Dressyr
19 september 2014 09:06
Ridsportplus

Historiska dressyrögonblick – Asbach

Hur står sig gårdagens dressyr mot den som döms i dag? Domarduon Eric Lette och Gustaf Svalling går tillbaka till 1960 och tittar närmare på dåtidens dressyr, här på Josef Neckermann och Asbach.

Historiska dressyrögonblick – Asbach

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Josef Neckermann (1912-1992) vann världens första VM i dressyr 1966, med Mariano. Den uppvisningen finns inte med på youtube, men här visas klipp från hans bronsritt i Rom 1960 på Asbach.

    Eric Lette:
    – Asbach är när man ser den gå lite hög i formen, men går stadigt och Neckermann sitter rätt upp och ner, och använder små hjälper för att vara tysk. Neckermann var en pedant, som red med väldig precision. Inte en poäng slösades bort, utan han ansåg att det var lika viktigt att öva halt som piaff och passage. Han hade alltid med sig sin hästskötare Fritz Baranowski som öga på marken.

    – Asbach visar en bra schwung för att vara på den tiden, och sitter bra i piaffen. Vissa gånger i skritt, där skulle man sätta en femma idag. Han kunde rida Asbach och sina andra hästar på en hand. Det har jag tjatat om hemma, att en del hästar kan inte ryttarna klara på en hand.

    Gustav Svalling:
    – Neckermann är prydlig och det ser ganska fint ut. Jämför man med andra ryttare från den här tiden så är det bra. Det höll då, men det håller inte idag.
     
    Bakgrund om Neckermann
    Han var under en period en av Tysklands mest förmögna affärsmän, och det kontroversiellt då han före andra världskriget fick ta över ett tidigare judiskägt företag vars ägare tvingades sälja till kraftigt underpris. I samband med OS 1964 fick det svenska laget fördelen att få flyga sina hästar på ett av Neckermann chartrat plan, medan konkurrenter som Sovjet måste skeppa sina hästar med båt. Antoinette som han red i Tokyo köpte han för 50 000 D-mark 1963, en enorm summa på den tiden.

    Resultat i urval
    OS 1960
    Brons individuellt Asbach
    OS 1964
    Guld lag, silver individuellt Antoinette
    EM 1965
    Guld lag
    VM 1966
    Guld individuellt Mariano
    OS 1968
    Silver individuellt, guld lag Mariano
    EM 1969
    Brons individuellt, guld lag  Mariano,
    OS 1972
    Brons individuellt, silver lag Venetia
     
    Eric tipsar
    Se också klipp med Sergej Filatow – Absent från träning i Rom 1960, där de vann guldet. Se vad som händer när en tidning kommer fladdrande mellan frambenen på hästen under piaff…

    Kommentatorer
    Eric Lette är internationell domare och tränare. Var i många år internationella ridsportförbundets dressyrgeneral, och ingick i supervisorpanelen för dressyrdomarna både på EM och i Lyon. Har själv tagit fram en rad hästar till Grand Prix-nivå. Gustav Svalling är internationell domare och tränare. Dömt en rad internationella mästerskap. Dömer i år bland annat CDIO Hickstead i England.

    Läs om fler historiska dressyrögonblick:
    Marzog
    Walk on Top
    Totilas
    Corlandus

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden