Dressyr
30 september 2016 13:55

Charlotte och Triviant har dansat klart tillsammans

"Triviant har gett mig otroligt mycket men jag kom inte längre med honom", säger Charlotte Haid Bondergaard som förklaring till varför hon valt att sälja sin GP-partner till maken Rasmus elev Ellesse Tzinberg.

Charlotte och Triviant har dansat klart tillsammans
Charlotte Haid Bondergaard och Triviant ha varit ett par i med- och motgångar sedan 2011. Photographer Roland Thunholm

Med stallet fullt av nya yngre hästar var Charlotte dessutom rädd för att Triviant skulle känna sig ledsen och bortglömd.

– Triviant vill ha full uppmärksamhet och få vara kung i stallet. Han märker om jag satsar för fullt på andra hästar och blir jätteledsen om han inte får följa med när lastbilen åker iväg. Han har fortfarande jättemycket att ge och jag tror han kan ge Ellesse lika mycket som han har gett mig, säger Charlotte.

Hon hade sedan länge bestämt att 2016 skulle bli hennes och Triviants sista tävlingsår tillsammans men hade egentligen inte tänkt att sälja honom utan ville att Rasmus skulle ta över Triviant.

– Men det tyckte inte Rasmus var någon bra idé och det kan jag ju förstå. Det är kanske inte så roligt att ta över en häst efter mig som jag har ridit och tävlat så länge.

I stället blev det Rasmus elev sedan två år, filippinska Ellesse Tzinberg, som tar över som Triviants ryttare.

– Ellesse har länge letat efter en Grand Prix-häst som kan bli hennes läromästare. Men det är svårt att hitta en GP-häst i den åldern, 12-14 år, som hon sökte. Hon har hittat två men de gick inte igenom veterinärbesiktningen. Och även om Triviant är lite i äldsta laget jämfört med vad hon letade efter så han otroligt stark och har många år kvar att ge, konstaterar Charlotte.

Det har ju gått lite upp och ner för dig och Triviant, är det ett skäl till att du bestämde dig för att sluta tävla honom?

– Ja, det kan man kanske säga delvis. Han har gett mig otroligt mycket men jag kom inte längre med honom. Det är svårt att övertyga förbundskaptenen att man ska få en plats i laget när resultaten är så ojämna.

– Jag har ju fått flera chanser och både Bosse (Jenå) och Kyra (Kyrklund) har hoppats att vi ska kunna hålla kurvan när det gått uppåt men den här sporten är så tuff att ibland måste man också kunna sätta streck.

Hur tror du att det kommer gå för Ellesse och Triviant med tanke på att han är så speciell?

– Det finns förstås inga garantier men det jag kan säga är att det ser väldigt bra ut hittills. Hon kommer ta med sig honom till Florida och Wellington i vinter. Det tror jag blir ett fantastiskt upplägg. Triviant trivs i varma länder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden