Dressyr
11 oktober 2016 14:58
Ridsportplus

Vältränad – matcha din häst

Första sessionen på Global Dressage Forum innebar morgongymnastik. "Det borde alla ryttare göra varje morgon" sa Jessica von Bredow-Werndl, tysk lagryttare och lite av ett fitnessfenomen själv.

Vältränad – matcha din häst
Personlige tränaren Jan Peer Hagenauer hjälper många tyska landslagsryttare med balans, styrka och smidighet. Jessica von Bredow-Werndl kom på rätt väg själv för längre sedan. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Första demonstrationen på Global Dressage Forum handlade om hur du som ryttare bör hålla dig i trim, med enkla medel och utan redskap, det finns inga ursäkter.

    Jessica von Bredow-Werndl och den personlige tränaren Jan Peer Hagenauer höll ett fysiskt pass som visade sig involvera åhörarna på ett sätt ingen trodde var möjligt. Tillsammans fick de dressyrvärlden på fötter.

    – Det är nog åtta år sedan jag satt på en häst med en stor luftig, trav och inte kunde sitta ner i traven. Jag hade två val, antingen ta ner tempot till en komfortabel nivå för mig och strypa hästens rörelsemönster eller träna upp mig själv så att jag klarade av att rida hästens hela ram. Jag valde det senare, sa Jessica.

    – Kan du verkligen kräva allt av hästen utan att själv bjuda till? Nej, du måste vara lika mycket atlet som din häst, menade hon

    Jessica och Jan Peer bad publiken göra två enkla test:
    – stå på ett ben, blunda och räkna till 10
    – böj dig fram med raka ben och knyt dina skor

    Det visade sig vara svårt för de flesta, de två enkla rörelserna testar din balans och din rörlighet.

    -Ryttare har väldigt lätt att få underutvecklade bröstmuskler och kryllar ihop sig framåt in mot en fosterposition bildligt sett över tid, förklarar Jan Peer.

    Ryttare behöver utveckla core-styrka, bålmuskler och arbeta med höfternas rörlighet.

     
    Jessica von Bredow-Werndl leder åhörarna i nyttiga övningar.

    Det viktigaste är att skapa en vana, om så bara för 10 minuter varje dag menar Jessica.
    – Om du så bara börjar dagen med bara 10 minuter stretching så är det något du gör för dig själv, mår du bättre så rider du bättre och dina hästar drar nytta av det.


    Klassiska knäböj med utfall fungerar riktig bra för ryttare.

    Sen lyckades duon dra med sig hela dressyrmaffian ut i ridhuset och göra praktiska övningar. Angelika Frömming och Dr Bechtolsheimer gjorde knäböjningar tillsammans med 100 andra. 

    Att stretcha mot en vägg och hålla kvar hjälper till att bygga upp core-muskulaturen.

    – Du behöver inga redskap så det finns inga ursäkter, jag börjar alltid dagen med det för under resten av min tid är det annat som kräver min uppmärksamhet, förklarar Jessica.

    Tyska dressyrprofilen Angelika Frömming i rosa tröja gjorde alla övningar med lätthet.

    – När du borstar tänderna på morgonen så stå på ett ben och gör en cirkelrörelse med det andra, byt ben till kvällen, jag hoppas ni alla redan borstar tänderna, lägg bara till det  här, kommenterade Jan Peer.

    Jan Peer Hagenauer

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden