Dressyr
15 november 2016 21:10

”En flickdröm som går i uppfyllelse”

Under Sweden International Horse Show kommer Linda Nilsson visa upp sig med sin häst Torsten - en dressyrhäst av rasen ardenner som hon tävlar på medelsvår nivå.

”En flickdröm som går i uppfyllelse”
Linda Nilsson och Torsten skall rida i Friends Arena

Till vardags håller Linda Nilsson och ardennern Torsten (val, f-09, e Kuno Te Zande-Mareng-Blanco, uppf Monica Hedin) till i Vetlanda. Torsten är en riktig familjehäst som ena dagen kan gå medelsvår dressyr, andra dagen simma i sjön och tredje dagen köras framför vagn. Men även om han används till det mesta är det sitt arbete som dressyrhäst som han verkligen älskar.
– Han är så ambitiös och vill så väl, och man ser på hela hans uppsyn hur mycket han tycker om det här, säger Linda.

Trots sin storlek är Torsten en smidig häst, och Linda säger att han ger en otrolig ridkänsla.
– Eftersom han själv tycker det är så roligt är det kul att rida honom varje dag, förklarar Linda.
Dessutom behöver hon aldrig vara orolig på hans rygg.
– Han har mycket energi och mycket vilja, men samtidigt är han lugn i alla situationer och det är inte samma explosivitet som det kan bli med ett varmblod.

Nu stundar alltså uppvisningar vid Sweden International Horse Show under nästa vecka. Men det är inte första gången Linda och Torsten uppträder i Friends Arena. Förra året var de pausunderhållning och fick visa upp sig som representant för ardennerhästen, som hade blivit vald till ”årets kallblod”.
– Tänk om jag fick göra det här igen tänkte jag då, berättar Linda. I år hände det – nu är de uttagna för att leverera ett eget dressyrprogram och Linda erkänner att det är en flickdröm som gått i uppfyllelse.
– Arrangörerna ville ha fem kallblodsekipage som var bra igång, berättar Linda om hur det gick till när de valdes ut till Friends. Linda och Torsten skall rida sitt dressyrprogram i den stora arenan varje dag under Sweden International Horse Show. Men när och hur kan hon inte meddela i dagsläget.
– Jag får inte säga så mycket, berättar Linda, och låter oss förstå att det är en hel del hemlighetsmakeri med det hela.


Linda Nilsson och Torsten (Privat foto).
 

Linda hoppas att hennes och Torstens resa kan inspirera andra kallblodsryttare att våga sig ut på tävlingsbanorna.
– Jag har fått så mycket fin respons på tävlingar, säger Linda, som tror att det finns många kallblod som kan göra samma resa med rätt team runt sig. Själv är hon glad över sin tränare Marika Martinsson.
– Hon tror på Torsten till 100 procent, säger Linda.

Linda och Torsten vid en träning tillsammans med andra hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden