Sport
25 augusti 2017 09:55
Ridsportplus

Tre veterinärteam tar hand om 600 EM-hästar

Närmare 20 veterinärer i tre olika team ingår i EM-organisationen i Göteborg.
Några behandlar, andra tar prover.
"Och så finns vi, de ultimata byråkraterna", säger Karl-Henrik Heimdahl, ordförande för FEI:s veterinära kommission i Göteborg.

Tre veterinärteam tar hand om 600 EM-hästar
Veterinärerna Lotta Persson, Flemming Winberg och Håkan Ahrsjö Petersson redo att rycka ut. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Just nu är nästan 600 hästar ur Europas yppersta elit samlade i Göteborg för att prestera på högsta nivå. Deras hälsotillstånd övervakas på olika sätt, alltifrån ankomsten till tävlingarna.
    Den första inspektionen sker vid Åbytravet söder om Göteborg, där veterinärer, assistenter och FEI-stewards funnits på plats sedan de första hästarna började anlända i fredags. Tidigast att anlända var hästarna som tävlar paradressyr.

    Säkerställer hästen identitet
    Vid Åbytravet görs en inspektion som ska säkerställa att hästarna inte bär med sig några smittor, samt fastställa hästens identitet så att det är rätt häst som kommer till tävlingen.
    Den stora besiktningen görs när hästarna kommer till tävlingsområdet i Göteborg, och utförs av veterinärkommissionens ordförande Karl-Henrik Heimdahl och hans tre kolleger.
    – Dessutom deltar ordföranden för Ground Jury och stewards från de olika disciplinerna, berättar Karl-Henrik Heimdahl.

    Josefin Linder jobbar med att installera  utrustning för blodanalyser i den mobila veterinärkliniken. 

    Beslut går inte att överklaga
    Om en häst inte går igenom efter ombesiktning är den borta. Beslutet fattas av veterinärordföranden och ordföranden för Ground Jury och går inte att överklaga.
    – Det leder förstås till besvikelse, men alla känner till regelverket.

    För FEI-veterinärerna handlar ett mästerskap framför allt om pappersarbete. Hästarnas identitet ska kontrolleras, passen ska gås igenom och vaccinationer ska stämmas av.
    – Det är mycket stämplar och mycket byråkrati. All medicinering och all behandling av tävlingshästarna måste finnas dokumenterad. Om en häst ska behandlas på tävlingen måste vi först konsulteras och stämma av med FEI:s regelverk. Sedan ska det fyllas i formulär över behandlingen. Allt ska dokumenteras, även det mest banala, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Dialog med dopningveterinärerna
    FEI-veterinärerna för också en dialog med dopningveterinärerna och Ground Jury om vilka hästar som ska tas ut för dopningsprov.
    – I stort sett är det slumpmässiga urval, men om vi ser en häst som är ofräsch vid den första besiktningen och sedan travar upp fint vid ombesiktningen, vill vi gärna få den kollad.
    Är det så att ni kontrollerar vissa länders hästar extra noga?
    – Officiellt är det naturligtvis inte så, och det brukar inte vara några speciella problem med hästar från europeiska länder.

    Hästar ska inte fara illa
    Under tävlingen finns FEI-veterinärerna med vid kontroller av benskydd och är stöd för de stewards som övervakar framridning och framhoppning.
    – Om någon steward behöver hjälp finns vi tillgängliga. Tillsammans är vi sportens garanter för att hästar inte ska fara illa.

    Hur många beslut och ingripanden FEI-veterinärer får göra varierar från tävling till tävling.
    – Ju mindre vi behöver göra, desto bättre tycker folk att vi har gjort vårt jobb. Men på den här nivån är alla ryttare och övriga inblandade medvetna om varför kontrollerna finns. Visst kan vi hamna i diskussioner med ryttare, men det är vanligare vid tävlingar på lägre nivåer. 

    Uppskattar uppdragen
    Karl-Henrik Heimdahl har lång erfarenhet som FEI-veterinär, och har under det senaste året varit med vid tävlingar i Grekland, Arezzo i Italien, i Danmark och på hemmaplan.
    – I fjol var jag med i Aachen också. Det är roligt att vara med om att få organisationen att fungera, så det här är uppdrag jag gärna gör.

    Foto: Roland Thunholm

    Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden