Dressyr
26 mars 2017 21:04
Ridsportplus

15-åriga Cecilia vann GPS

Det är inte varje dag en 15-åring vinner en Grand Prix Special på nationell tävling. Men nu har Cecilia Bergåkra Berglund gjort det. "Vi firar segern med att låta Duchess få ett embryoföl", sa mamma Sigrid Bergåkra efter segern i Ņstorp.

15-åriga Cecilia vann GPS
Cecilia Bergåkra och Duchesse. ArkivFoto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Cecilia Bergåkra Berglund är bara 15 år, fyller 16 senare under året. Om hon vill kan hon starta i fyra dressyr-SM i år – ponny, junior, UR och senior. Hon har hästar som matchar samtliga åldersgrupper och svårighetsgrader. Men hon får bara delta i ett EM, enligt reglementet. Där måste Cecilia välja.
    – Dagsformen avgör. Helst av allt vill jag rida ponny-EM. Sista året som jag får starta internationellt. Det är något speciellt med ponnytävlingar, att träffa kompisar som man inte umgås med varje dag.

    Kan rida GP hela livet
    Hon har rätt, Cecilia, som numera tävlar för Naturläras Hästsällskap. Hon går första året på ridgymnasiet hemma på gården i Hälsingland. Grand Prix kan hon rida hela livet. På den här nivån råder ingen åldergränser. En av medryttarna i dagens Grand Prix Special var dressyrnestorn Ulla Håkanson.
    – Ulla hejade och frågade hur det hade gått för mig.
    – Ulla har hejat på Cecilia ända sedan hon låg i barnvagnen. Vi brukar träffas i Falsterbo, inflikar mamma Sigrid.

    Svår att rida
    Segerhästen Duchess (e Solos Carex-Chagall) är född 2002 hamnade hos sin unga ryttare för ett och ett halvt år sedan mest av en tillfällighet; hon ansågs svår att rida. Nu är det känsliga stoet Cecilias egen häst.
    – Hon har fått en allround-träning. Vi har hoppat och ridit i backar. Nu har hon bra kondis. Det märktes efter GP-klassen. Duchess var inte det minsta trött utan tittade på mig som hon ville säga: ”Ska vi ta en runda till.”

    Alla tre domarna höll vinnaren som etta av GPS-klassens sju starter. Glad tvåa blev Eva Fahlbrink från Flyinge RF på 12-åriga Amberson (e Primero-Amiral) och på tredje plats kom Malin Hansson och Primero Hit (e Sancisco-Don Primero) från Mantorp.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden