Dressyr
2 maj 2017 14:21
Ridsportplus

Så fick Sverige miljontävlingen

Sverige och Sweden International Horse Show står som värd för den exklusiva tävlingen Saab Top 10 dressage i år.
Läs mer om satsningen som backas upp av både ryttarelit och en av de största dressyrsponsorerna på många år.

Så fick Sverige miljontävlingen
Patrik Kittel och Isabell Werth är båda otroligt glada för att Sverige och Stockholm har fått stortävlingen Top 10

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter flera års intensivt lobbyarbete och bearbetning av FEI från Ulf Rosengren kommer det exklusiva mästerskapet Top 10 till Sverige och Sweden International Horse Show. Med i arbetet längs vägen finns liksom förra året Patrik Kittel.

    Mästerskapet, som innebär ett liknande upplägg som hoppningens klassiska topp-10-final, är möjligt tack vare en långsiktig satsning från vad som snart är den största dressyrsponsorn på flera år – Saab. Redan i år tävlar ekipagen i Saab Top 10 Dressage om närmare två miljoner kronor.
    – Detta är vad jag har önskat för min sport i många år. Sweden International Horse Show är en fantastisk tävlingsplats som kommer att kunna leverera en tävling i absolut världsklass, säger världsettan Isabell Werth.

    Mannen med visionen

    Ulf Rosengren behöver ingen närmare presentation. Mannen bakom VM i Stockholm 1990, tävlingarna i Globen och nu Sweden International Horse Show på Friends Arena är en hörnpelare i svensk toppsport.
    – Det är speciellt med toppsport, det är riktigt fin underhållning oavsett disciplin, säger han dagen efter att avtalen blivit klara.
    – Det har alltid varit ett annorlunda koncept på våra tävlingar, mer underhållning i showform kombinerat med korta klasser med toppsport.
    – Det är inte ett upplägg som passar ihop med konventionella mästerskap, förklarar han.
    – Däremot har jag i många år haft ögonen på 10-i-topp-hoppningen, det vore ett format som passat oss perfekt, nu fick vi det till Stockholm 2013 och vi kan få det igen.

    Ulf Rosengren kände att samma upplägg i stort – världens högst rankade dressyrryttare i en spännande final – vore ett drömkoncept. Han diskuterade med toppryttarna såsom Isabell Werth och Edward Gal under flera år – skulle de ställa upp i en sådan final om tävlingen fanns? Ryttarna var positiva trots att många olyckskorpar kraxade.

    Kittel – en verklig frände

    Dressyren har, till skillnad från hoppningen, en hel del taktikande i var och när ekipage tävlar. Traditionellt sett möts inte de allra bästa någon annan gång än under ett mästerskap. Lägg därtill att dressyrekipagen tävlar mindre, många ryttare har bara en häst, ja, det fanns oändligt mycket som talade emot ett sådant projekt menade en del.

    Ulf Rosengren var dock ihärdig och i Patrik Kittel fann han en verklig frände.
    – Nu är vi framme vid målet, konceptet och namnet är registrerat och bara vårt för de kommande åren, FEI har accepterat vårt upplägg och Saab är ombord som sponsor, berättar Ulf Rosengren.
    – Vi är otroligt stolta över att vi i Sverige nu har säkrat en årligen återkommande världsklasstävling, att det blev vi som kunde leverera detta till den internationella toppdressyren.

    När nu FEI sagt ja innebär det att Sverige återkommande ska stå värd för ett inomhusarrangemang som kommer att locka toppryttarna till Stockholm.

    Ulf Rosengren berättar att det har tagit tid, massor av tid, att övertyga FEI om att de ska få avvika från de gängse internationella reglerna om ett visst antal nationer och annat som normalt sett dikterar hur startlistan ser ut. Två platser till svenska ryttare är säkrade och två wild cards har arrangören att spela med.
    – Det är otroligt viktigt att kunna få med dem som är riktigt bra när det blir dags – även om de kanske inte nått topp-10 på rankningen, säger Patrik Kittel som är djupt engagerad i arrangemanget.

    Avsevärda prispengar  

    Prispengarna blir avsevärda, ännu inte i samma division som hoppningen, men utan tvekan kanske världens största prissumma. I år får tio ekipage dela på 250 000 euro, cirka 2,4 miljoner kronor.
    – Allt har blivit möjligt med hjälp av Saab. Utan deras engagemang hade det varit omöjligt att ha den här tävlingen, förklarar Patrik Kittel.
    – Det är helt enkelt en fantastisk grej. Kortare klasser men otroliga ekipage, bubblar han.
    – Det är speciellt att det kommer till just Sverige, vi är ändå en liten dressyrnation jämfört med de stora drakarna Tyskland, Holland och Storbritannien.
    – Det här blir som ett mästerskap, ett återkommande evenemang, med mycket prestige, det kommer att betyda en hel del att vinna i Stockholm, att ta hem topp-10, menar Patrik Kittel.

    Han ser en stor utveckling för dressyren som helhet genom etablering av en tävling av det här formatet och med den digniteten.
    – Om vi kommer närmare hoppningens prispengar kommer det att hjälpa alla hästägare och ryttare att behålla topphästar.
    – Det blir ett led i att ryttare kan leva på att tävla.
    – Prispengar och prestige är det som drar tävlingarna på topp, alla förhållanden är de bästa från hästarnas ankomst, hästskötarnas boende till underlaget på banorna, säger han.

    Ny jätte stöttar

    Alla vet säkert vad Volvo betydde för att sätta Göteborgstävlingarna på världskartan. Nu får dressyren en likvärdig stöttepelare. Storsponsor är svenska försvars och säkerhetsföretaget Saab, de garanterar dessutom en ännu högre prispott till 2018.
    – Vårt engagemang inom ridsporten handlar om att utveckla sporten och öka intresset hos allmänheten. Saab är ett av världens mest innovativa företag och det är naturligt för oss att bidra med både ny teknik och nya idéer.
    – Det gör vi inom ramen för satsningen Ridsportens Innovationer där Saab Top 10 Dressage passar väl in som en nytänkande och inspirerande tävling, med vilken vi siktar högt även internationellt, säger Stefan De Flon, sponsoransvarig på Saab.  

    Favorit i repris

    De flesta minns säkert hur Carl Hester respektive Isabell Werth agerade kommentatorer till unghäst- och ungdomsklasserna på fredagen under SIHS, ett mycket uppskattat tilltag.
    – Vi ska bjuda in två av toppgästerna som kommentatorer, och det blir fler arrangemang som gör att publiken kan komma närmare de här toppryttarna, säger Patrik Kittel.

    Han gör jämförelsen med Global Champions Tour, som skapat en helt ny sceneri till hoppningen.
    – Det här formatet leder också dressyren in i framtiden.

     

    Fakta. Det här är Top 10

    • Top 10 är ett begrepp inom hoppningen och nu skapas samma exklusiva tävlingsform för världens bästa dressyrekipage. Sverige och Sweden International Horse Show i Friends Arena blir platsen för det allra första mästerskapet.

    • Saab Top 10 Dressage rids under två dagar i Stockholm och Sweden International Horse Show den 2–3 december.

    • FEI:s dressyrrankning går på ekipage och inte på ryttare som i hoppningen. Poängen i mästerskap väger tungt och topplistan är trögrörlig. Det innebär att ekipage som för länge sedan slutat att tävla kan finnas på listan upp till ett år eller två efter sista start.

    • SIHS har av FEI fått full frihet att sköta inbjudningarna enligt sitt koncept topp-10. Topplistan ska bjudas in men i dag ligger till exempel Isabell Werth på två placeringar, justeringar kommer därför att vara nödvändiga.

    • Tävlingen är med sina prispengar attraktiv för alla toppryttare, möjligen med undantag för de nordamerikanska ryttare som finns i topp såsom Laura Graves.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden