Dressyr
7 juli 2017 18:00
Ridsportplus

Mikaela har kvalat tre hästar till Falsterbo

Framgång är ingen slump, sägs det. Genom att ha ett bra team, träna klokt och planera upplägget noga har Mikaela Alderin Danielsson kvalat tre hästar till olika årgångsfinaler i Falsterbo i år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mikaelas egen uppladdning består av att planera väl i förväg.
    – Jag ser till att ha ett fungerande team som följer med. En hästskötare ser till hästarna och en god vän hjälper till med det praktiska runt omkring. Och när min tränare Mattias Jansson kommer hem till mig och tränar, snackar vi ihop oss om tävlingen. 

    Tyvärr hinner hon inte med någon fysträning för egen del, pluggandet till nytt lastbilskörkort tar all ledig tid just nu. 

    En rutin inför varje start
    Mikaela har en rutin inför varje start. Hon har ridit många olika program genom åren och de ligger lagrade, redo att plockas fram ur bakhuvudet. Nästa år rider hon samma unghästprogram med nästa årgång hästar.
    – Jag brukar alltid sitta i lugn och ro inför tävling och titta på banan och gå igenom programmet för mig själv, både vägarna och hur jag ska rida inför de olika rörelserna. 

    Just nu finns det fem hästar på olika nivå upp till Grand Prix hemma i stallet. Unghästarna Belle och Billy Elliott ska sparas till Breeders i höst och har sommarlov hos sina ägare innan de sätts i gång i slutet av sommaren. Alla hästar har tagit det lite lugnt efter en intensiv vår, de behöver en återhämtning inför kommande tävlingar. Både 5-åriga Hilus och 6-åriga Saga har gått i stor hage och ätit gräs i två veckor innan de började trimmas till Falsterbo. 
    – Första veckan tog vi det lite lugnt och trappade sedan upp arbetet inför tävlingen, berättar Mikaela.

    Finlir och detaljer
    Här ligger tyngdpunkten på finlir och detaljer. 
    – Hilus är ganska färdig för sin uppgift och jag kommer mest bara fokusera på att ha honom mjuk och fin och fräsch i kroppen. 


    ”Han är en fantastiskt fin häst som jag tror mycket på” säger Mikaela om den 5-åriga valacken Hilus. Foto: Ida Huss

    Hilus styrka är en fin lätthet och elasticiteten och viljan att arbeta.
    – Han är en fantastiskt fin häst som jag tror mycket på, han visar anlag att samla sig speciellt i galoppen. Han har mycket motor och är väl medveten om sin omgivning, så vi jobbar på förtroendet och att han ska lita på mig, både på marken och på tävlingsbanan.

    Lätt att bränna krutet
    6-åriga Saga har varit hos Mikaela sedan hon var fyra.
    – Hon är en stor häst, uppåt 180 centimeter. Jag känner henne väl och tror mycket på henne inför framtiden.

    Saga har fått ta det lite lugnt med tanke på hennes storlek. 
    – Hon var rejält trött efter Strömsholm och sov mycket. Det är lätt att själv bli för ivrig och vilja överträna innan Falsterbo, konstaterar Mikaela. 


    Saga har fått ta det lite lugnare för att hon är så stor. Foto: Ida Huss

    – Saga är säker i sina byten och gör fina skolor, hon rör sig väldigt lätt och spänstigt. Vi jobbar på att ha henne lösgjord och mjuk och fin i sidorna och tränar på programmet inför Falsterbo. 

    Fortsätter i  fölboxen
    Mikaelas egen 7-åring Bossanova köptes som 1-åring och har gått årgångsfinaler och unghäst-VM. Redan 2010 red Mikaela sitt första unghäst-VM med Emma, som sedan gick upp i svår klass. Efter en skada får stoet fortsätta karriären i fölboxen.
    – Det är inget medvetet val, bara en slump att jag alltid haft många ston. Jag tycker om att rida dem, de är lite speciella.

    Även Bossanova har vilat, skrittats ut och gått i gräshage som de andra. 
    – Hon gick mönstringen i Flyinge och har sedan haft paus. Den första veckan joggades hon i gång, innan det blir mer fokus på delar av programmet, säger Mikaela. 


    Bossanova som nu är 7 år har både gått årgångsfinaler och unghäst-VM. Foto: Ida Huss

    – Hon har gått 7-årsprogrammet flera gånger och är tekniskt duktig, så det är finliret vi ska slipa på. Som rakheten i serierna och flytet i de olika delarna, uttrycket i skolorna och kvaliteten i rörelserna.

    – Alla tre hästarna känns väl förberedda, sammanfattar Mikaela. Nu är det bara att hålla dem glada och fräscha fram till tävlingarna. 

     

    Fakta: Mikaela Alderin Danielsson
    Ålder: 31 år.
    Bor: Gränna och har hästarna på Sandviks gård i Gränna.
    Tävlar för: Grännabygdens Ryttarförening.
    Tränar för: Mattias Jansson.
    Hästar:
    • Hilus MHB SWB val f -12, e Johnson u Lietske e Don Primero, uppf Madeleine Karlsson och Fredric Spång, äg Fredric Spång. 
    • Saga N SWB f -11 e Sir Donnerhall u Camomill e Stanford, uppf Ingrid och Olle Kindberg, äg Olle Kindberg.
    • Bossanova YL SWB f -10 e Bocelli u Lozitta B e Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson.

    Fakta

    Unghästdressyr i Falsterbo

    •Folksam Open 5-åringar: Semifinal måndag 10 juli kl 10. Final torsdag 13 juli kl 13.30. •Folksam Open 6-åringar: Semifinal tisdag 11 juli kl 9. Final torsdag 13 juli kl 16. •Folksam Open 4-åringar: Omgång 1 onsdag 12 juli kl 12. Final fredag 14 juli kl 12. •Trikems 7-årschampionat: Kval torsdag 13 juli kl 9. Final lördag 15 juli kl 9.30.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden