Dressyr
29 juni 2017 15:00
Ridsportplus

Duon som fick sponsorerna att satsa på dressyren

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam har på kort tid lanserat fler positiva dressyrnyheter än vad som kommit fram på flera år. "Young riders får en kürfinal till att satsa på, Grand Prix-ryttare får en prispott värd namnet, dressyren är på väg upp", säger de.

Duon som fick sponsorerna  att satsa på dressyren
Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna står bakom de nya dressyrtourerna. Här med vinstchecken till Paulinda Friberg som vann första kvalet i LiveArena och DressagePower Grand Prix Tour.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2016 gjorde Dressage Power succé med Future Stars-konceptet, en lilla rundan-serie för unga begåvade hästar, och det var bara början. Radarparet bakom företaget Dressage Power är Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam. I kraft av att svensk dressyr växer, blir allt bättre och genererar ett allt större intresse, har de sjösatt fler av sina många idéer för att stimulera dressyren. I år blir det två nya serier, en på Grand Prix-nivå, som har premiär i Everlöv i midsommar, och en för young riders.

    Med 100 000 kronor till vinnaren i GP-serien är det rekord för prispengar på nationell nivå i landet. 

    Hur lyckas man med det? 
    – Vi har letat sponsorer utanför de vanliga cirklarna, sådana som inte redan är engagerade i hästsport. Vi har sökt efter partners som vill göra en gemensam satsning för dressyren i Sverige. Det gick vägen och nu kan vi lyfta nivån flera snäpp på våra dressyrtävlingar, säger Kristian von Krusenstierna. 

    – Under flera år var både jag och Kristian engagerade i olika ideella konstellationer för dressyren, som dressyrkommittén och Tränarklubben. Nu lägger vi den tiden i det här arbetet tillsammans med Eva Salomon och Annika Jonsson, säger Peter Härnstam. 

    Inspireras av hoppning
    Inspirationen kommer bland annat från hoppningens lyckade VW Grand Prix; duon vill se lika goda effekter på dressyrsidan som den fick bland hoppryttarna. 

    Vad har dressyrsporten att erbjuda ett mediaföretag som Live Arena?
    – De är ganska stora på många mansdominerade idrotter. Med dressyren kommer de in på stallbacken, i klubbar och kan bredda sitt utbud ordentligt och nå ut till sportintresserade kvinnor, säger Peter Härnstam.

    Förutom att de olika kvaltävlingarna och finalen webbsänds blir det en ny kanal som kan användas för att sända mer dressyr. 
    – Vi ser att vi äntligen kan få upp prispengarna. Det gör det möjligt för dressyrryttare att dra runt sin verksamhet så som hoppryttarna kan, säger Kristian von Krusenstierna. 

    – Det har aldrig varit särskilt lätt för landets många duktiga arrangörer att få upp prispengarna, de drar ett stort lass i alla fall, säger Peter Härnstam. 

    Flera år framåt
    – Vi är otroligt glada för att kunna erbjuda ryttarna en ny fin arena som tävlingsplats. Smedstad i Linköping ger oss möjlighet att få med tolv ekipage till final och det finns många landet runt som har chans att ta sig dit – det är precis det vi vill, säger Kristian von Krusenstierna. 

    – När du kommer tolva i den här finalen så betyder det mer prispengar än en seger i de allra flesta GP-klasser i landet i övrigt, säger Peter Härnstam.

    Planerna för alla de tre tourerna ligger på flera år framåt. Future Stars ligger på sex år. 

     

    Fakta: De nya tävlingarna

    Live Arena och Dressage Power Grand Prix Tour
    Tre kval: Everlöv, Jönköping, Strömsholm.
    Deltagaravgift: 2 500 kronor.
    Final: Smedstad, Linköping, den 22 oktober 2017 för tolv ekipage.
    Första pris: Kval 25 000 kronor, final 100 000 kronor.
    Kval och final sänds via webb-tv.

    Live Arena och Dressage Young Rider Trophy 
    Ekipagen kvalar vid de nationella tävlingarna i Sverige med klassen FEI YR Individuellt Mästerskapsprogram och Prix S:t Georges. Fem kvalritter kan anmälas och de två bästa räknas.
    Deltagaravgift: 1 500 kronor.
    Final: Smedstad, Linköping, den 22 oktober 2017.
    Finalen sänds via webb-tv.

     

    Denna text publicerades första gången den 22 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 12-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden