Dressyr
7 juni 2017 11:50

Mesta SM-ryttaren laddar om för nya mästerskap

Ständigt aktuella Cecilia Bergåkra red tre kürer på bara några timmar under finaldagen på SM och krönte hela härligheten med ett SM-guld. Nu återgår hon till verkligheten och laddar om för fler mästerskap – bland annat ett utan någon egen häst.

Mesta SM-ryttaren laddar om för nya mästerskap
Där satt den! Kim C Lundin, Kim@witnet.se

– Det är som min kompis sa: Hur återgår man till vardagen efter det här? Så känns det, säger Cecilia Bergåkra, 16, och skrattar.

I går kväll kom hon hem efter ett minst sagt intensivt SM. Hon red som junior, young rider och U25.  Fullträffen kom som bekant med Primavera (SWB sto f  2003 e Don Primero-Figaro L uppf Anine Eskebäck äg Sigrid Bergåkra Berglund) i YR-mästerskapet.
– Primavera var den jag hoppades mest på och jag satsade verkligen till 100 procent på henne. Ändå försökte jag vara ödmjuk inför SM. Man vet aldrig, även om jag hoppades.


Mot guldet. Foto: Roland Thunholm


Som alltid öste Cecilia kärlek över sina hästar. Foto: Kim C Lundin


Det var idel leenden. Här med 8-åriga Izack (val, f 2009, e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf P&A Development AB) som gick junior-SM. Foto: Kim C Lundin


Mamma Sigrid supportade och dokumenterade för fullt. Foto: Kim C Lundin

Kür, kür och kür
Under SM:s sista dag stod tre kürer på Cecilias schema inom loppet av 2,5 timmar. Hon lovordar sitt team som gjorde det möjligt och berättar att hon laddade om till och från stallet.
– På vägen tänkte jag på nästa program och sedan var det bara att tuta och köra, säger Cecilia och får det att låta betydligt enklare än vad det nog egentligen är att hålla ihop en så intensiv finaldag.När hon väl satte sig i bilen för att fara hemåt var hon inte det minsta trött.
– Nej då, adrenalinet pumpade fortfarande. Jag tittar på alla bilder och filmer, och alla fina gratulationer som rullar in, säger Cecilia om att suga på segerkaramellen.

Ponny-SM nästa
I morse var hon tillbaka i skolbänken igen, men om bara någon vecka ger hon sig in i nästa mästerskapsbubbla. Då står ponny-SM på agendan.
– Jag hoppas såklart kunna behålla den här känslan. Det är många grymma ponnyekipage nu – dagsformen kan vara det som avgör.

Sommarlovet hoppas Cecilia få tillbringa på bland ett young rider-mästerskap. Hon lär ha stärkt sina aktier inför stundande uttagningar, men sedan innan är det åtminstone helt klart att hon ska delta i ett VM. Det är young breeders-VM som väntar där Cecilia är en del i Ung SWB:s lag som styr mot Kanada i juli (läs mer i Ridsports tidigare artikel).
– Det ska bli jätteroligt. Jag ska träna på groomingdelen och teorin extra mycket här hemma eftersom jag missar träningshelgen med laget när jag är på SM.

Hur känns det att fara på ett mästerskap utan att ha en häst med sig?
– Jag blir sällan nervös, men nu är det som jag sa till mamma och mina kompisar: Om jag någon gång ska bli nervös lär det vara nu. Det är helt upp till mig under proven och jag har bara mig själv att tänka på då – det är nästan lättare när man har hästen att fokusera på.

Snart får du sommarlov. Vad av allt spännande i sommar ser du mest fram emot?
– Jag ser fram emot allt. Det är så mycket kul, som Falsterbo och så förhoppningsvis ett young rider-mästerskap. Sedan hoppas jag på att få vara hemma ganska mycket också och bara njuta av sommaren.


Snart är det SM-dags med ponnyn Inspi(red) Justice RP 185 (hingst, f 2008, e Simberg Superman-National Zenith, äg/uppf Malin Myrman). Foto: Mikael Persson/MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden