Sport
7 september 2017 19:00
Ridsportplus

Ankarcrona efter EM – Jag njuter fortfarande

Ett dramatiskt lagsilver och ett storslaget individuellt guld. Den svenska förbundskaptenens första EM blev en succéshow inför hemmapubliken.
"Det är en otroligt skön känsla att vi är i mål i linje med våra planer och förhoppningar", summerar Henrik Ankarcrona.

Ankarcrona efter EM – Jag njuter fortfarande
"Nu väntar världsfinalen i Barcelona och att kvala dit var ett av de största målen i år vid sidan av EM, säger Henrik Ankarcrona" Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med Sverige som ledarlag inför EM-finalen såg det ut att kunna bli guld, men efter en tuff final som irländarna dominerade kämpade sig värdnationen till silvret.
    – Det känns verkligen som att vi vann silver, sa en glad Henrik Ankarcrona just efter finalen.

    Några dagar senare har Peder Fredricson på H&M All In, som säkrade silvret, hunnit att avsluta EM med en fullträff till och förbundskaptenen har ännu mer att glädjas åt.
    – Jag njuter fortfarande – det måste man få göra, säger Ankarcrona efter att ha landat hemma.

    På pallen i alla tre tävlingar
    – Vi har under året gjort tre tävlingar om medaljer, inklusive Henrik von Eckermannns världscupfinal, och vi har varit på pallen i alla tre. I världscupfinalen, i lagtävlingen på EM och individuellt på EM. Det är ett fantastiskt resultat. Nu väntar världsfinalen i Barcelona och att kvala dit var ett av de största målen i år vid sidan av EM, säger Henrik.

    Räddade upp för varandra
    Till silvret, som vid sidan av samma medalj 2001 är den främsta i EM-lagsammanhang, bidrog alla fyra ekipage och räddade upp för varandra när det var någon annan det inte höll för.  

    Sin långa CV till trots är Douglas Lindelöw, yngst som han är, den i laget med minst mästerskap på meritlistan hittills.
    – Jag tar med mig det jag gjorde bra, exempelvis att jag fick till en mycket bättre första runda nu än i Aachen. Jag har också tagit med mig en del från både de svenska lagryttarna och andra riktigt bra ryttare – grejer som jag ska fila och fundera på i lugn och ro, säger Douglas.

    Silvret var en laginsats
    Från förbundshåll består hoppteamet av Ankarcrona med resurspersonerna Ann-Catrin Carlsson och Pether Markne, ”spindeln i nätet” Annika Ersgård, veterinär Rasmus Westgren och osteopat George Oduro. Teamet är dock förstås mycket större än så.
    – Silvret var verkligen en laginsats av ryttare, ledare, skötare och alla andra som finns med. Alla tillsammans gör det till vad det är. Vi ville gärna vinna såklart, men vi kämpade oss fram till silvret och det är en bra prestation, säger Douglas och bekräftar att ryttarna har lika kul tillsammans som det verkar utåt. 
    – Ja, vi har en väldigt bra sammanhållning och en bra blandning mellan kul och allvar. 

    ”Vi har högt i tak” 
    Henrik Ankarcrona inledde sitt uppdrag som förbundskapten sent förra hösten och gjorde nu sitt första mästerskap som svensk förbundskapten.

    De flesta håller nog med dig om att ni har gjort fantastiska resultat. Du understryker att ni har bra hästar och bra ryttare, men vad skulle du säga att du har gjort för resultaten?
    – Jag har skapat ett prestationsklimat där ryttarna kan prestera och det är jag stolt över. Mitt mål är hela tiden att se till att varje ryttare får så optimala förberedelser som möjligt. Vi har högt i tak i gruppen, en trygghet hos ryttarna och stort förtroende för varandra. Mycket konstigare än så är det inte, säger Henrik och får det att låta enkelt.
    Vad tar du med dig från ett så här lyckat EM?
    – Jag tar med mig många, många intryck. Allt från EM kommer att utvärderas noga tillsammans med de andra involverade. Det finns alltid något att göra annorlunda och till det bättre för att höja oss ytterligare. Därtill tar jag med mig en otrolig glädje som jag har känt hela året.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden