Dressyr
15 december 2016 01:26

Kung Carl regerade

Världscupkvalet på Olympia i London bjöd på en identisk prispall men efter avsevärt mycket bättre ritter. Carl Hester och Nip Tuck tog segern efter en avslappnad ritt. "Kanske jag kommer till Göteborg för ett världscupkval, jag överväger det," sa en nöjd segrare.

Kung Carl regerade
En trio lämnade konkurrenterna bokstavligt talat bakom sig.- Jag föreslog passage ut för jag behövde grabbarna som stöd till Nip Tuck, sa Carl Hester lite oklart om han syftade på Flirt och Voice eller Hans-Peter och Edward. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Enbart tretton ekipage kom till start efter att Laura Tomlinsson strukit sig efter Grand Prix-klassen.

Det var en ganska avgörande skillnad på många ekipage som visade upp sig väsenligt mycket bättre i sitt eget program jämfört med tisdagens kval. Med det nuvarande formatet är Grand Prix-kvalet mycket en transportsträcka för ryttarna, det är lätt att ta sig vidare. Det enda som står på spel är startordningen och där har domarna blivit bättre på senare år, senare startgrupp ger inte längre automatiskt bättre poäng även om den seedade lottningen ser till att bättre ekipage kommer senare i klassen.

Klassen dominerades av brittiska starter. Före 2011 hade det betytt en ganska låg nivå kvalitetsmässigt men återväxten bland ekipage bortsett från Charlotte Dujardin och Carl Hester är god. Hayley Watson-Greaves på Rubins Nite tränar för Carl och kom femma idag på ett personbästa en bit över 77 procent. 


Irlands Judy Reynolds och hennes Vancouver JP gjorde en ”Minna” – det vill säga red till en kür helt sammansatt av jullåtar. Det gav rejäl utdelning procentmässigt och svårighetsgraden var hög vilket betalade sig genom det nya Degree of difficulty systemet. Det var en härlig revansch efter gårdagen då ”JP” var ordentligt miljöpåverkad av arenan.


”Barney” och Carl Hester dansade till verkligt fin taktfast musik, ett bra tema till den store valacken.
– Många glömmer att han bara är 12 år, det är så mycket kvar att jobba på, underströk Hester igen.
– Jag rider definitivt i Amsterdam, sen återstår och se om jag rider fler kval. Jag överväger Göteborg, sa Hester efter att 84,669 procent räckt till seger.


Glock’s Flirt och Hans-Peter Minderhoud red till sin spanskinspirerade musik, idag mer frimodigt och stabilt än i kvalet.
– Jag trodde han skulle behöva mer tid på sig för att komma i riktig form men hans känns på topp redan nu, jag är riktigt nöjd, det är svårt att slå Carl på hemmaplan.
– Det verkar vara olika meningar om hur många kval jag måste rida med varje häst för att vara startklar för finalen i Omaha. Jag trodde jag var tvungen att rida två med både Johnson och Flirt, men det verkar som om det räcker med ett för varje. Så vi får se, men jag rider nog våra holländska kval, kommenterade Minderhoud.


Glock’s Voice och Edward Gal startade sist, något som gav honom oväntade bekymmer.
– Voice blev orolig över att vara ensam kvar på värmningen, därför kändes det ännu bättre när allt verkligen fungerade inne på banan, förklarade Gal.
– Vi är lite ringrostiga, vi har inte tävlat sedan OS, men nu satsar jag mot världscupen om det går. Jag har lite tur, jag kan följa med Hans-Peter till Omaha i vilket fall som helst.
Det blev en bra mycket bättre ritt och 80,467 procent blev utdelningen.


Segrare Kung Carl Hester och Barney, här med hästskötaren Alan Davies.


Den regerande titelhållaren: Glock’s Flirt och Hans-Peter Minderhoud, tvåa i London.

Världscupen gör nu juluppehåll och nästa omgång rids i slutet på januari i Amsterdam.

Resultat

Ställning i världscupen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden