Dressyr
10 mars 2017 20:01

Emelie Brolin skadad igen – ordinerad total vila

GP-ryttaren Emelie Brolin ramlade av en unghäst häromdagen och blev medvetslös. Nu har hon blödningar i lungorna som måste läka ut och hon blir återigen borta från banorna för en tid framöver.

Emelie Brolin skadad igen – ordinerad total vila
Emelie Brolin är ordinerad vila, precis som GP-partnern Briman. Foto: Arkivet

För fjärde året i rad ungefär vid samma tid blir Grand Prix-ryttaren Emelie Brolin borta på grund av skador. Tidigare har hon bland annat blivit sparkad i ansiktet och fått en arm avsparkad.
– Det känns verkligen jättetråkigt såklart, men jag hade ändå tur den här gången, säger Emelie som håller modet uppe och gläds åt alla fina blommor och hälsningar.
– Jag rider åtta–nio hästar om dagen så det är inte så konstigt att saker händer i bland, även om vi har världens säkerhetstänk. Nu får jag hoppas att jag har haft min beskärda del av skador.

Det var en unghäst som sköt rygg så att sadeln av någon anledning sköts fram på halsen. Samtidigt flög Emelie av och huvud, nacke och rygg tog smällen. Hon var medvetslös en stund innan hon vaknade till.
– Då fick jag ingen luft och hade smärtor i ryggen, säger Emelie som fördes i ambulans till sjukhuset.

Väl där konstaterade läkarna att Emelie lyckligtvis inte har skadat rygg eller nacke, men att blödningar i lungorna har uppstått.
– Det ska självläka och egentligen är det ingen fara om jag tar det lugnt. Jag får däremot inte komma upp i andning och är sjukskriven i tre veckor.

God hjälp av teamet
Det betyder att Emelie, som har bland annat tolv guld från svenska mästerskap, får ställa in alla sina träningar för elever och förstås inte får rida själv. Briman, som gick Grand Prix-klasserna i Borås, vilar ändå eftersom han är lite irriterad i halsen där han tidigare har opererats och likaså vilar en av de andra hästarna just nu.
– Det lugnar mig i alla fall lite. Min bror Christian hjälper till jättebra med några av hästarna, precis som de andra i stallet som är till stor hjälp.

Tänker du efter extra mycket nu efter olyckan?
–När något händer gör jag förstås analyser efteråt. Nu tror jag exempelvis att hästen har sadeltvång och jag ska se över utrustningen, och hur det här kunde hända. Jag får backa ett steg tillbaka, skulle jag exempelvis ha longerat innan?  Man lär sig av allt som händer, även om det är den hårda vägen.

Hur känner du dig annars, förutom att du har ont?
– Jag är vid gott mod jämfört med de andra gångerna. Nu vet jag att det här blir bra om jag sköter mig, men med huvudskadan visste jag inte hur det skulle bli. Om jag bara tvingar mig själv att ta det helt lugnt nu kommer jag att kunna köra på sen igen. Läget är hoppfullt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden