Dressyr
25 november 2015 09:02
Ridsportplus

Minna och Santanas kamp

Efter EM blev det tyst om Minna Telde och Santana 1111, inga tävlingstarter och de saknades till årets upplaga av Friends. Nu berättar Minna om sin kanske svåraste höst hittills. ”Jag är så mycket starkare än jag någonsin kunde ana och Santana är en fighter av guds nåde”, konstaterar Minna.

Minna och Santanas kamp
Minna Telde och hennes hästskötare Tiina har kämpat för Santanas liv under flera veckor nu. Här på EM i Aachen i augusti, väl hemma drabbades hingsten av en ögoninflammation. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Idag har det gått två veckor sedan Minnas svarta enögda hingst Santana 1111(Hann f -01 e Sandro Hit-Rubinstein I) kom hem till hennes gård utanför Veberöd. Det är en välsignelse i sig och något som hon knappt vågade hoppas på när det var som värst under de fyra veckor hennes ögonsten tillbringade på en tysk veterinärklinik.
    – Tiina min hästskötare och jag har vakat hos Santana och bott i hästlastbilen utanför kliniken, turats om i perioder, berättar Minna som haft sina två små barn med sig.

    Det började med att Santana fick en ögoninflammation i sitt kvarvarande öga några veckor efter EM. De började behandla den hemma med hjälp av en lokal veterinär.
    – Jag kände instinktivt att jag måste till en specialist med Santana, det gällde hans enda öga och vi åkte ganska omgående till Tyskland med honom, berättar hon.

    Väl på klinik tillstötte helt andra komplikationer. Santanas öga behandlades med Atropin, en medicin som kan ge biverkningar i form av magproblem. Det drabbade Santana i form av svår kolik som krävde buköppning för att hävas.
    – Efter operationen så krisade Santana flera gånger men fortsatte kämpa. Tyvärr blev det komplikationer efter första ingreppet och 10 dagar senare fick de buköppna honom igen.
    – De fick öppna honom igen trots att han hade oddsen emot sig med dåliga värden.

    Efter den andra operationen var faran inte över ändå, Santana kämpade bokstavligt talat för sitt liv, om och om igen.
    – Jag vet inte hur många gånger de ringde på kvällen med besked om att nu var det nog kört och jag meddelade att jag flyger ner direkt på morgonen. Väl framme så var Santana lite lite bättre och jag kände väldigt starkt att han kämpade och ville vara med. Så jag bad veterinärerna att hjälpa honom allt de kunde.
    – Det var viktigt för mig att med egna ögon stämma av hur hans status var, kämpaläge eller hade min häst gett upp? Men, Santana visade ännu en gång vilken otrolig fighter han är, urstark egentligen och med livsgnista som få, berättar Minna.

    Hennes båda barn där den lilla minsta föddes i våras har blivit flygvana. 
    – Jag visste inte att jag var så här stark, jag klarar mycket mer än jag kunnat föreställa mig. Det har varit fruktansvärt jobbigt med oron för Santana, förklarar hon.

    Nu leds Santana på promenader, hans operationsärr sköts om med samma ljusbehandling som Minna använde på sitt eget kejsarsnittsärr och läkningen går framåt.
    – Med de nya direktiven kan man börja återträning sex veckor efter operation, förklarar hon.
    För Santana och Minnas del betyder det att de kan börja jobba på lättast möjliga vis i mitten av december.
    Minna själv startar med Barland I.M i Champion of the Youngsters i Friends Arena.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden