Dressyr
31 maj 2017 09:43

Dressyrfrossa på Strömsholm med jakt på medaljer

Patrik Kittel jagar fler medaljer till samlingen. Cecilia Bergåkra jagar kanske ett annat rekord: flest SM-starter. Hälsingejäntan startar i SM för juniorer, young rider och U25. Totalt blir det över ett hundra SM-starter i dressyr på Strömsholm under nationaldagstävlingarna.

Dressyrfrossa på Strömsholm med jakt på medaljer
Patrik Kittel jagar nytt guld på SM, men nu förstås på en annan häst än förra årets pensionerade vinnare Scandic.

Patrik Kittel kommer till Strömsholm med ett mål i sikte, SM-guld för att närma sig Ulla Håkansons svårslagna rekord med ett dussin segrar. Hittills har han samlat fyra guld åren 2013–2016 på Toy Story och Scandic.

Under nationaldagstävlingarna gör han och ett trettiotal andra seniorer upp om SM-medaljerna. Det är ännu ett år av stora startfält, ett tecken på att svensk dressyr numera har en bredd att glädjas åt.

Planen var att Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi skulle utmana Patrik och Delaunay om titeln. Nu hoppade Tinne och Paridon in i Nations Cup-laget i Compiègne i stället för Juliette Ramel på Buriel K.H. Det blir eventuellt en dominoeffekt som gör att Tinne inte startar på Strömsholm. Dessutom fick planen ses över än en gång då det stod klart att Paridon Magi Tinnes nya EM-kandidat sedan Don Auriello visade sig ha en ligamentskada.
– Med tanke på EM vet jag inte om vi kommer att starta SM, konstaterade Tinne i måndags när hon berättade om ”Antons” skada.
– Jag vill gärna starta på SM. Det är så kul, men nu fick jag lite andra parametrar att ta hänsyn till. Vi fattar beslutet så sent vi kan, konstaterade Tinne direkt efter att hon lämnat skadebeskedet.

Mads utmanar
Om Tinne kommer till start är samtliga fyra lagryttare från Compiègne med i matchen. Kittel utmanas av Mads Hendeliowitz på Jimmie Choo Seq, ett av de ekipage som red för Sverige i Nations Cup nyligen.
– Jag siktar så klart på pallplats, det ingår i planen, meddelar Hendeliowitz.

Pallplats är målet för Mads. Foto: Lottapictures

Med i matchen är också Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 och Paulinda Friberg med Di Lapponia T. Båda har riktigt bra resultat med sig från sina senaste starter i Aalborg respektive Hagen.

Förra året slog Michelle Hagman till som rookie med topplaceringar. Kanske är Malin Rinné med Scharmeur, också relativt nyligen hemkommen från Frankrike, den som gör om bravaden i år.

Första SM för U25
Det blir i år premiär för SM-status i klassen för U25-ryttare, som tidigare ridit riksmästerskap på denna nivån. I år är det hela 17 anmälda.

EM-bronsmedaljören i lag, Josefin Gyllenswärd är anmäld med sin Don Angelo och kommer hem från Storbritannien. Årets komet 2016, Lina Dolk med Biggles 1015 är att betrakta som favorit efter sin fenomenala seger i Aalborg på vad som förmodligen är svenskt U25- rekord i kür.

Lina Dolk och Biggles visade prima form i Danmark. Foto: Roland Thunholm

Tovek startar med nyförvärv
Garanterat vill segraren i Lövsta Future Challenge ha ett ord med i laget, Mathilde Hannell och Deela Mae startar. Mesta ryttare på nivån är Isabella Tovek som startar både sin YR-guldhäst från 2016 Weltliebe och nyförvärvet Happiness.

Cecilia Bergåkra kom nyss från franska Saumur med finfina YR-, U25- och ponnyframgångar i bagaget. Nu har hon kvalat en unghäst till JSM också, så bussen lastas med Izack, Primavera och Duchesse för tre starter på Strömsholm.

Senare i sommar blir det nog ett ponny-SM också, men tävlingskalendern börjar bli svårplanerad med så många kategorier att samordna. Det löser garanterat team Bergåkra, som är ytterligare två tävlande systrar och mamma Sigrid Bergåkra samt ett gäng supporters.

Färre J/YR – fler children
Det är i år lite mindre startfält framför allt bland juniorerna med 21 anmälda; YR-ekipagen är 22. I children-klassen (12-14 år) är det elva anmälda och Blanca Bosson och Daniela Knutsson har två hästar var till start.
Konkurrensen bland children, juniorer och young riders är hård – bäst över flera starter får känna medaljglädjen.

Start- och resultatlistor

Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridsport nummer 10-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden