Sport
9 april 2017 20:31
Ridsportplus

Alla EM-volontärer kollas av polis

Totalt söks 1 400 volontärer inför Ryttar-EM i Göteborg i augusti.
För att få bli volontär krävs ett utdrag ur belastningsregistret

Alla EM-volontärer kollas av polis
De som vill jobba som volontär under EM i Göteborg måste vara beredda att skicka in ett utdrag från belastningsregistret. ”Ren rutin”, förklarar de säkerhetsanvariga (bilden har inget samband med artikeln)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totalt kommer 1 400 volontärer att behövas för att genomföra EM i Göteborg i augusti. Men innan dessa godkänns ska de beställa ett utdrag om sig själva från polisens belastningsregister och skicka in detta till Got Event, Göteborgs stads eventbolag som arrangerar EM tillsammans med Svenska Ridsportförbundet och Göteborg & Co.
    – Detta är inget särskilt inför ridsport-EM. Vi gör så vid alla evenemang där vi använder volontärer, och det har vi gjort i många år, säger Åke Söderberg, säkerhetsansvarig på Got Event. 

    För allas säkerhet

    Det är både för arrangemangets och volontärernas egen säkerhet som kontrollen görs.
    – Regeln kan göra att en del drar tillbaka sin ansökan. Men vi avskriver ingen direkt, utan gör en bedömning de gånger personerna finns med i belastningsregistret.

    Åke Söderberg vill inte gå in i detalj på vilka brott som är godtagbara, och vilka som inte är det. Domar som gäller misshandel eller narkotikabrott, liksom domar för sexualbrott, kan dock vara exempel på brott som innebär att möjligheten att vara volontär stängs.
    – En dom i ett trafikbrott eller någon annan typ av brott som inte har med volontärarbetet att göra har dock inte samma betydelse. Och de gånger frågetecken uppstår tar vi alltid kontakt med personen i fråga.

    Vill inte införa krav

    Got Events rutiner innebär att volontärerna på EM i Göteborg granskas noggrannare än alla tränare och funktionärer som varje dag arbetar med barn och unga inom ridsporten. Ridsportförbundet har hittills inte velat införa krav på utdrag ur belastningsregistret för den som vill utföra uppdrag inom ridsporten.

    – Vi tycker inte att det är några konstigheter med detta. För oss är det vanlig rutin, säger Åke Söderberg på Got Event.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Fakta

    Belastningsregistret

    Det blir allt vanligare att arbetsgivare kräver ett utdrag ur belastningsregistret i samband med jobbansökan. Utdraget är ett krav för alla som söker arbete eller praktik inom skola, förskola eller barnomsorg. Enskilda personer kan begära utdrag om sig själva från polisens belastningsregister. Resultatet kommer i ett kuvert, som oöppnat ska skickas vidare till den som efterfrågat utdraget.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden