Dressyr
18 april 2015 18:03

Finalens dressyrstjärnor – bildspel

Världscupens dressyrfinal går mitt på dagen här i Las Vegas med start 12:15 och det är 18 ekipage på startlinjen. Våra två svenskhopp är redo, Malin Hamilton och Paulinda Friberg, startar sist i första startgrupp. Se dem och en förväntad topplista i vårt bildspel.

Finalens dressyrstjärnor – bildspel
Va-Va-Voom Valegro och Charlotte Dujardin Hippo Foto

Det är varmare här i Las Vegas nu med svenska mått mätt. Enligt de amerikaner som kommenterat vädret är det ovanligt svalt för perioden och finalen har tur med vädret, sånär som på tisdagens sandstorm. Värmen påverkar hästarna under deras tid i stall och på värmningen, väl i arenan är det svalt med en liten rökridå efter invigningens fyrverkeri.

Precis som tidigare dagar inleds varje föreställning med amerikanska nationalsången, flaggan inburen av en vacker Quater-häst, fyrverkerier och Las Vegas show-nummer – både imitatörer och Cirque du Soleil-nummer. Många trodde nog att Lady Gaga gjort ett gästspel häromkvällen men, nej, det var en av många duktiga Vegas-imitatörer. självklart har Elvis själv siktats många gånger. Han red dessutom Pas des quatres med tre showdansare under fredagen.

De 18 ekipagen döms av samma sju domare som i GP-kvalet men ingen Judges Supervisory Panel finns med under küren. FEI har inte kunnat producera ett resultat från den nya JSP-konstellationens arbete sedan GP-klassen. Idag besår JSP av Linda Zang, Uwe Mecklem och Henk van den Berg.

Domarnas placering:
K Annette Fransen Iacobaeus SWE
E Hans-Christian Matthiesen DEN
H Stephen Clarke  GBR
C Liselotte Fore USA
M Peter Holler  GER
B Maria Schwennesen  AUS
F Francis Verbeek-von Rooy  NED

När det gäller favoritskapet tror jag ingen sätter emot superduon Valegro/Dujardin. Det är sant att allt kan hända men valacken är inte den som har svårt med publikens jubel helt enkelt. Istället ligger spänningen i hur platserna två till fyra fördelas samt hur bra Edward Gal har lyckats vänja Undercover vid miljön. Om valacken spänt av kan publiken få se verkligt högkvalitativa insatser från honom men också den amerikanska favoriten Laura Graves med Verdades. 
– Han var lite spänd men han jobbade med mig och nu blir det bara bättre, vi älskar küren, den är det bästa för mig och ”Diddy”, sa Laura Graves  när Ridsport intervjuade henne.

För våra svenska hopp kan allt hända, båda var nöjda med sina insatser men med tävlingsmänniskor är det som det är – lite till, lite bättre så Malin och Paulinda satsar. Ridsport hoppas på en plats 6-10 för Paulinda och 10-15 för Malin, det vore ett fantastiskt utfall för svensk dressyr. 

Följ oss på Twitter @tidn_ridsport med hashtaggen #FEIWorldCupVegas #hejabrudarna och på webben.
SVT sänder i kanalen SVT24-

Startlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden