Dressyr
6 oktober 2015 09:05

FEI ser över stewardinstruktionen

Dressyrkommittén och de olika intresseorganisationerna har fattat beslut om att göra en översyn av Annex XIII i i FEI-stewardernas handledning som handlar om träningsmetoder. Ett förslag ska utarbetas och läggas fram för FEIs styrelse.

FEI ser över stewardinstruktionen
Frank Kempermann är kanske hästsportens mest inflytelserika man och kan peka med hela handen om det behövs. Som tävlingsgeneral för CHIO Aachen och CHIO Rotterdam driver han några av Europas största och bästa tävlingar. Kim C Lundin kim@witnet.se

Dressyrkommitténs ordförande Frank Kempermann ledde mötet i Lausanne där även FEIs President (motsv ordförande) Ingmar de Vos deltog. Intresseorganisationerna är tränarklubben IDTC, dressyrryttarnas IDRC, funktionärer och domar-klubben IDOC och arrangörsklubben AIDEO som tillsammans med medlemmar från dressyrkommittén deltog i mötet, på plats eller via telefon. 

Det är Annex XIII från FEI Stewards Dressage Manual med rubriken ”Pre and Post Competition training techniques – position of the horse’s head – stretching” som nu ska ses över. Det reglerar hur dressyrryttarna får rida och träna på tävlingsplatser inför och efter tävlingsstart, både dagarna före tävlingsdagarna och själva tävlingsdagen. På internationella tävlingar, även dem i Sverige såsom i Falsterbo och världscupen i Göteborg och Stockholm, finns det alltid FEI-stewards på plats för att se till att detta och andra regelverk efterlevs.

FEIs pressmeddelande talar inte om exakt vad som ska ses över men på mötet diskuterades hur träning ska övervakas, metoderna, utbildning, stödfunktioner och respekten för funktionärerna. Mötet behandlade även tävlingsformat och domarnas arbete. 

Frank Kempermann var nöjd med att ha formerat en arbetsgrupp som ska, om nödvändigt, revidera Annex XIII. Dessa instruktioner och en del andra kom till efter att FEI haft ett rundabords-möte 2009 om rollkür. Det ledde till att organisation förbjöd rollkür och skapade tydliga regler som förbjöd aggressiv ridning och hårda metoder, på tävling. FEIs möjlighet att kontrollera går inte längre än så.

Deltagare på plats eller i telefon:
Frank Kemperman, ordförande dressyrkommittén
Thomas Baur (GER) vice ordförande
Maribel Alonso (MEX) domare medlem i DK
Luis Lucio (ESP) medlem i DK
Anna Paprocka-Campanella (ITA) Ryttarrepresentant i DK
Stephen Clarke, Dressage Judge General  och ordförande (IDOC)
Jacques van Daele Steward General 
Carina Mayer vikarierar som Dressyrdirektör
Federico Padron (AIDEO)
Klaus Roeser (AIDEO) och chef d’equipe för Tyskland
Olivier Smeets, IDOC 
David Hunt (IDTC) och Judges Supervisory Panel
Linda Keenan  IDTC 
Sjef Jansen medlem i DK och IDTC
Kyra Kyrklund, ordförande (IDRC)
Wayne Channon, generalsekreterare (IDRC)
Hanfried Haring, ordförande (EEF)
Ulf Helgstrand, vice ordförande (EEF) och ordförande DRF
David Stickland, analysexpert dressyr

Källa: FEI pressmeddelande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden