Dressyr
29 maj 2015 23:15

Kittel i SM-topp

Senior-SM var en blåsig tillställning där agnarna skiljdes från vetet när det gällde miljötåliga hästar. Patrik Kittel och Watermill Scandic levererade den både efterlängtade och förväntade segerritten i fin stil.

Kittel i SM-topp
Ärevarv i ett kkallt Hammarö, dressyrryttarna håller sig varma. Kim C Lundin kim@witnet.se

SM avgörs i Grand Prix och Grand Prix Kür och ska enligt statuterna dömas av internationella domare, minst två till antalet. Därför fick vår svenska domarkader Bo Åhman, Gustaf Svalling och Magnus Ringmark sällskap av finska Maria Colliander och danske Hans Christian Mathiesen. De var hyggligt eniga om placeringsordningen men hade inte helt samma skala.

Flera ekipage presterade riktigt bra i de ganska svåra förhållandena, kallt och mycket blåsigt. Först ut att göra ett rejält avtryck var Jennie Larsson med Zircoon Spring Flower som visade ett fantastiskt bra program utan att ens vara i närheten av deras fulla potential. De ledde länge på 72,12 procent.

Rose Mathiesen har inte haft den bästa uppladdningen med en axel ur led. Hon är i processen att ge sin hingst Zuidenwind 1187 tävlingsrutin på GP-nivå och det har verkligen givit resultat. De gjorde en uppvisning som tog andan ur många, mjukt, fint, harmoniskt och med massor av uttryck och den så viktiga piaff och passagen väl på plats. Rose och Zuidenwind satte personligt rekord med 72,94 procent och den vackre hingsten, en av landets bättre förärvare dessutom, klippte knappt med öronen.
– Jag vet knappt vad jag ska säga, nöjd räcker inte riktigt, han var så duktig idag. Det enda jag går in för är att ge honom en bra och trygg upplevelse på banan, så att han känner sig säker i momentet, förklarade Rose Mathisen som efter ritten var nästintill rörd.

Patrik Kittel och Watermil Scandic ser båda otroligt fräscha och avspända ut, hingsten är mycket atletisk och så otroligt säker i sina rörelser idag. Idag piafferade de i en egen division och rittens precision var en illustration av vad dressyr handlar om.
– Jag är speciellt nöjd med galoppdelen i vårt program idag, det kändes riktigt bra. Speciellt med tanke på att Scandic var lite het i början, han slappnade av allt eftersom och när jag red sista linjen bara log jag, han var så fin och hos mig, berättade Patrik Kittel innan han skyndade vidare till den församlade värmländska pressen.
Dressyr-SMs enda etablerade stjärna hjälper gärna till att marknadsföra dressyren.

Huvuddomare Gustaf Svalling var nöjd med årets startfält även om fler kom över 70 procent förra året. 
– Jag blev glatt och positivt överaskad av Zuidenwind som jag bara sett på lägre nivå. Han var ett rent nöje att titta på idag, så mjuk och rörlig, verkligt fin. En härlig bekantskap, förklarade Gustaf Svalling.
– Vi har arton ekipage över 65 procent och det tycker jag är bra, det går framåt, menade han.

Dagens Grand Prix-klass gav femton finalister till söndagens kür-final:
1) Patrik Kittel, Tranås Ridklubb – Scandic 76.020%
2) Rose Mathisen, Åstorpsortens RF – Zuidenwind 1187 72.940%
3) Jennie Larsson, Dressage Club – Zircoon Spring Flower 72.120%
4) Emilie Nyreröd, Strömsholms RSF – Miata 70.660%
5) Kristian von Krusenstierna, Ågesta Ridklubb – Biggles 1015 70.420%
6) Mads Hendeliowitz, Segersta SR – Weihenstephaner 70.200%
7) Ebba von Essen, Flyinge HSK – Yantuge 69.700%
8) Charlotte Haid-Bondergaard, Insjöns RK – Triviant 68.540%
9) Maria von Essen, Flyinge HSK – Ferdi 68.360%
10) Ida Kristoffersson, Helsingborgs FRK – Rolex TP 68.060%
11) Caroline Darcourt, Djursholms RK – Paridon Magi 68.000%
12) Sophie Fleming Tärnström, Hogsta DR – Schumi 67.860%
13) Marina Mattsson, Falkenbergsorten – Beckham 67.560%
14) Anna Svanberg, Gärds RF – Hermes 1086 67.160%
15) Jeanna Högberg, Segersta SR – Duendecillo P 66.620%

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden