Sport
13 september 2017 12:07

Oklart vad som orsakade miljonskadorna

I går stod det klart att fyra fotbollsplaner på Heden, där delar av EM avgjordes, är ospelbara. Vad som egentligen ligger bakom skadorna, som uppges kosta miljoner att reparera, är oklart.

Oklart vad som orsakade miljonskadorna
Här på Heden pågick EM under flera dagar.

Fyra av fem konstgräsplaner på Heden har stängts av. Detta efter att måndagens besiktning efter EM visade på gropar och ojämnheter med ökad skadrisk som följd.
”Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar” säger Thomas Walfridsson som är projektledare i EM-organisationen i ett pressmeddelande.

Uppgifter om tunga fordon
GP
berättar att skadorna beräknas kosta sju till åtta miljoner att reparera. Enligt uppgift till GP beror skadorna på att ”man har använt tyngre – väldigt mycket tyngre – fordon på planerna än vad man kommit överens om inför mästerskapet” och SVT Väst berättar att inte täckningen av planerna har varit tillräcklig.

Vad är det egentligen som har orsakat skadorna?
– Vi vet inte exakt, men klart är att det är ganska mycket hjulspår som tyder på tung trafik, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef för Idrott & förening på Göteborg kommun, till Ridsport.
Verkar spåren främst bero på EM-fyrspannen eller på fordon?
– Kanske både och. Vi har sett både breda och smala hjulspår. Nu ska det utredas hur skadorna har uppstått.
Hur reds det ut?
– Tills nyligen låg det tolv centimeter sand ovanpå gräset, sviktbädden och grusbädden i botten. Sanden från EM har precis tagit bort och det var vid besiktningen i måndags som vi fick en första bild av skadorna. Skadeinventeringen är påbörjad via en konsult som kommer att reda ut vilken typ av skador det rör sig om och då också vad de har orsakats av. Just nu är allt lite kaotiskt, men om några veckor vet vi eventuellt mer.

Många berörs
Hur många av de tre ordinare lagren som är skadade och måste repareras eller bytas återstår att se. Fotbollsplanerna är avstängda för åtminstone resten av året och fotbollsverksamheten med träningar och matcher påverkas förstås. Enligt en preliminär beräkning berörs runt 30 klubbar, skriver SVT Väst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden