Dressyr
12 september 2014 09:16
Ridsportplus

Historiska dressyrögonblick – Corlandus

Hur står sig gårdagens dressyr mot den som döms i dag? Domarduon Eric Lette och Gustaf Svalling tittar närmare på en väldigt komplett häst - Corlandus, som vann världscupfinalen i Göteborg 1989. "Corlandus skulle fått mer poäng i dag" säger Eric Lette.

Historiska dressyrögonblick – Corlandus
Corlandus och Margit Otto-Crepin.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Corlandus och Margit Otto-Crepin vann världscupfinalen i Göteborg 1989 – Scandinaviums första världscupfinal.

     Eric Lette:
    – Corlandus var en av de mest kompletta hästar som vi sett. Han hade tre bra gångarter, och det är många andra som inte haft. Rembrandt, som slog honom med någon poäng i Söul, hade en svag skritt men Corlandus hade både skritt, trav och galopp. Musiken är bra, klassiska val som går hem. Slutorna är värda 9-10, även travarbetet var bra.
    – På slutet av 80-talet var Corlandus den första häst som gick igenom 1800-poängsvallen (innan man räknade om till procent), och det var det första världsrekordet. Ahlerich och Reiner Klimke fick 1797 poäng när de vann guld i Los Angeles 1984. Maxpoäng för en domare var då 500 poäng, och 1800 motsvarade 72 procent. Men jag tror Corlandus skulle få mer än så idag, det tror jag är ett exempel på att vi domare blivit mer generösa med poängen idag.  Han skulle ha en tia på galoppen!

    Hans svaghet var haserna. Han godkändes inte i veterinärbesiktningen vid OS i Barcelona 1992, men jag anser att det var politiskt. Han var en väldig konkurrent till tyskarnas Rembrandt.
     
    Gustav Svalling:
    – Josef Neckermann skulle inte hålla idag, men det skulle Corlandus! Emellanåt när man ser filmer av uppvisningar av ekipage från förr så blir man besviken, men inte av Corlandus. Jag blev lite imponerad när jag tittade nu, det är en höjdarhäst! Han är komplett med tre bra gångarter. Galoppen är fantastisk. Klippet är inte så långt men det är bra ridning. Det ser väldigt trevligt ut. Han kanske inte skulle slå Totilas eller Valegro i dag, men skulle klara sig bra också i dag. Jag tycker han är mer en klasshäst än vad hans konkurrent Rembrandt var. Jag gillade honom mycket på VM i Stockholm, men där hade de några missar.
     
    Bakgrund
    Margit Otto Crepin gav för cirka 25 år sedan Frankrike landets största framgångar inom internationell dressyr på decennier. Hon började tävla för Frankrike efter att ha gift sig med en fransman 1971, men föddes 1945 i Tyskland och är bosatt där nu. Bland hennes tränare märktes Fritz Tempelmann und Uwe Schulten-Baumer. Åren 1980, 1981, 1988 och 1989 blev hon fransk mästare. Åren 1998-2010 var hon ordförande i Internationella dressyrryttarklubben (IDRC). Efter Corlandus pensionering red hon också OS 1996, med Lucky Lord.
     
    Resultat i urval Corlandus-Margit Otto Crepin:
    EM 1987 guld individuellt, 1991 brons Grand Prix Special
    OS 1988 silver individuellt
    Världscupfinal 1989 guld individuellt
    EM 1989 silver individuellt
    VM 1990 fyra individuellt
    EM 1991 brons individuellt

    Kommentatorer:
    Eric Lette är internationell domare och tränare. Var i många år internationella ridsportförbundets dressyrgeneral, och ingick i supervisorpanelen för dressyrdomarna både på EM och i Lyon. Har själv tagit fram en rad hästar till Grand Prix-nivå. Gustav Svalling är internationell domare och tränare. Dömt en rad internationella mästerskap. Dömer i år bland annat CDIO Hickstead i England.

    Läs om fler historiska dressyrögonblick:
    Marzog
    Walk on Top
    Totilas

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden