Dressyr
20 oktober 2016 12:00
Ridsportplus

”Som en dröm”

Så beskriver Beata Söderberg, nybliven ägare till dubbelvinnaren Fiontini, känslan att rida stoet. Ridsport fick ett prat med henne efter några omtumlande dygn sedan det blev känt att hon är ny ägare till världens bästa 6-åring.

”Som en dröm”
Beata Söderberg hyllar sin tränare och mentor Severo Jurado Lopez, här vinnare i Verden med Fiontini. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Unga Beata Söderberg, 21 år i augusti, flyttade från Sverige i januari 2015. Det blev Danmark för att utvecklas som ryttare, Beatas framtidsplaner innehåller dressyr, tävlande och praktisk utbildning i hur du försörjer dig i branschen.

    – Jag flyttade hit till Helgstrand Dressage och köpte stoet Sitana, vi tränade och tävlade en del. Jag köpte hästen Douglas som jag sedan sålt igen, jag har köpt och sålt en del under tiden här, förklarar Beata Söderberg, lite rosslig på grund av en förkylning.

    Hon är idag arbetande elev på Helgstrand Dressage på Møgelmose Gaard norr om Aalborg, planen är att bli ryttare och beridare på heltid.

    – Jag har insett att det är nästan en förutsättning att köpa och sälja hästar för att få det att gå runt. Här kan jag verkligen se och lära. Det är så roligt att jobba med den som är bäst i branschen, Andreas har fantastiska hästar och är bäst på att sälja och förmedla dem rätt, menar Beata Söderberg.

    Hennes egen Hilfiger som hon tävlat en del med i år ska säljas.
    – Jag rider och tränar tillsammans med Severo Jurado Lopez, han hjälper mig med honom nu. Hilfiger är världens snällaste och bussigaste men jag söker något annat och därför så är han till salu nu. Det kan hända att jag fortsätter med honom, allt är möjligt. 


    Severo Jurado Lopez tackar Fiontini efter lyckad ritt i unghäst-VM.

    Beata Söderberg känner sig lyckligt lottad som får träna för och arbeta med Severo Jurado Lopez som gjorde succé på OS med Lorenzo, de startar i värlsdcupen i Odense.

    – Det är så inspirerande, han kommer på en lösning till alla hästar, fungerar det inte så hittar han något annat som assar bättre för den hästen. Severo har så mycket fin teknik och otrolig känsla för hästarna och ridningen. Det är så roligt och lärorikt att träna för honom, säger Beata Söderberg entusiastiskt.

    Så till den fina hästen hon köpt Fiontini (DWB f -10 e Fassbinder-Romanov, uppf Hanne Lund och Hernik Hansen), när träffades de?
    – Jag har sett Fiontini sedan jag kom till Danmark, hon har stått här hela tiden. Nu har jag ridit henne i en månad. Egentligen har jag sökt en läromästare men det är så svårt hitta en som passar. Så istället tänkte vi att världens bästa unga häst finns redan i stallet, vi kan utvecklas tillsammans med Severos hjälp, berättar hon.

    Hur är då stjärnan att rida?
    – Fantastiskt, mjuk, fluffig, jag sitter med och njuter, varken för stark eller för mjuk, hon ger perfekt kontakt och perfekt reaktion. Fiontini är snäll, glad, teknisk, hon är som en dröm, hon har alla kvalitéer! Vi ryttare brukar leta efter en känsla och den känslan ger Fiontini, bättre än någon annan, bubblar Beata Söderberg.

    Är det inte tufft för en ung tjej att ta över en världsstjärna? Hur tänker du kring pressen att prestera?
    – Jag gör det här för att jag har en stor kärlek till hästar, jag älskar att rida, träna och ha morgontjänst i stallet, varje dag är härlig. Så länge jag har kul så gör det inget hur det går. Jag vill rida henne på unghäst-VM 2017 om det går, men jag har Severo vid min sida. Känns det inte rätt så hjälper han mig, det är en trygghet, förklarar hon.
    – Sen tänker jag på det Andreas sa till mig som är så klokt:
    Se det inte som press att du måste prestera det ena elelr det andra – se det som en stor ynnest att hon är din och att du får lov att njuta av henne.

    Så vad är viktigast för dig framöver?
    – Jag ser mest framemot att få rida henne varje dag och njuta av det men jag drömmer om att få rida henne själv i tävlingar framöver såklart.

    Under onsdagen segrade Fiontini och Severo i 6-årskvalet ganska överlägset med poängen 9,8 totalt, 10:a för trav, 9,5 för skritt och galopp och sedan 10/10 för ridbarhet och kapacitet. Fredag går finalen och då som igår sköter Beata om sin häst.
    – Det har varit så blött i stallarna att Fiontini står på ett mindre berg av spån för att inte bli blöt och kunna vila, förklarar Beata Söderberg.

    Läs mer i nästa nummer av Ridsport.

    Film från 6-årskvalet i championatet:

    Severo Jurado Lopez med Fiontina i ritten som gav 9,8 poäng totalt i första kvalet i det danska öppna unghästchampionatet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden