Dressyr
20 april 2014 19:50

Valegro snart historisk

Tre pristagare på pallen, precis i den ordning som förutspåtts. Världscupfinalen var inte en överraskningarnas arena vad gällde topp-platserna i alla fall. En mer väntad och värdig vinnare än Valegro och Charlotte Dujardin är svår att hitta. Bildspel från fotograf Roland Thunholm.

Valegro snart historisk
Ärevarv inför 4500 åskådare, en siffra arrangören Sylvie Martin var besviken på. Roland Thunholm

Charlotte Dujardin hade premiär på sin nya kür som bygger på musiken till den tecknade filmen ”How to train your dragon”. En mycket poetisk och vacker kombination har klippts samman till deras kür.
– Jag tycker om den för den berättar en historia, det finns massor med övergångar och vi kan understryka delar i musiken  bra, jag har använt andra delar förr och älskar filmen, sa den nyblivna mästarinnan.

Från de samlade pressrepresentanterna kom en typisk tysk fråga: Charlotte hur känns det att sitta här när du inte kvalat på riktigt sätt? Frågan ställdes med anledning av att Dujardin och Valegro fått ett wildcard till finalen.

Det var inte särskilt kontroversiellt eftersom Dujardin låg elva i den västeuropeiska tabellen och hade 40 poäng efter två kval och segrar.
– Jag är här, jag har ridit, jag vann och det känns jättebra, svarade Dujardin avväpnande.
– Valegro har trivts jättebra här, han har varit en riktig superstar hela helgen, jag kommer att kunna göra en ännu bättre kür och jag tror jag kan slå mitt världsrekord så småningom, sa Charlotte Dujardin.

Helen Langehaneberg var mycket samlad med en liten bekymmersrynka i pannan under presskonferensen. Hon hade nog tänkt sig en annan utgång, om inte seger så en bättre ritt.
– Jag satsade ganska friskt och det resulterade i två rejäla missar, men satsar du inget kan du heller inte vinna något. Jag ville ha lite mer tryck i dag, lite mer uttryck och mer kraft och det kunde vi inte leverera i dag, det sprack. Det var ändå mycket som jag känner mig nöjd med, konstaterade Helen.
– I det stora hela kan jag bara rida mot mig själv och få ”Damie” med mig, bara då kan vi göra bra resultat  som kan räcka till för att vinna.

Edward Gal var på strålande humör och pratade franska, han var uppriktig om sin ritt.
– När jag tappade stångtygeln på slutet, jag har den alltid lite hängande, så fick vi lite missförstånd men jag red upp på en tygel så snart kan jag göra sista linjen med en hand, skrattade han.
– När jag fick fel i ettorna var jag tvungen att improvisera och raskt lägga in en linje med ettor igen, det blev lite stressigt där på slutet. I dag var han lite bättre men trots det väldigt het och jag kunde inte riktigt rida på utan fick köra det säkra och inte öka på för mycket vare sig i trav eller galopp.
– Piaffen är riktigt bra men vi måste jobba på passagen, jag ska öva varje dag hemma så det går att ändra på den här ordningen, skrattade Edward apropå att det har varit damerna först i dagarna två.

Arrangören kan tacka skyfallen över Storbritannien i vinter för att Valegro och Charlotte Dujardin är på plats. Det gjorde att tävlingsschemat lades om och världscupfinalen kom in i planen. Det förklarade tränare och delägare Carl Hester var följden eftersom Valegro vanligtvis har semester i januari. Nu gick inte det för det fanns inga fält att skaffa sig en gräsmage på.

-Valegro är helt enkelt en professor, när vi gjort Aachen och VM i år så är han tolv år och har startat i alla stora tävlingar, vad i alla världen ska vi göra då, sa Carl Hester retoriskt.

Här kan du se hela finalen via Svtplay.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden