Dressyr
5 februari 2016 22:50

Grand Prix nästa för 14-åringen

Förra årets silvermedaljör på EM för children närmar sig nu de allra högsta klasserna. På sin blott tredje tävling med Duschesse kvalade Cecilia Bergåkra Berglund som blir 15 år i sommar till Grand Prix och hon är mycket möjligt den yngsta svenska ryttaren hittills att lyckas med det.

Grand Prix nästa för 14-åringen
Cecilia Bergåkra Berglund är klar för Grand Prix.

Om Cecilia Bergåkra Berglund, 14, är Sveriges yngsta ryttare att GP-kvala någonsin är inte helt fastslaget, men dressyrexperter som Bo Tibblin säger till Ridsport att det med stor sannolikhet är så.
– Det här är egentligen den största placeringen någonsin och hon är en jättefin häst, min lilla Sessan, säger Cecilia själv till Ridsport om sin milstolpe.
Tillsammans med Duschesse (sto, f 2002, e Solos Carex-Chagall) kom hon över den magiska gränsen 62 procent i Intermediaire I B med 0,907 procents marginal på Flyinges nationella tävling. Det var ekipagets tredje tävling och när det väl blir Grand Prix är det debut för dem båda på nivån.
– Jag har börjat kolla propositioner, men vet inte än när vi ska tävla Grand Prix. Främst satsar jag på Lövsta Future Challenge och därtill vore det kul om det kunde bli någon GP-start antingen i Sverige eller utomlands.

Duschesse, som tidigare har gått Intermediaire, kom till Cecilia i september. Trots att ryttarinnan betonar att hästen är” jättejättefin” var det inte helt lätt i början.
– Hon är något av en utmaning, men vi trivs väldigt bra ihop. Hon är otroligt känslig och het, och jag gillar heta hästar. Det gäller bara att få henne lugn och att lita på mig så fungerar samarbetet.

Under våren är det fullt fokus på studier parallellt med ridningen. Cecilia, som egentligen går i åttan, ska tenta av även nionde klass för att kunna börja gymnasiet redan i höst och då kunna satsa än mer på tävlingarna. I stallet finns utöver ponnyerna förstås också EM-silvermedaljören I Do Kiss och Primavera som Cecilia tävlade internationellt förra året.
– Förra året var jag uttagen till junior-NM, men satsade på EM för children istället. Att få rida ett EM eller NM i år vore kul och därtill vore final i Lövsta Future Challenge en dröm, säger Cecilia om året som väntar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden