27 oktober 2016 17:57

Fireball Macohl tog hem finalen

De tre domarna kunde fröjdas åt fem fina femåringar förberedda för final. Finast av alla var enligt domarkollegiet Fireball Macohl, uppfödd i Danmark, ägd och utbildad i Sverige.

Fireball Macohl tog hem finalen
Segrande Fireball Macohl med Marina Mattson, värdig 5-årsvinnare. Mikael Persson/MiP Media

De 5-åriga hästarna rider det vanligaste programmet för årsklassen och så här års bemästrar de flesta svårigheterna väl. Maria Colliander skötte kommentarerna och dömde i samråd med Lena Mårtensson och Magnus Ringmark precis som tidigare. 

Isabella Tovek med Dietrich inledde klassen med fina 80 procent och bättrade därmed på sitt resultat från kvalet.  Malin Rinné har lämnat sitt arbete på tyska stuteriet Neustadt(Dosse) sedan några år tillbaka men beridartakterna sitter i. På Pia Jacobsson och Björn Janssons store och stilige Zinzano visade hon upp valacken förtjänstfullt, 80,8 procent och en tredjeplats totalt. 
– Han är inte riden så mycket, men väldigt begåvad, det här är så roligt, sa en glad Malin.

Malin Rinné med Zinzano

Emilie Nyreröd fick stryka sin 7-årige Floppy Disc men hade nog att göra med 4-årsfinalisten Elholms Bonito och nu 5-årige Final Countdown. Han är ännu en av många fina Fürstenball-avkommor, ridbara men ibland med för lite bakbensaktivitet. Det gäller inte Final Countdown som excellerar i galoppen, men justnu lite långsam i traven. Här fick han mycket beröm för sin fina bäriga galopp och slutade på 83 procent. 
– Det finns massor mer trav i honom, men ännu orkar han inte bära sig helt och rider jag på blir det taktfel och avdrag så jag tar det lite mer lagom, förklarade Emilie.

Final Countdown och Emilie Nyreröd

Yvonne Österholm och Simmebros Bisquit gjorde ännu en fin ritt men omdömet var mycket stramt och de slutade på 79,2 procent.

Marina Mattsson rider Fireball Macohl, finalens andra Fürstenball-avkomma och en DWB-häst. Valacken har ett stort rörelsemönster och för ovanlighetens skull ser man Marina arbeta rejält i sadeln. Fireball är samarbetsviljan personifierad och ridbarheten belönades med 9 liksom skritten. 
– Han visar stor vilja att samla sig, han har verkligt bra ridbarhet, sa Colliander och segern var ett faktum, 87,8 procent. 
– Fireball har så stora gångarter och det jag som ryttare måste göra är att hjälpa honom hålla ihop sig i sin stora kropp justnu. Han är inte alls tung att rida men jag måste ge honom ramen, förklarade Marina Mattsson som berömde sin ambitiöse häst. 

Segrande Fireball Macohl med Marina Mattsson.

Resultat

Foto: Mikael Persson MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden