Dressyr
2 oktober 2016 07:45
Ridsportplus

Fem goda råd från Carl Hester

I dag håller brittiska dressyrstjärnan Carl Hester clinic på Strömsholm. Ridsport är självklart på plats och delar med sig av fem goda råd från Hester.

Fem goda råd från Carl Hester
Carl Hester har flera gånger tidigare hållit fullsatta clinics på Strömsholm. Roland thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Röda Ridhuset var fullsatt när Strömsholm och Equestrian Academy ordnade heldagsclinic med Carl Hester på lördagen. Det rådde ingen brist på visdomsord från honom, och för er som inte var där eller var där men glömde att anteckna kommer några av dem här.

    Balansen
    Det viktigaste av allt med att få till den perfekta ridningen är enligt Carl Hester balansen. Det gäller oavsett om man rider ett Grand Prix program eller om man gör en övergång hemma på ridbanan.

    – Många kan komma upp till Grand Prix-nivå, men att göra en Grand Prix och göra det i balans är det inte alla som klarar av, säger Carl.
    – Det svåra med dressyr är att göra det enkelt, och det enda sättet att göra det enkelt är att hitta balansen. Det är samma för alla ryttare, oavsett vart man kommer ifrån.

    Använd lättridningen
    Rid lätt på såväl unga hästar som inte har hunnit bygga upp sin ryggmuskulatur som äldre för att hitta bättre rytm i passagerna.

    – När jag lärde mig rida så satt man ner från de första stegen till de sista, på alla hästar gammal som ung, säger Carl Hester.
    – Det är helt förändrat nu, även om vissa fortfarande blir lite förvånade när jag ber dem rida lätt i passagen.

    Även i övergångar och galoppjobb kan det vara nyttigt att lätta lite på baken ibland, men då är det okej att nudda sadeln.

    Flashiga gångarter är inte allt
    Det är så lätt att fastna i att bara titta på rörelserna när man kollar på de unga hästarna. Men minst lika viktigt som bra rörelser är att de har rätt mentalitet.

    – Jag har upptäckt många hästar när de är i 6-7-årsåldern, säger Carl Hester.
    – Det som är bra är att om man inte tycker de är bra tycker inte någon annan det heller, då måste man jobba med dem för att kunna sälja. Då får de tid på sig att mogna.

    Bara för att en häst har talang betyder det inte att den kommer nå toppen, den måste ha rätt inställning.

    Låt hästen stretcha ut
    Att avsluta passet med att hästen travar lång och fin i halsen och stretchar överlinjen är målet för många, men det är ofta lättare sagt än gjort. Carl vill helst att de äntligen ska gå så även när man värmer upp.

    – Men låt oss säga att du får det här i slutet och inte kan få det i början. När man får det i slutet, gör inte bara ett varv för att sedan avsluta, säger Carl Hester.
    – Passa på att stretcha ett tag, ta vara på formen. 

    Ha unghästarna ute
    Unghästar behöver bara tränas 20-30 minuter om dagen och resten av tiden kan de gå ute på fälten. Med viss anpassning beroende på hästens temperament.

    – Är de heta är det jättebra att ha dem ute dygnet runt, kanske lite mindre bra om de inte är det, säger Carl.
    – En sak som är säker är i alla fall att hästar är byggda för att röra på sig, inte stå inne i stallet 23 timmar om dygnet.

    Carl noga att påpeka att i England har de ganska milt väder året om, men hos honom kan de gå ute tills de är i alla fall 6-7 år.

    Håll utkik efter ett längre referat från clinicen. 

    Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden