Dressyr
5 april 2017 09:10

Steffen Peters håller löftet – hatten av

På OS-pallen var han den enda i laget som inte hade hjälm. Världscupfinalisten och världsnian Steffen Peters gav därefter ett nyårslöfte att skippa hatten och det har han hållit. I världscupfinalen var hjälmen på.

Steffen Peters håller löftet – hatten av
Hatten av och hjälmen på i finalen.

I världscupfinalen red den dubbla olympiern och världsnian Steffen Peters in på Rosamunde med hjälm på huvudet i stället för hans sedvanliga hatt. Han sägs vara traditionell i sin smak och höll länge fast vid hatten, men gav slutligen ett nyårslöfte om att skippa hatten på FEI-tävlingarna och det införlivade han under finalen efter att först ha testat sig fram.

– Hatten var det sista föremålet jag skrockfullt höll fast vid. Jag gjorde några bra tävlingar med hjälmen och bestämde mig för att byta, säger Steffen Peters på Amerikanska Ridsportförbundets sida.


Enda utan hjälm i bronslaget på OS. Foto: Roland Thunholm

Positivt grupptryck har gjort sitt till. Steffen Peters berättar att han såg bilder av sig själv med det amerikanska laget och insåg att han var den enda som inte red med hjälm.

Lagkompisarna har hejat på hans beslut och han har även influerats av finaltrean Carl Hester, som exempelvis red med hjälm i finalen. Finaltvåan Laura Graves, landslagkollega med Peters, red också med hjälm.

Likaså har allmänhetens meddelanden via sociala medier givit honom en push i rätt riktning, inte minst från föräldrar som poängetrat att han är en förebild för deras barn.
– Säkerheten kommer först. Det sker så många olyckor. (…) I bland är det enkla situationer som vi inte kan kontrollera, säger Peters på förbundet sida och erkänner att det tar ett tag att vänja sig.
– Det känns lite konstigt, särskilt när jag hälsar eftersom jag är van vid att ta hatten”, säger han och skrattar.

USA införde hjälmkrav på tävlingar under sitt reglemente redan den 1 april 2013, medan Sverige väntade till i vintras med att besluta om att hjälmkrav på alla dressyrtävlingar där svenska reglementet gäller.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden