Dressyr
19 april 2014 19:01

Världsrekord i GP

-Valegro var så het när vi tränade i arenan, jag visste inte vad jag kunde räkna med idag, sa Charlotte Dujardin. - I am the luckiest girl in the world that get to ride this horse! Topp tre kom över 80-procentsgränsen i dagens klass när protokollen granskats.

Världsrekord i GP
Det var en världsrekordritt de presterade! Foto: Roland Thunholm

Presskonferenser med pristagare tenderar att gå i dur, all spänning har släppt, ryttarna har presterat bra och domarna bedyrar för det mesta att de just dömt sin bästa klass någonsin. När segraren satt nytt världsrekord hjälper det såklart till,  Charlotte Dujardin och Valegro slutade på 87,129 procent, nytt rekord i Grand Prix.

I dag var inget undantag även om klassen bedömningsmässigt var väldigt mycket av en berg- och dalbana. De bästa ryttarna fick mycket höga poäng och mer okända ekipage fick genomgående en mycket låg bedömning.

Eric Lette fanns på plats och redovisade att Judges supervisory Panel endast ändrat på tolv betyg av alla de omdömen som de sju domarna satt på 17 ekipage som samtliga genomfört alla rörelser.

Charlotte Dujardin bekräftade att Valegro åter är en verkligt profesionell häst.
– Han går in och gör sitt jobb, allt jag ber om och lite till. Vi hade en del småfel idag, saker som kanske jag noterar mer än andra. Det var en bra känsla men jag hade ingen hum om att det skulle bli rekord.
– För mig var nästan det bästa att Carl (reds anm Hester) inte skällde på mig utan också var nöjd. Jag är den lyckligaste ryttaren i världen som får rida ”Blueberrry” varje dag.

Helen Langehaneberg hävdade att hon haft en fantastisk ritt med Damon Hill NRW men erkände efter en fråga att hon valde att göra en för tidig halt som avslutning.
– Jag kände att han blev alltför het i passagen och då valde jag att avsluta lite för tidigt hellre än att riskera ett annat slut, skrattade Helen. Från läktarplats såg hingsten snarare ut som om han ville stanna men ryttarens ord gäller.
– Jag har en otroligt lätt kontakt med bettet eftersom han är så villig på banan och i allt arbete , menade Helen.

Enda ryttare på podiet som tillstod att allt inte varit helt optimalt var Edward Gal.
– Undercover har varit så otroligt het och spänd här, jag har inte kunnat rida som jag brukar. Han har å andra sidan gått otroligt bra i ett antal tävlingar så jag klagar inte men jag hade kunnat ha mycket bättre känsla i dag. Jag hoppas på att han är mer avspänd i morgon till vår kür.

Charlotte Dujardin har en ny kür, helt ny musik och ett annat program.
-Jag har aldrig ridit den på tävling, knappt ens hemma till musiken men så har det varit med alla andra kürer också, det är så vi gör, skrattade hon.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden