Sport
13 juli 2017 10:32
Ridsportplus

Underlaget en knäckfråga inför EM

Det krävdes tre tester innan underlaget som ska användas på EM-banorna fick godkänt.
"Visst är det en anspänningt att göra något så stort som ett EM", kommenterar göteborgsgeneralen Tomas Torgersen.

Underlaget en knäckfråga inför EM
terna för hoppning, dressyr och paradressyr i Göteborg för ännu en genomgång och uppdatering av checklistorna i respektive disciplin. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med mindre än en månad kvar till EM går planeringen in i ett intensivt skede.
    – Ett mästerskap är ändå ett mästerskap, och det märks på engagemanget från olika håll, inte minst internationella ridsportförbundet FEI, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

    Expertkompetens bedömde bankvalitén
    En fråga som det finns många åsikter om, är underlaget på tävlingsbanorna. Redan tidigt i våras gjordes en första bana i ordning på Valhalla idrottsplats där det ska byggas stallar, och nyligen samlades alla experter på underlag för en sista bedömning.
    – Jag samlade dem i en halvcirkel och så fick de alla se mig i ögonen och säga att de var nöjda, berättar Tomas Torgersen.

    Underlaget består av fibersand lagt på en grund av makadam, som kan släppa igenom regnvatten.
    – Det ska fungera för alla typer av väder, till en viss gräns naturligtvis, säger Tomas Torgersen.

    Många checklistor
    Nyligen var de tekniska delegaterna för hoppning, dressyr och paradressyr i Göteborg för ännu en genomgång och uppdatering av checklistorna i respektive disciplin.
    – Alla tävlingsmässiga förberedelser är klara, och namnet på alla domare och stewards liksom delegaterna i FEI:s appeal committee är på plats.

    Tävlingshindren hemliga
    I Varberg pågår tillverkningen av tävlingshindren till hoppningen. Hur de ska se ut är hemligt.

    – Men teman som kommer in är svensk sommar, västkusten och svenska uppfinningar. Målet är att få till en unik bana.
    Dessutom blir det ett antal sponsorhinder, eller profilhinder som Tomas Torgersen kallar dem. Men max hälften av hindren får vara sponsorhinder, enligt FEI:s regler.

    Kort omställningstid
    Tiden för att förvandla Göteborg till häststad blir kort och måste planeras i detalj. Håkan Hellström spelar på Ullevi den 29 juli, och därefter börjar arbetet med att anlägga banor, resa tält och bygga domartorn. I Slottsskogen pågår festivalen Way Out West bara två veckor före fyrspannens maratonkörning och i centrala Göteborg ska både Gothia Cup och Kultur-kalaset avverkas innan EM i ridsport hamnar i allas fokus.
    – Visst är det en anspänning att göra något så stort som ett EM. Men vi är många som arbetar med det, och nu gör ju våra landslagsryttare också sitt i både dressyr och hoppning. På tävlingarna under midsommar har de verkligen bekräftat att Sverige kommer att vara med i medaljstriden på riktigt, både individuellt och i lag, säger Tomas Torgersen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden