Dressyr
21 oktober 2016 22:00

Tre danska segrare korade

Det öppna danska unghästchampionatet är avgjort i danska Odense. Det blev två ston i topp och en hingst i åldersklasserna från 4- till 6-åringar. "Här finns världens bästa unghästar och några av världens bästa ryttare", kommenterade holländska Grand Prix domaren Mariette Sanders van Gansewinkel, på plats för att döma världscupen.

Tre danska segrare korade
Beata Söderberg beundrar sin häst Fiontini och Severo Jurado Lopez är glad och stolt. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Eftermiddagen i Arena Fyn i anslutning till Odense Kongress Center inleddes med 4-åriga finalister visade i avdelning och fempunktsbedömning. Därefter följde 5- och 6-åringarnas final med konventionell programridning och fempunktsbedömning.

Det är lite speciellt när finalerna innehåller vinnare och finalister från unghäst-VM, kvalitén är utan tvekan där. Men sen håller de danska domarna Kurt Christensen, Susanne Baarup och Bjarne Nielsen en helt egen skala uppåt. Det är väl värt för topphästarna men en hel del i mellanregistret går det inflation i de satta poängen. Det bidrar till en festlig stämning och är en bra gemytlighetsfaktor. 

Finalen för 4-åriga hästar handlade om den eminente beridaren Jan Møller Christensen med tre hästar till final. Han segrade på 9,6 poäng med godkände hingsten Hesselhøjs Donkey Boy, som tyckte prisutdelning var klart otrevligt, var tvåa med Romeo och fjärdeplacerad med Okslunds Zackadon.

En ängslig Hesselhøjs Donkey Boy med Jan Møller Christiansen.
Resultat 4-årsfinal

Anna Kasprzak har ägt unghäst-VM-vinnaren Victoria’s Secret ganska kort tid men ändå kvalat enkelt och var en mycket självklar vinnare i 5-årsfinalen med 9,8 poäng. Efter att ha sett stoet i Ermelo känns det som att det fattas lite, det är mer kvar för Anna att rida in sig på. Stoet var ännu friare i sina rörelser och gick med längre hals då men hade precis lika svårt att stå still med Beatrice Buchwald som med Anna. Beridaren Bettina Jæger Jensen från Helgstrand Dressage var tvåa och trea med Quantum Touch och Flora.

Den mäktiga Victoria’s Secret och Anna Kasprzak

Resultat 5-årsfinal

Tidigare i veckan blev 6-årsfinalen plötsligt högintressant för svenskt vidkommande när unghäst-VM-vinnaren Fiontini köptes av svenska Beata Söderberg, young rider som är arbetande elev på Helgstrand Dressage. Stoet reds som tidigare av Severo Jurado Lopez, tränare åt Beata, och deras samspel var perfekt. Vilken annan 6-åring klarar av att en hel arena klappar hela medellinjen upp? Bara ett makalöst sto med vippiga öron vid namn Fiontini. Det kunde blivit 10 poäng jämnt men nu saknades det lite så 9,86 poäng, mer än en hel poäng mer än tvåan Kipling riden av Anne Trønsegaard och trean Sanne Henningsen på Wilson Stensvang

Fiontini och Severo Jurado Lopez

Resultat 6-årsfinal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden