Dressyr
2 april 2017 16:19
Ridsportplus

Laura Graves har tränats svenskt

I samband med sin fina placering vid nattens världscupfinal, återpublicerar vi ett reportage från 2015 om amerikanskan Laura Graves. Där får vi bland annat veta att hon i flera år tränade för svenska Anne Gribbons.

Laura Graves har tränats svenskt
Under tre år tränades Laura Graves av svenska Anne Gribbons.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Laura Graves och Verdades vid VM 2014. Foto: Kim C Lundin.

    Laura Graves slog igenom vid VM i Caen. Tillsammans med Verdades kom hon från ingenstans och tog sig in bland topp tio. Möt amerikansk dressyrs nya lagankare och hennes partner sedan föltiden.

    Laura Graves kommer från Vermont, en av de norra delstaterna nära Kanada, men har sedan 2009 sin bas i Florida. Ridningen har alltid varit en del av hennes liv och hon har ridit för flera av USA:s bästa tränare. I tre år tränade Laura för svenska Anne Gribbons. Numera rider hon för Debbie McDonald, världscupvinnare i Göteborg 2003 med Brentina.


    Anne Gribbons, här tillsammans med Eva Salomon. Foto: Roland Thunholm.

    När man som amerikansk ryttare lämnar young rider-stadiet måste man välja: vuxen amatör eller professionell ryttare. I USA tävlar de två kategorierna i separata klasser. Laura fick omedelbart gå till att bli professionell ryttare; hon har tränat andras hästar i många år.

    Sedan tre år driver Laura sin egen verksamhet med hästar för utbildning och tillridning. Det sker primärt under vinterhalvåret när Wellingtons tävlingssäsong är i gång. Under sommarhalvåret tävlar Laura på annat håll, i USA och Europa med olika hästar.


    Vid tävlingar i Wellington. Foto: Sara Hellner.

    Har fått kämpa
    – På sommaren går det inte att trimma och träna för mycket i Florida. Det är så varmt – och framför allt fuktigt. Då kör vi korta pass och sedan får flera hästar sommarvila. Det är bra för dem, förklarar Laura.

    Det är tufft för vem som helst att börja driva hästrelaterad verksamhet som ung, och Laura har kämpat en hel del längs vägen. Succén nu är total, men det är bara knappt två år som det varit lite enklare.
    – Det har varit en brant inlärningskurva, på allt från affärsmannaskap till ridningen. Jag lär mig varje dag, gör misstag och måste lära om, det är en berg-och- dal-bana, konstaterar hon.
    – Det är en utmaning att hantera träningen av kundhästar och balansera det med din egen träning för att ha en topphäst och sedan hinna tävla alla. Precis som alla andra söker jag febrilt efter balansen i tillvaron. Än så länge löser jag det med många timmars arbete.

    Laura ler stort. Hon älskar trots allt sitt jobb som professionell dressyrryttare.

    Satsar allt på Pan Am Games
    Att tävla i USA innebär långa resor för hästarna och Laura. Till Las Vegas flög hon och Verdades med de amerikanska hopphästarna från Florida. Efter världscupfinalen väntade det omlokalisering till Idaho för stora delar av sommaren. Där finns tränaren Debbie McDonald och tillsammans ska de förbereda Laura och Verdades för de viktiga Pan Am Games i Toronto, Nord- och Sydamerikas motsvarighet till EM.

    Ekipaget kom fyra vid OS i Rio. Foto: Roland Thunholm.

    De nya reglerna för kval till OS säger att bara segraren i Pan Am Games går vidare till Rio 2016, så USA måste vinna. USA skickar sex ekipage till Europa för att tävla och göra uttagningen där, men Laura stannar i USA.
    – Det är en risk jag tar. Jag har okej på att stanna hemma som högst rankad, men kommer det upp flera bra hästar kan jag bli utan lagplats till Pan Am, säger hon.
    – Det är tveeggat. Jag älskar att rida lagtävlingarna, men jag vill att USA skickar bästa möjliga lag. OS är mitt långsiktiga mål.
    – Vi har fantastiskt många bra ekipage på väg upp och det är bra för hela sporten, säger Laura, som har lyckats bärga ett stort sponsorkontrakt med den stora konsultfirman Deloitte.

    Importerad från Holland
    Hennes häst Verdades (KWPN f -02 e Florett As-Goya) importerades till USA som föl från Holland och har varit med Laura sedan dess. Liksom många dressyrhästar har han ett smeknamn – Diddy är det Laura kallar honom.

    Som föl avvandes han från mamma Liwilarda och kom till USA tillsammans med en fostermamma som importerades samtidigt. Diddy tillbringade sina första sex år i Vermont innan han flyttade till Florida när Laura startade sin verksamhet. Han reds in som 3-åring av Laura och hon är nästan den enda som har ridit honom.
    – Jag kan räkna på en hand hur många gånger någon annan har suttit på honom. Ingen annan har tränat honom, han är min och mitt verk, säger Laura mycket stolt och med värme. Det har inte alltid varit självklart att hon skulle kunna behålla sin ögonsten, och han har inte varit lätt alla gånger.
    – Han är ingen stor häst egentligen, bara 173 centimeter, men han har stora hovar, stort huvud – han verkar gigantisk – men det är han inte, säger hon och skrattar.


    Andra plats vid världscupfinalen 2017. Foto: Haide Westring.

    Har lätt för att lära rörelserna
    Laura prisar Verdades karaktär.
    – Han är känslig, så rolig att träna och rida, har otroligt lätt för att lära sig rörelserna men har svårt för överraskningar.
    – Han tycker inte om snabba rörelser med skänkeln eller saker som kommer plötsligt. Miljön är svår för honom, det blir dock allt bättre. Valacken är alltid finare dag två, om han har upplevt en tävlingsbana som skrämmande.

    Hans inlärningskurva är snabb. I Las Vegas klarade Diddy miljön bättre än väntat.
    – Han var jätterädd i en hörna, men för att vara hans allra första stora inomhustävling är jag jättenöjd. Han var trots allt med mig. Laura berättar att Diddy var så nervös för kameran, de tre domarna på kortsidan vid C och världscuppokalen, att han skakade.
    – Ändå jobbade han med mig. Jag är så stolt över honom.

    Fakta:

    Verdades (KWPN f -02 e Florett As-Goya) är till 50 procent körhäst, hans mamma Liwilarda är en KWPN tuigpaard. Hans exteriör kommer mest från pappa. men färgen är morfar Goyas. Vid VM i Caen 2014 kom Laura och Verdades först tia i GP, sedan åtta i GP Special och sedan femma i küren med 82,036 procent. Då hade de slagit personbästa tre dagar i rad.

    Laura Graves
    Född den 22 juli 1987. Sambo med Curt Maes. Driver CrossTies LLC, en gård utanför Orlando, Florida, där hon utbildar hästar.
    Bästa resultat: VM i Caen 2014: åtta i Specialen, femma i küren och femma med USA:s lag. Världscupfinalen i Las Vegas 2015: fyra.
    Tränare: Debbie McDonald. Tidigare svenskan Anne Gribbons.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 april 2015.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden