30 oktober 2016 05:00

Dopning och knepiga hältor i fokus

Oliksidiga hästar, vad ljusbehandling och dopning har gemensamt samt hur man upptäcker en hälta var några av ämnena vid Agrias konferens om hållbarhet på Elmia. Dessutom berättade Lars Roepstorff om det ideala underlaget.

Dopning och knepiga hältor i fokus
Att skritta eller trava på hårt underlag kan stärka upp hästen.

Medan tävlingsklasserna pågick för fullt på lördagseftermiddagen lockades ett 50-tal personer att delta i ett seminarium om hästens hållbarhet, arrangerat av försäkringsbolaget Agria.

Marie Rhodin, docent och lektor i stordjurskirurgi vid SLU, berättade om ett projekt om asymmetrier eller ojämnheter i hästars rörelsemönster, och huruvida de alltid är tecken på skador eller om de kan vara medfödda. Av 223 till synes friska hästar som ingår i projektet har 161 hästar visat sig ha rörelseasymmetrier på rakt spår.
-Vi har behandlat hästarna med antiinflammatoriska medel omväxlande med placebo, utan att ryttarna har vetat vilket som använts, och gjort mätningar efter hand. Vi analyserar nu resultaten, och senare i år ska vi presentera resultaten, berättade Marie Rhodin.

85 veterinärer såg filmer
Hon redogjorde också för en studie där 85 svenska hästveterinärer fick se videofilmer på halta och ohalta hästar. Resultatet blev att veterinärerna relativt ofta kunde upptäcka frambenshältor, men när det gällde bakbenshältor var de inte lika träffsäkra.
– Det finns möjlighet att upptäcka hältor med hjälp av sensorer och höghastighetskameror. Dessutom kan du själv filma hästen om du har en mobil med höghastighetsfilm, som sedan spelas upp i slow motion, berättade Marie Rhodin, som gav en snabblektion i hur hältor yttrar sig.

Frambenshältor kan upptäckas genom att hästen nickar till med huvudet, i samband med att den sätter ner det friska benet. När det gäller bakbenshältor syns i stället en nickning i korset i samband med att det friska bakbenet sätts ner.
– Det svåra med bakbenshältor är också att de kan ge en kompensatorisk frambenshälta, sa Marie Rhodin.

Kallings berättade om regelverket
Veterinären Peter Kallings, Hästsveriges främsta expert på antidopning, berättade om regelverket kring dopning och otillåten medicinering.
– Vid alla injektioner ska du räkna med 96 timmars tävlingskarens, oberoende av om det är vitaminer eller läkemedel som injicerats.

Ljusbehandlingar och olika preparat som marknadsförs som prestationshöjande eller smärtstillande ska räknas som otillåten medicinering, vare sig det har effekt eller inte, noterade Kallings också.
– Var kritisk till vad veterinären gör med din häst. Det finns veterinärer som säger att de har använt ett medel men har använt ett annat, och det är du som ryttare som riskerar allt om du åker fast, sa Kallings och berättade om ett par fall där ryttare, eller ponnymammor, medicinerat en häst och sedan fört över läkemedel till en annan häst.
– Har du medicin på händerna och det hamnar i munnen på en annan häst, då är det som en behandling. Det är inte vad jag kallar ett stallsmart beteende, sa Kallings.

Roepstorff berättade om underlag
Forskaren Lars Roepstorff från SLU slog hål på några myter om underlag.
– Målet med vår underlagsforskning är inte hitta bästa underlaget, utan att varudeklarera underlaget så att ekipagen kan förbereda sig på rätt sätt. Det finns inte ett underlag som är optimalt för alla hästar i alla lägen, men ett underlag kan vara optimalt i en viss situation, sade Roepstorff, som dessutom klargjorde vilket underlag som ger dokumenterat flest skador, i alla fall på galopphästar.
– Inom galoppsporten har man sett ett klart samband mellan hårt underlag och frakturer, och även senskador ökar på hårt underlag. Men där kommer också faktorer som hastighet i kombination med belastning, vilket ökar risken.

Att skritta eller trava i lugnt tempo på hårt underlag kan däremot vara stärkande, enligt Roepstorff.

Så sa föreläsarna:
”Medellivslängden för sporthästar är ungefär 15 år, trots att det är vid den tidpunkten hästen egentligen skulle prestera på topp.”
Marie Rhodin

”Bakbenshälta ger en nickning i korset. Du behöver referenspunkt i bakgrunden att jämföra med, och nickningen kommer när hästen sätter ned det friska benet.”
Marie Rhodin

”Injektioner har normalt en karenstid på fyra dygn, 96 timmar, oberoende av om det är läkemedel eller vitaminer. Antiinflammatoriska läkemedel har en karens på 14 dygn.”
Peter Kallings, veterinär

”Hur ofta händer det inte att en häst lånar en annan box tillfälligt? Undvik det. Använd gärna en medicineringsbox, eller sätt i alla fall upp en lapp på boxen om att hästen medicineras.”
Peter Kallings

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden