Dressyr
30 maj 2015 08:15

Mathisen tar plats i spetstruppen

Fredagens fina resultat i Grand Prix för Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 gav mer än en andra plats. Det kom glädjande besked från chef d'equipe Bo Jenå och supervisor Kyra Kyrklund, båda på plats i Hammarö.

Mathisen tar plats i spetstruppen
En otroligt glad och nöjd Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 efter sin ritt. Kim C Lundin kim@witnet.se

Beskedet till Rose Mathisen var att hon nu är välkommen in i spetstruppen i kraft av det fina resultatet i Mannheim där hon och Zuidenwind vann Grand Prix Special på 72,09 procent. Fredagens Grand Prix-resultat i Hammarö som tvåa efter Patrik Kittel med 72,94 procent gav utdelning.

– Jag är självklart riktigt glad, det innebär en annan möjlighet att planera tävlandet framöver, jag kan tänka framåt på ett lite annat sätt, berättar Rose Mathisen efter en omtumlande dag. 
– Zuidenwind var så fokuserad inne på banan, han har sådan arbetsvilja, han har tagit inskolningen till tävlingshäst riktigt bra.
Hennes häst Zuidenwind 1187 (KWPN f – 04 e OO Seven-Jazz, uppf H. van Helvoirt) är en flitigt använd avelshingst på Gränsbo Stuteri. När året är slut finns det nästan 400 avkommor där de äldsta blir fem år och redo för unghästklasser.
– Zuidenwind klarar avelsarbete och tävling bättre än de flesta, han hoppar enkelt på bocken och hetsar inte upp sig, förklarar Per Runesson, ägare till Gränsbo Stuteri tillsammans med sin bror Ingemar och sambo med Rose Mathisen.

SM-tävlingen i Sverige har en särställning genom de internationella domarna och trots nationell status räknas den som meriterande. Landslaget är idag indelat i nivåer där satsningen från förbundets sida ser olika ut. I början av 2014 fanns det tre ryttare i det som benämns spetstruppen. Det var Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Minna Telde som genom platsen i truppen fick en speciell ställning. 

Truppen består av mästerskapsekipage  med en mycket hög internationell prestationsnivå där det krävs minimum 72 procent i GP vid två tillfällen. Under 2014 tog Jeanna Högberg en plats i truppen genom starka insatser med Darcia VH och en VM-start. Senast i april fick truppen ännu ett tillskott med Paulinda Friberg och Di Lapponia T som i världcupfinalen i Las Vegas gjorde en fin Grand Prix med bra resultat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden