Dressyr
7 maj 2017 07:00
Ridsportplus

Poängtabell ska ge bättre dressyrbedömning

Nu ska dressyrbedömningen reformeras. En arbetsgrupp jobbar med att skapa en tydligare bedömning som ska ge bättre insyn.

Poängtabell ska ge bättre dressyrbedömning
Ett helt nytt sätt att bedöma dressyr kan bli verklighet redan 2018.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På FEI Sports Forum i Lausanne presenterade Dressage Judging Working Group, DJWG, sitt förslag till omarbetad dressyrbedömning. I gruppen, som tillsattes av FEI:s styrelse för ett år sedan, finns flera starka profiler såsom Frank Kemperman, domaren Maribel Alonso, Kyra Kyrklund, ryttaren och tränaren Richard Davison samt analytikern David Stickland. 

    Kemperman beskrev problemen
    Frank Kemperman, tävlingsarrangör och ordförande i FEI:s dressyrkommitté beskrev dressyrens problem.
    – I dag är allmänhetens uppfattning att bedömningen har flera problem som brist på klarhet och tydlighet. Standarder saknas och domarnas preferenser blir för tydliga många gånger, sade han.
    – Vi behöver hitta ett bättre system, det blev väldigt tydligt när vi hade ett möte med olika intressenter i början på året.

    Poängavdrag för varje detalj
    Förslaget från DJWG är en rekommendation att utveckla en Code of points, samt att utveckla en video-handbok som hjälp till FEI:s dressyrhandbok.
    Code of points är en avdragstabell som tar vid där FEI:s dressyrhandbok slutar. Dressyrhandboken beskriver alla rörelser, hur de ska se ut och vad som kan gå fel. Det som fattas är ett klargörande för hur mycket poängavdrag som ska göras för olika fel.

    Målet med en poängtabell är att skapa ett system som ger objektivitet, likformighet, tydlighet och tillförlitlighet genom att klargöra och kvantifiera det som beskrivs i Dressyrhandboken. Utgångspunkten är att varje rörelse börjar på 10 poäng, sedan görs avdrag för varje detalj som inte är utfört enligt Dressyrhandboken.

    Implementeras redan 2018
    Tidplanen som presenterades är mer än ambitiös. Code of points ska tas fram under 2017, test och implementering på FEI-nivå sker under 2018 och förslaget från arbetsgruppen är att systemet går i skarpt läge den 1 januari 2019.

    Förslaget har bemötts med stor skepsis från en kategori och det är domarna.
    – Jag är nöjd med att vi ska börja med en 10:a, att vi ska använda en förbättrad handbok i en e-boksversion, sade den tidigare ordföranden i dressyrkommittén Mariette Withages.
    – Men varför talar ingen om utbildningsskalan? Det är den vi bör referera till. Den bör även fortsatt vara grunden.
    – Den mänskliga svagheten (hos domarna) kommer alltid att vara problemet och därför är utbildning absolut viktigast, sade hon.

    Denna text publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 8 den 27 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden