Dressyr
6 juli 2017 06:01
Ridsportplus

Lotta Hamilton: ”Vi försöker komma med förslag”

Trenden är tydlig i stora delar av Sverige. Dressyrtävlingar på lokal och regional nivå har sällan fulla startfält. Ett antal arrangörer har också valt att ställa in på grund av för få starter.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För några år sedan var det slagsmål om platserna på dressyrtävlingar, bland annat i Stockholmsdistriktet. Det gäller inte längre. I stället gapar platser tomma och det är inte ovanligt med halvfyllda startfält. I Skåne minskade antalet starter på dressyrtävlingar med nästan 15 procent mellan 2015 och 2016, och det ser ut att gå nedåt även i år.
    − Jag beklagar verkligen att Stensäter och Romeleåsen fick så få starter. Båda är jättefina tävlingsplatser och det är inte säkert att ryttarna var medvetna om det, säger Lotta Hamilton, ordförande i dressyrkommittén i Skånes Ridsportförbund.

    Måste tänka nytt
    Ett sätt att hjälpa arrangörer kan vara att betygssätta tävlingsplatser och därmed lyfta fram duktiga arrangörer med bra banor och framridning.
    − Sedan tror jag att det handlar om att prova nya former för dressyrtävlingar och ordna klasser för vissa grupper av ryttare, som exempelvis 40+ utan meriter från högre klasser. Det handlar också om domarnas attityd. Betygen på lokal tävling ska vara upplyftande, inte nedtryckande, menar Lotta Hamilton.

    Dressyrtävlingar är utdragna i tid och det blir färre ekipage som ska bekosta domaravgifterna. På en hopptävling kan det handla om trettio tävlande i timmen, på en dressyrtävling blir det inte mer än sex eller sju ekipage på samma tid.

    Går att effektivisera
    Men det går att effektivisera en dressyrtävling, det visar ett exempel från Fjälkestads Ridklubb i Kristianstad.
    − Vi saxade två dressyrklasser på en bana, så när en ryttare var klar bytte vi domare och tog in nästa ekipage från den andra klassen. Därmed tog varje ritt bara något mer än dressyrprogrammets tid, alltså fyra eller fem minuter, och domarna kunde i lugn och ro skriva sina kommentarer, säger Ingela Gullberg, som var tävlingsledare.

    Tävlingsdagen blev 1,5 timme kortare än den skulle ha blivit med en traditionellt upplagd tävling. Därmed minskade också arvodena till domare och överdomare.

    Förstår inte allvaret
    Lotta Hamilton menar att dressyrsporten står inför en stor utmaning och att nya grepp måste prövas, inte bara i Skåne.
    − Vi försöker komma med förslag om förändringar, men har inte blivit jättevälkomnade. Jag är inte säker på att Ridsportförbundet på central nivå förstår allvaret i situationen, säger Lotta Hamilton.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden