Dressyr
3 januari 2015 16:10
Ridsportplus

Frälst publik i Flyinge

Carl Hester gjorde succé i Flyinge hos alla parter. Ryttare, publik, arrangörer och hästarna, alla såg ut att njuta av både visdomsord och övningar när eftermiddagen gick i Grand Prix riktning. Läs andra delen av vårt referat från clinicen i Flyinge.

Frälst publik i Flyinge
Elin Aspnäs sken med hela ansiktet när Hester tyckte hon skulle spara lite piaffträning för OS i Rio. Foto: Lottapictures.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Clinicen´fortsatte efter en kortare lunchpaus med ytterligare tre grupper med två ekipage i varje. Läs mer om förmiddagens fyra pass i det här referatet.

    Grupp 5

    Olof Axelsson och Kristian von Krusenstierna kom in med två mörka valacker som är etablerade i lilla rundan. Olofs Valentino och Kritians Languedoc fick Carl att inleda med en diskussion om hur lika hästar kan se ut och ändå vara olika, skillnaden ligger i tempermentet.

    Valentino får börja med att jobba med en arbetspassage där frambenen får jobba snabbare för att engagera bakbenen mer.
    – Valentino behöver inte upp i formen, snarare behöver han komma ner för att jobba bättre genom ryggen. Ju snabbare steg han tar, desto bättre ser han ut för då får bakbenen plats.

    Languedoc får göra samma övning lite annorlunda för han har hittat rytmen till passagen i frambenen men inte i bakbenen. Kristin får rida lätt i passgen, låta huvudet sänkas och på det sättet få upp ryggen och med det bakbenen.
    – Låt honom stretcha neråt i passagen för att hitta schwungen i steget, jobba honom i öppna för att hjälpa till att hitta rätt spänst i steget.

    Carl förklarade vad det är som ger högre poäng i dressyrprogram och det handlar om att ryttaren tar risker, det vill säga satsar och rider varje rörelse hela vägen ut.

    Olof får sina fiskar varma för han tittar ner, räknar fel och inte är snabb nog men jobbar hårt på att förbättra sig och slutar på plus hos Carl. Valentino får visa byten i vart fjärde och efter hand blir de mer utrycksfulla med Carls stegvisa instruktioner.

    Kristian får visa en enklare variant på saxen och får både ris och ros för sitt första försök. För att förbättra rörelsen får han instruktionen att efter bytet i saxen landa med skuldran in och få en bättre galoppkvalité.
    – Vissa hästar behöver snabba hjälper för att bli kvickare, anda behöver en långsam hjälp om de till naturen är lite snabba i sig själva. Valentino behöver kvickhet och Languedoc en lite långsammare hjälpgivning.

    – Genom att rida hästens mer framåt innan bytet får du den att sträcka ut och göra ett mer expressivt byte.

    Olof får göra saxen från Intermediare I-programmet, första försöket gav ett blandat omdöme men det blev allt bättre. Carl instruerade honom att åter ridan skuldran in före sidvärtsförflyttningen.

    Kristian får avsluta med skuldran in längs medellinjen, en svår övning för den är så avslöjande.
    – Prova nu med passagen igen, nu när han är mer avslappnad, se så mycket bättre den är nu, riktigt fin schwung. Du väljer att sitta ner igen, jag hade nog ridit lätt.

    Olof visar ryggning och Carl poängterar hur viktigt det är att alltid ställa upp kvadratiskt.
    – Då lär sig hästen at det är så man står stilla.

    Grupp 6
    Elin Aspnäs och Clara Espinosa visar upp Boukefallios och Gordon som båda är på väg till unghäst-GP.

    Båda ryttarna ville jobba med piaff-passage och Elin var först ut.
    Boukie, som han kallas, visade omedelbart att han kan både piaff och passage men behövde förbättra jämnheten bak.
    – Det är väldigt vanligt bland unga hästar att de arbetar lite ojämnt på grund av brist på styrka. Ta ner honomi formen lite, jobba honom i passage och flytta bakdelen utåt. Låt honom jobba på egen hand med egen balans och rid sen öppna, allt i passage.

    Boukefallios visar början på en riktigt fin passage och Carl hummar, yes, yes, yes, very good, that’s it. Den svarta valacken passar helt klart hans smak och Carl vill lära honom att gå i liten passage.
    – Spara piaffen ett tag, till Rio till exempel, och jobba på passagen så länge. Han är villig men inte stark än så jobba bara med så här svåra saker när han är pigg i början av passet.

    Clara börjar visa byten, de är så bra att Carl frankt frågar:
    – Har du verkligen ett problem eller vill du bara få mig att le stort?

    – Du kan göra dem lite bättre åt ena hållet och du kan släppa taget lite, i alla fall idag. Han ska gå i mer uppförsbacke, du ska titta upp, hela vägen. Det här kommer att bli verkligt fina byten, det visste hon nog och ville visa upp det eller vad tror ni? Det andra bytet blir lite med hög kruppa så du måste bli lite snabbare med din högerskänkel.

    Elin och hennes Boukie visar byten i vart tredje och vartannat, problemet är att Boukie byter lydigt till höger och sedan omedelbart till vänster i ren ambition. Carl ber Elin korta tyglarna, byta till höger och sedan göra en volt till höger för att bryta mönstret. Det löser upp problemet och Elin visar sedan ettor och får order om att göra sex i taget och sedan en volt.
    – Vilken potential du har i den hästen, fantastiskt, den måste du leka med för den har så lätt för sig.

    Clara och Gordon ska få jobba med piaff och passage.
    – Piaff kräver förmågan att sitta och passagen kräver tryck framåt. Du har en stor passage och det är svårt för honom att piaffera på stället och sedan gå över i en gigantisk passage. Du behöver göra en liten passage och göra piaffen lite mer framåt . Så nu gör du ett steg passage på stället och sedan över i passage, du får inte lov att göra piaff.

    Publiken får se hur det blir bättre och bättre, liten passage med fin övergång till ett piaffsteg avslutas med en riktigt fin piaff och en perfekt övergång.

    Grupp 7
    Sista gruppen ut är de etablerade GP-ekipagen Mia von Essen på Ferdi och Johanna Due-Boje med Don Corleone. Ferdi har kommit tillbaka efter skada och Mias barnledighet och Fon Corleone kommer från en framgångsrik säsong i Lövsta Future Challenge.

    Mia får rida öppna och skänkelvikning med instruktioner om att släppa lite i handen. Carl vill se henne rida med lite längre hals och med blicken långt fram. Han begär att hon ska hålla samma tempo genom hörnet och ut på diagonalen, det blir flera volter i hörnet innan han är nöjd och släpper ut henne i en sluta.

    – Det gäller att behålla rytmen, framåtdrivningen får inte försvinna när slutan ändrar riktning. Ferdi är en väldigt känslig häst och det innebär att han är oerhört känslig för hur Mia ger si a hjälper.

    Johanna får jobba med övergången mellantrav till passage. Carl blir väldigt nöjd med hennes och Don Corleones passagearbete.
    – Det går så bra att min röst går upp i falsett, skojar Carl.

    Han blir strax allvarlig när han får se piaffen som enligt honom är på frambenen och Johanna får göra samma övning som Clara. Det innebär passage och sedan ett steg piaff och sedan tillbaka till passage. Det blir snabbt mycket bättre och Don Corleone får en skrittpaus.

    Ferdi får jobba på piruetter på medellinjen och arbeta med skuldran in för att ge rakriktning på medellinjen. Det är förberedelse för piruettarbete där Mia får jobba med sin centrering och positionering, gå in i piruetten med små språng och göra lite större på slutet. Två försök och sedan blev det varma applåder.

    Johanna får jobba med byten på diagonalen och hon får jobba med sin kroppsposition, titta mellan öronen och framåt. Carl ber henne öka språnglängden i bytesserierna, för ju mer du fyller en diagonal desto högre poäng ger det om kvalitén är bra.

    Mia avslutar med skänkelvikning i galopp med sju språng i taget. Carl ber henne släppa efter mer i handen och jobba Ferdi lite friare och mer framåt. Övningen ska göras med bara skänkelhjälp och Carl menar att det kommer att bli bra med mer träning. Hon får göra saxen i skänkelvikning i stället för sluta som ett sätt att förbättra kvalitén.
    – Fortsätt gå fram med handen, rid mer framåt, han får inte dra neråt, du måste få honom uppåt och framåt. Ge honom handen, igen och igen. Nu är det bra, väl ridet.

    – Min lärare Dr Bechtolsheimer sa att som ryttare är du inget värd om du inte kan rida in rakt och göra en kvadratisk halt, oavsett vad du har för häst kan du alltid göra det bra.

    Johanna började bra men fick ganska omedelbart problem, Don Corleone stod inte jämnt och fick göra om, igen och igen.
    – Du vet vad du måste jobba på Johanna, rak uppridning, fin övergång och en jämn halt med bra start i trav.

    – Vad du än gör så måste du följa ett system, unghästar och ja, alla hästar behöver känna igen sig.

    Publiken i Stora hallen på Flyinge har suttit andäktigt tysta för att inte missa ett ord från mästaren, Nu gav de honom en riktigt lång applåd.
    – Jag började dagen lite lätt nervös och kunde inte komma hem fort nog, nu känns det som om jag skulle kunna stanna riktigt länge, sa Carl Hester när han tackade för det varma mottagandet.

    Ja, alla är nog beredda att välkomna Carl Hester tillbaka, ganska snart till och med. Låt det inte gå 24 år till nästa besök. I årets första nummer av Ridsport kan du läsa en längre personlig intervju med Carl Hester.

    Foto: Lottapictures.com

    Lista över ekipage

    GRUPP 5
    Olof Axelsson
    Valentino (SWB) född 2005 e. Richfield 1061 u. Rimini – Regazzoni 95055 – Raphael 95053 uppfödare: Flyinge AB ägare: Eva Lindsten
    Vunnit MA.

    Kristian von Krusenstierna
    Languedoc född 2003 e. Laomedon, u. Finett – Francisco I uppfödd i Tyskland ägare: Anna Edling & Bo Eriksson Vunnit Intermédiaire I

    GRUPP 6
    Clara Espinosa
    Gordon Född 2003 e. Guiness u. Ibi Gardenia – Angard
    Uppfödare: Per-Owe Saleryd ägare: Lars Andersson och Louise Nathhorst

    Elin Aspnäs
    Alias Boukefallos född 2006 e. Aachen u. Utopia STV – Krack C 1209 – Uniform uppfödd i Holland ägare: Elin Aspnäs
    Vunnit Intermédiaire I

    GRUPP 7
    Maria von Essen
    Ferdi Född 1999 e. Federweisser – Charmeur
    Uppfödd av Johannes Hilmer ägare: Alexander Bennergård

    Johanna Due-Boje
    Don Corleone (SWB) född 2001 e. Don Schufro 95077 u. Boette (43)(SWB) – Bolero 897 – Pajazzo 653 Uppfödare: Gränsbo stuteri och Rose Mathisen ägare: Bäckaängs gård
    Segrar och placeringar upp till Grand Prix. Senast var ekipaget andraplacerat i Lövsta Future Challenge-fina- len för unga ryttare på Friends Arena. 

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden