Sport
15 augusti 2017 23:15

Från festivalområde till maratonbana

Solen lyser och några frisbeekastare hänger vid hinder nummer ett. En bit bort laddar man upp för dagens upplaga av musikfesten Way Out West. Det är knappt två veckor kvar till den största hästfesten i Sverige på 27 år. Just här ska Europas bästa fyrspannskuskar göra upp i maratonkörning, just här kan det avgöras till vem och vilka medaljerna ska gå.

Från festivalområde till maratonbana
Så här ska fyrspannen köra i Slottsskogen. Åtta tuffa hinder ska avverkas och arrangörerna räknar med storpublik.

Lotta Nibell och Karin Mårlind Strauss möter upp vid det första av åtta tuffa maratonhinder i Slottsskogen i Göteborg. Bägge är djupt engagerade i detta Europamästerskap. Lotta är bland annat vd för Got Event och Karin koordinator för allt som rör körningen och lite till.
– Det börjar bli skarpt läge, säger Karin men så länge Way Out West är igång kan vi inte göra så mycket härute på maratonbanan, det mesta är faktiskt bakom deras stängsel och vid vattenhindret har de gjort en bar!

Organisationen runt Europamästerskapet har varit igång länge. Karin Mårlind Strauss och Lotta Nibell har koll på läget och ser fram emot första start. Här står de i första maratonhindret. Foto: Eva Österlund

Snart fritt fram
När detta skrivs är dock musikfesten slut för i år och hästfesten har tagit över. Onsdagen den 16 augusti är det fritt fram för hästfolket och då startar också ett intensivt jobb med alla hinder, sträckor, säkerhetszoner med mera.

Karin och Lotta och deras medhjälpare har koll på allt, inte minst alla de volontärer som behövs för att få ett sådant här jätteprojekt att fungera.
– Vi har också uppgraderat säkerhetsläget överallt, säger Lotta Nibell.

Bägge är noga med att påpeka att det här gör man för göteborgarna, för att visa hur stark hästsporten är. Och även om man har mångårig vana efter traditionella Göteborg Horse Show med tävlingar i världsklass, och hundratals andra stora arrangemang, så är detta ändå något annat, något nytt och något väldigt spännande.
– Vi tar ju ut sporten till Göteborgs klassiska rekreationsområde, säger Karin Mårlind Strauss. Redan förra året när vi hade SM här kom det mycket folk, ny publik som undrade vad det var frågan om och sedan stannade kvar för det här var ju spännande.

10 000 i publiken förra året, vad kan det bli i år?
Lotta och Karin behöver inte fundera länge.
– Mellan 25 000 och 30 000 är fullt realistiskt. Längs hela körvägen igenom centrala staden och sedan upp i Slottsskogen.

Mitt i stan
Ja, alla ekipagen ska köra igenom centrala Göteborg innan man svänger in mot hinderområdet, precis som förra året. Det innebär bland annat att alla kör från Heden över paradgatan Avenyn och kommer in i Nya Allén. Så småningom kör de in i en av Göteborgs äldsta stadsdelar, Haga, bland annat berömd för att det var här som ”Albert och Herbert” bodde i en populär TV-serie och Adventskalender.
– Ja, Skolgatan 15, säger Karin. Där ska de passera.
Efter Haga väntar en transportsträcka in i parken och nytt för i år är att ekipagen också passerar den del som kallas för Azaleadalen innan de laddar för E-sträckan på en stor grusplan i närheten av Slottsskogsvallen, välkänd bland annat för start och mål under Göteborgsvarvet.

Bas för och banbyggare av de åtta maratonhindren är internationellt välkände Barry Hunter.
– Sansad och med enorm erfarenhet, säger Karin. Hans målsättning är att det ska vara trevligt att vara publik och titta på det här, det ska vara fint flow i varje hinder.


Ännu så länge är det fridfullt runt och i vattenhindret i Slottsskogen. De vackra granitpelarna ska stå kvar även efter tävlingen.  Foto: Karin Mårlind Strauss

Nytt vatten
Det mesta av hindermaterialet från förra året är med även i år, dock är vattenhindret nytt och de vackra granitpelarna som dekorerar det ska också stå kvar när alltihop är över.
– Annars ska det mesta bort och miljön återställas, lugnar Karin de som oroar sig för att hästarna ställer till det.
Men det är inte så många i den gruppen och parkchefen själv, Per Åberg är hundraprocentigt positiv till att släppa in hästekipagen här.

Jamen hindren nu då?
– Ja vi börjar här i backen, det är hinder nr 1.
– Vattnet är hinder nr 2
– Trean är färgglatt, det handlar om leken med formen.
-Fyran något som vi kallar Open Gallery.
-Femman är ekdungarna som i år är betydligt annorlunda än när Fredrik Persson råkade välta där förra året. Han var kritisk till hindret då och den kritiken har vi tagit till oss och gjort förändringar.
-Sjätte hindret ligger i slänten upp mot Smålandsstugorna.
– Sjuan och åttan avslutar i samma område som förra året. Åttan kallar vi också Gräfsnäshindret efter stugan som ligger där.


Ankorna passar på att bada i vattnehindret innan det är tävlingsdags. Foto: Karin Mårlind Strauss

Överaskningar för publiken
Karin Mårlind Strauss utlovar också en del överraskningar längs hinderbanan. Exakt vad är ännu ganska hemligt men tanken är att publiken ska ha något att titta på och engagera sig i hela tiden även under tiden man väntar på nästa ekipage.

Både Karin och Lotta är ”hästkvinnor”, det vill säga hästarna har alltid funnits med i deras liv. Först var det mest fälttävlan.
– Idag är jag  nog mest hobbyryttare, säger Lotta Nibell. Och så har min dotter en ponny.

Karin Mårlind Strauss, även hon med ett fälttävlansförflutet, har ett stort körintresse och engagemang. Hon tävlar själv i körning med häst, hennes man Patrick med ponny, par och även barnen är engagerade, inte minst äldsta dottern Elise, en av Sveriges duktigaste ponnykuskar.

Den 16 augusti får EM-folket fullt tillträde till Slottsskogen och då ska det byggas, målas, fixas och blomsterdekoreras. De verkar inte speciellt oroliga för slutresultatet, Lotta Nibell och Karin Mårlind Strauss. Klart att det blir bra. Inte minst för körsporten. Och visst kommer publiken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden