Dressyr
21 oktober 2014 16:14

Lars Petersen engagerar

Ņrets sista demonstration på Global Dressage Forum hölls av Lars Petersen, sedan många år etablerad i dressyrtoppen och med bas i USA. Han hade tränarhatten och visade sin raka och direkta stil på Blue Hors beridare med unga hästar.

Lars Petersen engagerar
Lars Petersen var en angenäm bekantskap, kunnig, intressant och rättfram. Kim C Lundin kim@witnet.se

Lars Petersen har arbetat i Tyskland och jobbade tre år i USA innan han blev profilryttare för Stuteri Blue Hors. Det skulle bli nio år på stuteriet innan det blev USA igen tillsammans med Blue Hors Cavan som var Lars VM-partner i Jerez-2002. Sedan dess har Lars Petersen en väldigt aktiv tävlingskarriär i USA med Florida och Wellington som bas.

När Richard Davison intervjuade honom var han väldigt öppenhjärtig och rättfram.
– Jag har alltid känt en stark koppling till Blue Hors även om jag varit borta några år. Nu har vi ett nytt samarbete där jag ska komma till stuteriet 10 gånger per år för att hjälpa ryttarna och tränarna här. Idag kommer vi att visa en 4-åring, en 6-åring och en färdig GP-häst.

Första häst ut är godkända hingsten First Choice med Allan Grön. Han börjar trava runt i en fin men lite djup form, lite anspänd inför förändringen i sin hemmamiljö.
– Jag tycker att allt prat om ”lätthet” med en 4-åring är mycket relativt. För om en 4-åring går utan att du har något alls i handen kan du vara ganska säker på att det inte händer något med bakbenen heller, Du behöver ha kontakt och du behöver lära dem att arbeta även om samling inte är aktuellt i den här åldern, förklarar Lars Petersen.

– Vi rider ganska mycket med skuldran innanför spåret, just den här erbjuder lite mer än vad vi kanske begär i den här åldern men det gör inget. Du ska skynda inte bara långsamt utan så som hästen erbjuder dig. Vissa hästar har lätt för sig och går enkelt in i öppna tidigt.

– För den unga hästen så blir det mycket tempoväxlingar och omväxling i arbetet för att inte trötta dem för mycket mentalt. Vi jobbar de i vanlig arbetstrav och arbetsgalopp, inget speciellt utan låter de komma tillbaka och sedan länga. Just First Choice är ganska oliksidig i galoppen så då arbetar vi med minskning och ökning av tempot, på en volt. Vi säger kom tillbaka men menar egentligen att vi låter bakbenen gasa men frambenen stanna kvar och bromsa upp sig. då dyker han i fronten men när styrkan kommer så kommer hästen också upp i fronten igen, det tar bara lite tid.

Samma övning görs sedan i andra varvet. När Allan får hingsten att öka i galoppen tar han mer vikt på bakbenen och när han sedan kommer tillbaka så så blir det lite jobbigt. då får hingsten sträcka framåt och öka igen, stor galopp och mindre steg skapar det gummibandet som alla dressyrhästar behöver.

Nästa häst är Zick Flower, en 6-årig valack som gått unghäst-VM för Danmark och vunnit 5-årschampionatet i Danmark. Allan Grön rider honom med och han har också tävlat honom.

– Vi kräver av hästarna att de ska vara helt liksidiga, det är inget litet krav och det kräver enormt mycket arbete. Tänk efter själv hur ojämn du är om du skulle försöka göra allt med båda händer och fötter lika bra. Men det är det vi kräver när vi begär sluta lika bra åt båda håll, förklarar Lars Petersen.

– Med Zick Flower och andra unga hästar med stora gångarter gäller det att passa på att han inte alltid seglar runt i stor trav med passagetendens. Vi måste lära honom trava smått och ha det i verktygslådan för att senare kunna lära honom de svårare övningarna. Därför rider vi många övergångar, gör en övergång till ett steg i skritt och sen snabbt igång i kort trav. allt för att kunna trava smått, nästa steg blir att lära honom bli lite snabbare och ge oss ett embryo av piaff. Att jobba på de små travstegen är livsviktigt, i alla fall om du vill så småningom ha en Grand Prix-häst.

Nu går Lars Petersen över till att jobba med en handpisk från marken för att hjälpa till.
Zick Flower visar tydligt att han förstår, visar några piaffsteg när Lars petar honom på benen med pisken och Lars avslöjar att detta har de arbetat på redan. Klart är att hästen visar god talang för piaffen.

– När vi jobbar med galoppen så upprepar vi arbetet med att korta och länga steget, få kontroll över kruppan. allan ska med sitt säte hålla ner kruppan istället för att knipa med överskänkeln. När vi jobbat på det här så har vi början på piruettarbete, det introduceras genom att korta steget och försöka sig på en liten vändning men inte för mycket och sedan lämna övningen. Det här är grundarbetet för alla galopprörelser.

– En bra övning för att jobba med byten är att längs långsidan och rida skänkelvikning några steg in. Då kommer du i ett läge som inbjuder till ett bytemoch det ger dig både kontroll och ett bra läge för hästen. Om du får byten som inte är bra så bara låt det vara, gör inget och kommentera det inte för hästen. Fortsätt bara med arbetet och beröm ordentligt när nästa går bra i stället. Det är lätt att komma i problem med galoppombyten.

För att göra galoppen mer genom kroppen jobbar de med förvänd sluta längs långsidan, en rörelse som hjälper hästarna att använda hela sin mekanik.

– Jag tycker Zick Flower jobbar verkligt bra för en 6-åring. Någon här kanske tycker att han gör för mycket men när en häst har så här lätt för sig som den här så kan jag inte se något fel i det, säger Lars Petersen med eftertryck.

Nästa häst är den 12-åriga Loxana som går GP med Maria Anita Andersen under mer än ett år.

Maria börjar visa passage med Loxana och LArs uppmanar henne att komma ur rörelsen snabbare och reagera med mer energi ur passagen.
– Hästen ska inte gå över i något slags neutral läge när den lämnar rörelser, det är inte ett viloläge där och då. Jag vill att ryttaren ska kunna placera nacken både lägre och längre fram, hästen ska inte behöva gå i tävlingsformen varje minut av ett träningspass. Vi är bara tio minuter i ringen, utanför den så kans vi arbeta lite mer i ekonomiläge. Jag vet att många tycker det är kontroversiellt om hästen har nosen lite bakom lod och är djup men det är det inte för mig.

Loxana slappnar av och frustar men fortsätter med passage om än på längre tygel.
– Jag vill se en passage med anabbare bakben och det vill jag attt du gör innan du går in i piaffen. Det gick riktigt bra men nu behöver hon skritta, kom-i-håg att ge hästen paus, musklerna måste få sträcka ut och andningen komma ner emellanåt, förklarar Lars Petersen.

Maria blir instruerad att sitta lättare och luta sig mindre bakåt.
– Galoppen blev bättre av att du gör mindre, sitt inte tungt och pressa hela tiden, speciellt inte på ett sto eller en hingst, kosta stunder av ökat tryck men inte hela tiden.

– Öka lite innan du börjar på bytena, bry dig inte om ifall det inte är vackert, det är det inte hela tiden. När du har henne alert och framme för din skänkel så går bytesserierna bättre. Den här hästen behöver öva upp sin kvickhet i bakbenen.

– Bytena var jättefina och om Maria tittat upp och inte ner hade de kanske också varit raka, sa Lars Petersen frankt. ryttarna på Blue Hors kommer i sanning att bli rejält drillade tio gånger om året.

-Programmet säger visserligen från början till slutet men vi kommer inte att skuta hästen nu, det är inte ett sånt slut, avlsutar Lars Petersen som kryddade sin presentation med humor hela vägen igenom.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden