Dressyr
31 januari 2015 13:25

Va-va-voom Valegro igen!

Världscupen i dressyr går in på sjätte omgången i Amsterdam. Charlotte Dujardin och Valegro tog enkelt hem sin andra obligatoriska start i världscupen med 93,90 procent i dagens kür. Nu är världsettan redo för Las Vegas.(videolänk)

Va-va-voom Valegro igen!
Charlotte Dujardin och Valegro höll för favorittrycket och vann lördagens världscup i Holland. Arnd Bronkhorst/www.arnd.nl

Världscuptävlingarna började 12.30 och klassen hade 15 startande. Världsettan Charlotte Dujardin och Valegro var favoriter från start till mål och segrade med mer än 10 procents marginal, snudd på utklassning i dressyr. Klassen uppdaterades under gång och enda svenska deltagaren Kristian von Krusenstierna med Biggles 1015 blev tolva i säsongens tuffaste startfält med 73,775 procent.
-Valegro ska inte göra någon tävling innan världscupfinalen. Han är inte den sortens häst som behöver tävla hela tiden, så vår nästa tävling blir i Las Vegas. Efter det koncentrerar vi oss på förberedelserna inför EM, sa Charlotte Dujardin på presskonferensen efter klassen enligt ett pressmeddelande. 

Se Charlotte och Valegros ritt för 93,90 procent.

Uppdatering 15:06
– Glock’s Flirt är min häst för Las Vegas men vi är många från Holland som vill åka och jag vet inte om vi kommer att klara det, sa Hans-Peter Minderhoud i Stockholm. Hans partner Edward Gal fick strycka Undercover dagarna innan start här men endast tre ryttare per nation når finalen, oavsett hur bra de ligger till i tabellen. Hans-Peter och Flirt rider till vacker musik ur filmen Zorro och Florestan-valacken har utvecklats positivt, bättre för varje tävling. Så när som på lite problem vid ingången i piruetterna så flöt programmet på bra, dock räckte resultatet inte till för att ta sig in på topp tre, 79,35 procent.

Uppdatering 14:55
Diederik van Silfhout och Arlando NH N.O.P kom med till VM på en slump när både Undercover och Siro blev skadade sent in i förberedelserna. 
– Det var en ren chansning, att det sen gick så bra var helt otroligt, det är två år för tidigt, sa chef d’equipe Wim Ernes om att ekipaget tog sig till küren i Normandie. Han betraktar Arlando som en av de mest begåvade unga hästarna Holland har inför OS i Rio. Följaktligen har de inte tävlat alls sedan VM och Amsterdam handlar om att vänja den nu 10-årige godkände hingsten vid stora inomhusarenor. Om några år kan han vara en utmanare till de två andra giganterna från stamboken, Totilas och Valegro. Långe långe Diederik och lille lille Arlando är överlyckliga efter sitt program och får en stående ovation från en entusiastisk hemmapublik, 79,95 procent.

Uppdatering 14:50
Vinnaren från Göteborg 2014 Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB har siktet inställt på Las Vegas och en plats i det tyska landslaget men det är tufft. Att göra över 80 procent i kür vid upprepade tillfällen och inte vara given måste vara ganska tufft. Jessica klagar aldrig, istället jobbar hon envist på och gör lite bättre ritter med sin fina godkända hingst – efter Gribladi såklart. Hög svårighet, mjuka övergångar och hög precision gör att de klättrar lite i taget. Idag gav den nya küren ”I have a dream” signerad Joost Peters  80,90 procent sedan vänsterpiruetterna inte skördade poäng.

Uppdatering 14:40
Det är otacksamt att komma efter Valegro även om man är så bra som Danielle Heijkoop och Siro N.O.P, den tredje Gribaldi-avkommarn i klassen. De skulle varit med i VM-laget men Siro fick en mycket lätt skada som höll dem utanför mästerskapet. Nu satsar de framåt mot världscupfinalen, i Lyon 2014 gick det inte helt enligt plan. De gick in på en andra plats med 82,35 procent.

Uppdatering 14:30
Charlotte Dujardin och Valegro är inte bara favoriter, de är totalt ohotade om inte taket på arenan faller in. Det skrivs då och då att det här ekipaget får obegripligt mycket poäng. Det känns inte så, snarare ger deras uppvisningar känslan av att – varför ser det inte lika enkelt och lätt ut för alla? Engelskans effortless – utan ansträngning – har aldrig varit ett mer passande epitet på ett ekipage och de är en illustration av samarbete och harmoni. Carl Hester twittrade om att Valegro fick slut på havre i tanken i lördagens GP, idag hade de uppenbarligen tankat upp eller bättre tajmat uppvärmningen. En alldeles underbart okomplicerad perfekt uppvisning. 27 10:or preliminärt och 93,90 procent.

Uppdatering 14:16
Danska Agnete Kirk Thinggaard med Jojo AZ är på väg till Las Vegas med rekordhastighet. Redan innan Amsterdam låg hon bra till i tabellen och dagens prickfria ritt på 78,050 procent visar hur snabbt de klättrar uppåt i reusltatlistorna. EM i Aachen hägrar för ryttaren som har Cassio i stallet numera.

Uppdaterad 13:30
Isabell Werth går aldrig att räkna ut, ett dåligt resultat i kvalet betyder bara större beslutsamhet i küren. Med hennes El Santo NRW, som gör allt verkligt fint, är det stora frågeteckenet alltid kommer piaffen att fungera eller går det i stå? Idag fungerade det och hela kiss&cry-hörnan vickade huvudet med i takt: Johnny Hilberath, hästskötaren, Monica Theodorescu och hästägaren Madeleine Winter-Schulze. Musiken är ett David Bowie medley med en förskräcklig operaimitatör som står för sången, ett mord på klassiska poptoner. Men takten fungerar perfekt och ”Ernie” satte sina ettor medan Isabell jobbar på och snackar med sin häst. Och idag är hon så nöjd, där satt den, framåt och villigt, kanske inte piaff perfekt på stället men den har lyft och takt.
– Ett lite stort språng i en av ettorna annars är jag så nöjd, sa Isabell till kameran och log brett, ledning på 76,775 procent.

Uppdaterad 13:22
Finska Terhi Stegars har sin bas i Luxemburg och rider Trakehner-hingsten Axis TSF, en hingst som utvecklats kontinuerligt. Tillsammans red de för Finland på VM i Normandie men tog sig inte vidare till Specialen. Deras bästa resultat är segern i Paris i december 2013 76 över 76 procent. I Amsterdam började det lite som deras livs prestation. En svår övergång från galopppiruett till dito i piaff lyckades men ettorna gick inte att reparera helt. Trots det naglade de alla andra rörelser bättre än någonsin förut och fick 75,675 procent och det i i en CDI-W, det smäller högt och är ett av Finlands bästa resultat i modern tid sedan Kyra Kyrkland ställde av Max.

Uppdaterad 13:15
Laurens Van Lieren är en etablerad producent av GP-hästar som sålts världen över. Klassens andra Gribaldi-avkomma är hans 14-åriga Ulysses La Haya, stor och valpig med knappt två års erfarenhet från internationell GP. Tillsammans har de sällan lyckats få den där verkligt felfria testen till stånd. I Amsterdam började de med ett starkt galopp-program men fick blandade pong för den samlade skritten. Programmet innehåller svåra piaff-piruetter som Ulysses har svårt att leverera men hästen är fortfarande i utveckling trots sin ålder. Piaffen blev underkänd av Isabelle Judet och fick 6,5 från övriga domare. Trots det blev det nytt personbästa och 73,95 procent för ekipaget. 

Uppdaterad 12:50
Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015(SWB f-98 e Briar-Krevad, uppf/äg Fam. Ingrid Lundberg-Persson) rider till rockiga toner. De var båda fokuserade och hästskötare Karin Holmqvist filmade hela ritten från Kiss&Cry-hörnan. Även idag satt serierna som de skulle, de inledande piaffen med vändning kunde haft lite bättre bakbenslyft men trampade jämnt runt. Domare E Stephen Clarke delade ut en 8 för vänster piruett, Domare H Isabell Judet en för piaff. Den sista piaffpirueten är bättre och de avlsutar i passage – piaff längs medellinjen. Få misstag, om några idag, bättre form än när spänningen kommer in för mycket. En bra ritt om än inte lika bra poäng som i Neumünster förra året, 73,775 procent och temporär ledning.

Uppdaterad 12:37
Katja Gevers med 15-åriga Thriller har ridit internationell GP sedan 2011. Hon är 30-år och rider precis i utkanten av den holländska landslagtruppen, konkurrerar med flera andra om reservplatserna till laget. Hon har en yngre häst på väg upp och 30-åriga Katja kommer nog att finnas med under de kommande åren. I dagens kür blev det en del tekniska misstag där de flesta reparerades men de kom före sin musik, resultat  72,05 procent.

Läs mer

Resultat

Ställning i världscupen (ej uppdaterad 15:25)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden