Dressyr
3 juni 2017 16:14

Första SM-kvalet klart

Young Riderekipagen gjorde upp i det första av tre kval på Strömsholm under lördagen. Bäst i första omgången var Rebecca Jern med godkände hingsten Twiligt. Fem ekipage ligger mindre än en procent ifrån varandra så YRSM blir spännande.

Första SM-kvalet klart
Tajt i toppen med fem ekipage inom räckhåll, bäst idag Rebecca Jern med Twiligt, Cecilia Bergåkra på Primavera till vänster och Sofie Andersson på CSI.

Som brukligt har SM-arrangören engagerat ett internationellt domarkollektiv för att döma de många SM-kategorierna. I dagens första kval för YR FEI Prix St Georges dömde Yuri Romanov, Lena Svensson, Ulrike Nivelle, Paula Nysten och Wiveca Scenholm. Det kanske behövs några dagar för att se samma sak, i  kvalet fanns fyra ettor men procentskillnaderna var små.

Hela 25 startade i klassen och sju ekipage fick över 67 procent. 

Rebecca Jern red Twiligt 1062 (KWPN f -00 e Flemmingh-Purioso, uppf PCM van Santen) som hon haft i två år. En stor del av förra året försvann när han drabbades av erlichia, nu är hingsten åter tillbaka i träning. De tog hem kvalet på hela 70,053 procent.
– Jag är så himla glad över att vi kan vara med här, att vara i ledning är helt oväntat, sa Rebecca Jern.
– Jag är elev och jobbar hos Jennifer Svensson nere i Blekinge, det är fantastiskt, det finns så mycket att lära där, menar Rebecca Jern.

Twiligt

Tätt efter kom Cecilia Bergåkra, mesta SM-startaren med hästar i både J/YR och U25-klasserna. Med en Primavera (SWB f -03 e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk) i allt bättre form visade Cecilia att utlandsframgångarna var ett stadigt tecken på bättre form.
– Det har hänt en hel del, det finns mycket ändå att fila på, små missar men jag är glad, sa Cecilia Bergåkra.
Inte nog med ett antal hästar till start, Cecilia har kvalificerat sig till att delta i VM för unga uppfödare i Kanada nu i sommar. 
– Tävling är som semester för oss, lugna puckar, sköt mamma Sigrid Bergåkra in apropå tajt ridschema. 

Primavera

Årets enda ryttare med mer än en häst i kvalet var Sofie Andersson som mycket förtjänstfullt placerade båda två genom fin dressyrridning. Med valacken CSI (KWPN f -07 e United-Gribaldi, uppf R. Franssen, äg Team Grocer AB) blev hon trea på 69,605 procent med en mycket fin uppvisning i uppförsbacke. Stoet Donna Samba NDS (36) (SWB f -03 e Sandro´s Bube-Bernstein, uppf Norrehe Dressage Stable AB, äg Team Grocer AB) har inte varit igång så länge efter att ha varit krasslig under en resa men gjorde ändå en fin insats för Sofie med 68,605 procent.

CSI

Emelie Aldenfalk på Winton och Ludwig Wilken på sin numera egen Capo Knight är fint med i striden då båda har precis över 69 procent efter bra ritter.

Resultat
Strömsholmsdagarna, alla klasser

Equisport live-sändning från Grand Prix-banan alla dagar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden