Dressyr
30 maj 2017 20:08

Olycka i dubbel bemärkelse för Felicia

En olycka kommer sällan ensam sägs det, och det kan nog Felicia Bermar Vistedt hålla med om. Inte nog med att hennes häst skadade sig och behövde köras till klinik, på vägen dit tappar transporten ett däck och de blir stående utan att kunna ta sig vidare med den skadade hästen.

Olycka i dubbel bemärkelse för Felicia
Dubbel otur blev det för Felicia Bermar Vistedt och Picci. Först skadade hästen sig - sedan tappade transporten en däck när de var på väg till kliniken med den skadade hästen.

Det var vid lunchtid i söndags som Felicia Bermar Vistedt skulle plocka in hästarna från hagen hemma i stallet utanför Nyköping.
– Det var varmt och blåsigt så vi tänkte att de kunde få sin lunch inne i stället, berättar Felicia, snart 16 år, för Ridsport.

En av hästarna hon ska ta in är Breezy A.S. (KWPN sto f-06 e Fürst Piccolo-Welt Hit II, uppf O E. Dragman), allmänt kallad Picci. Just när Picci går genom grinden blåser den ena sidan av grinden upp. Felicia berättar hur Picci hoppar till och gör sig illa på den andra grindstolpen.
– Det blev ett stort skärsår på den ena sidan av buken.

Felicias mamma Marie Bermar Vistedt var snabb och lyckades stoppa blödningen, och efter telefonkontakt med familjens veterinär Chris Johnston får de rekommendationen att direkt åka till hästkliniken på Strömsholm.
– Vi skyndar oss att lasta, men lite innan Sparreholm börjar ena däcket på transporten vobbla. Precis när de hunnit stanna bilen lossnar det ena däcket på transporten.
– Vi hade ju tur att den var dubbelaxlad så den stod ändå säkert, men vi kunde inte köra, säger Felicia.

Flera bilister stannade och försökte hjälpa till att få på hjulet, men de hade tappat flera bultar längs vägen och det gick inte att få dit. Med en skadad häst i transporten ringde de till familjen Dolk som var de första bästa hästvänner i närheten som de kunde komma på.
– Det finns verkligen änglar, säger Felicia, om familjen Dolk som släppte allt de hade och kom till undsättning med sin bil och deras grannars hästtransport.
– Vi fick ta deras bil och grannarnas transport och de tog vår bil, släpet lämnade vi kvar, berättar Felicia.

Att lasta om en skadad häst längs en starkt trafikerad väg gick över förväntan.
– Vi hade tur med fantastiska bilister som hjälpte oss att stanna upp trafiken så vi kunde lasta i lugn och ro, berättar Felicia.
– Picci var så tapper och gick raka vägen in.


Picci fick sys med tre lager stygn. Såret var runt 20 centimeter stort.

Väl framme på Strömsholm blev Picci direkt omhändertagen av flera veterinärer. Det visade sig att såret var relativt bra under omständigheterna, men Picci syddes med tre lager stygn. Nu står Picci under observation under de första veckorna hemma hos Felicias moster och mormor.
– Moster är djursjukvårdare, förklarar Felicia.

Därefter blir det en lång rehabilitering och vila för Picci, och Felicia berättar att hon varit väldigt ledsen – både för att hon saknar Picci och för att de får ett avbrott i träningen.
– Hon är en väldigt speciell häst och jag hade äntligen börjat hitta knapparna på henne, säger Felicia.


Felicia hade äntligen börjat hitta knapparna på Picci. Nu hoppas de komma tillbaka till nästa år och kanske rida SM för unga ryttare. Foto: Charlotta Tanner, Equipix bild- och mediaproduktion AB.

Nu blir det förhoppningsvis nästa år som de får komma igen istället, och Felicia satsar på att rida FEI-klasser med Picci och kanske lyckas ta sig till SM för unga ryttare på henne. För Felicias skull blir det nu fortsatt tävlande med ponnyerna, och närmast stundar SM på Djupviks von Linné.

Felicia har även skrivit ett inlägg på sin blogg om händelsen vilket du kan läsa här.
– Jag kommer hålla uppdatering under hela min och Piccis resa tillbaka på min blogg, berättar Felicia.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden