Dressyr
22 juni 2017 15:53

Nations Cup i Rotterdam, Nilshagen bästa svensk

CHIO Rotterdam är igång idag med Nations Cup i dressyr. Sverige ligger trea efter en sista stark insats av Therese Nilshagen och Dante Weltino Old. USA leder inför avgörandet på lördag.

Nations Cup i Rotterdam, Nilshagen bästa svensk
Sveriges lag i Rotterdam består av Mads Hendeliowitz, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Rose Mathisen anförda av förbundskapten Bo Jenå.

Nations Cup är serien för dressyrnationer med många ekipage att välja på. I år som flera år tidigare gästas det stora Rotterdam-meetinget CHIO av lag från USA förutom flera europeiska nationer på plats. Lite tradition är det att Holland bjuder på sitt starkaste lag, oftast den trupp som är tänkt för mästerskap. Tyskland å andra sidan skickar lite av ett B-lag hit och satsar allt till CHIO Aachen veckan efter Falsterbo. Sverige med sina landslagsryttare satsar stort i Rotterdam, midsommarfirande för dressyrryttarna hör till. I år dömer Isobel Wessels, Susan Hoevenaars, Hans Christian Matthiesen, Evi Eisenhardt och hemmadomaren Francis Verbeek. 

Förbundskapten Bo Jenå rapporterade redan på onsdag kväll att laget på plats tränat på banan och visat god form.  Först ut idag var Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq, nybliven silvermedaljör på SM. De nådde inte riktigt upp till den nivå de brukar hålla och slutade på 68,18 procent efter många små lite oroliga detaljer. Inte den bästa uppladdningen inför en EM-uttagning för ekipaget, Grand Prix-klassen kräver jämnhet.
Förbundskapten Bo Jenå kommenterade ritten så här:
– Mads fick en dyr miss i ettorna och en lite tveksam ingång i första piaffen. Jimmie var lite spänd i passagen och tillsammans med missarna kostade det en del idag.

Madeleine Witte-Vrees och Cennin tog ledningen med en ritt på över 75 procent. Det var ett styrkebesked efter att Hollands förste ryttare Diederik van Silfhout fått en bit över 72 procent på sin nya häst Four Seasons

USAs första ekipage, Legolas och hans nya ryttare Dawn White-O’Connor, blev uteslutna under ritten. Istället klämde Olivia Lagoy-Weltz och hennes danskfödde Lonoir till med ett personbästa med flera procent på 74,62 procent enligt Longines online-resultat.

Sveriges andra ryttare Juliette Ramel och hennes Buriel K.H gjorde en hett efterlängtad come-back efter att inte ha startat sedan OS i Rio. De visade fin form, härlig piaff och passage, lite känsligt i skritten – Buriel såg het ut men svårt att avgöra hur regelbunden via webb-tv. Kanske var det därför formen blev lite snäv stundtals. Sista piaffen var i alla händelser härligt regelbunden, på stället och med fint lyft. Det var dock inget som hjälpte upp totalresultatet som blev oväntat lågt, totalt 68,84 procent.
Förbundskapten Bo Jenå kommenterade ritten så här:
– Buriel blev idag för het och stark, lade sig på och tog helt enkelt uppgiften på lite för stort allvar. Han är lite ringrostig efter att inte ha startat på så länge. Samtidigt visade de mycket fin piaff och passage, den sista medellinjen var fantastisk. Men, det blev flera punkter som drog ner idag. Nu hoppas vi på våra två sista ryttare. 

Edward Gal och Glock’s Voice stärkte intrycket av en hemmanation med häng på seger efter en ritt på 73,02 procent. Amerikanska Kasey Perry-GlassGørklintgårds Dublet gjorde en ritt i paritet med vad de kan, kanske lite under, på 71,56 procent. 

Sveriges tredje ryttare var nyblivna SM-vinnaren Rose Mathisen. Tillsammans Zuidenwind 1187 gjorde de ett både samlat och taggat intryck. Kanske lite för på, hingsten blev stundtals lite hög i nacken, ryggningen gick med visst motstånd. Hingsten satte en serie ettor och Rose gav honom en klapp på halsen med en hand, fortfarande tyglarna kvar i handen, samma sak i sista piaffen. Totalt 69,756 procent.
Förbundskapten Bo Jenå kommenterade ritten så här:
– Rose gjorde en jämn uppvisning, Zuidenwind gjorde sitt jobb. Jag tyckte de visade riktigt bra piaff och passage.

Hollands sista ryttare Hans-Peter Minderhoud och Glock’s Johnson gjorde förmodligen en svagare runda än väntat sett till slutprocenten 73,32. Förmodligen eftersom FEI TV lade ner verksamheten under större delen av det holländska lagankarets ritt. De fem domarna var relativt oense om rittens kvalitéer. Hollands slutar på 222 procent. De är i ledning men USAs sista ekipage är Laura Graves och Verdades, det kan bli Uncle Sam i topp i dag.

Tidigare tyska landslagsryttaren Anabel Balkenhol och Dablino FRH fick sin ritt störd av att dressyrstaketet blåste ner längs en långsida. Huvuddomare Mathisen bröt ritten, staketet lagades och Anabel kunde fortsätta. Sin rutin till trots är Dablino fortfarande mycket lättstörd och påverkad av sin omgivning. I piaff gungar han med huvudet som en mycket yngre grönare häst, totalt 70,20 procent.

Amerikanska Laura Graves visade upp sin Verdades i härlig form, det syns alltid när det kommer något riktigt bra. Hennes känslige ”Diddy” gick utan luva med antennöronen riktade mot Laura. Hans exteriör tillåter inte sittande piaff med sänkt kruppa med den är regelbunden, på stället och med fint lyft. De gjorde fina regelbundna serier och piruetterna var kanske lite ojämna, bättre till höger än till vänster. Totalt 79,42 procent

Therese Nilshagen och Dante Weltino Old avslutade för Sverige och var sist ut i denna inledande första Nations Cup omgång. Den svarte hingsten gick lätt, spänstigt, tillfreds och med sluten mun om än lite låg i formen stundtals. Det var lite hicka och tveksamt i den andra piaffen men övergången till passage gick fint. Serier och piruetter flöt bra och den avslutande medellinjen bjöd på bästa piaffen i programmet. Runt arenan hördes svenska tjut, totalt 73,82 procent.
Förbundskapten Bo Jenå kommenterade ritten så här:
– Alltså Therese Nilshagen är suveränt säker. Idag var det inte lätt, Dante förälskade sig i en rödhårig fransyska på framridningen så den blev långtifrån bra. När stoet lämnade framridningen så gnäggade han efter henne, vi visste inte vad vi skulle tro. Väl inne på banan så var han precis som vanligt igen, riktigt bra. Vi har en del detaljer att fila på men det var rätt häst att ta ut till Rio även om han inte fick visa sin klass där.

Inför lördagens avgörande Special och kür ligger USA i täten med nästan 3,5 procent före Holland. Sverige ligger trea på 212,4 procent, 10 procent efter Holland. 

– Vi kommer igen till lördag, vi vet att alla kan göra bättre ritter än idag, vi har en bra positiv anda och det blir nya tag till lördag, hälsar Bo Jenå från Rotterdam.

Resultat
FEI TV webbsänder (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden