28 oktober 2016 12:30

Kapten Ankarcrona: ”Skönt att det börjar bra”

Henrik Ankarcrona är egentligen på sin sista tävling som icke-förbundskapten, men han är redan i full gång med nya jobbet. Ridsport passade på att kolla hur veckan har varit sedan nyheten om hans uppdrag slog ner och vad som väntar härnäst.

Kapten Ankarcrona: ”Skönt att det börjar bra”
Henrik Ankarcrona i vimlet på Elmia. Roland thunholm

Henrik Ankarcrona går formellt på sitt uppdrag som förbundskapten den 1 november (läs mer om det här) och hade kunnat vara på Elmia helt ”civilt”. Han har dock redan dragit igång och arbetar för fullt.
– Jodå, det är en hel del att sätta sig in i. Nu blir det mycket fokus på ryttarna och jag pratar med dem på telefon och träffar några av dem här, säger Henrik och berättar att dialogen är ständigt pågående med inte minst de internationellt tävlande ryttarna.

På hans agenda just nu står bland annat just att ha koll på ryttarna och deras planering, att vara med några världscuptävlingar, lobbyarbete och kontakter med tävlingsarrangörer.
– Flera av dem känner jag sedan tidigare och nu ska jag träffa dem i en ny roll, medan andra arrangörer är nya för mig.

Uppmärksamheten har varit massiv och Henrik tar sig proffsigt gott om tid med alla journalister som vill ha sin stund med den nya kaptenen. Han hintar dock om att det ska bli skönt när det lägger sig något och arbetet verkligen tar vid.
– Nu vill jag komma igång på allvar. Jag ser fram emot arbetsro och att få tid till att lägga upp en bra plan och börja arbeta ordentligt, säger Henrik.


Mot tredje plats i Grand Prix. Foto: Roland Thunholm

Hur känns det nu, en vecka efter att nyheten briserade?
– Väldigt bra. Mottagandet har varit överväldigande och så positivt. Det känns väldigt kul och det är skönt att det börjar bra. Det gör allt både roligare och enklare.

Var du nervös för hur folk skulle reagera?
– Klart att det var nervöst. Jag är ju inte mer än människa, säger Henrik och ler.

Hur kul ska det bli med EM på hemmaplan redan nästa år?
– Otroligt roligt! EM är ett jättefokus och i mitt bakhuvud hela tiden. Än har jag inget uttalat mål, men Sverige fick ju ett OS-silver precis så givetvis blir det ett högt mål. Konstigt vore det annars.  Sverige ska inte bara vara med som deltagare på mästerskapen. Sylve Söderstrand och även Ragnar Bengtsson har gjort mycket bra och det finns det ingen anledning att ändra på, samtidigt som vi ska självklart ska tänka framåt och nytt också.

Mellan varven hinner Henrik med att tävla själv också och har bland annat ett SM som väntar inom kort. I går blev det som bekant en tredjeplats i Volkswagen Grand Prix-finalen just efter hans landslagsryttare Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

Här på Elmia är det vita ridbyxor och tävling som gäller för dig. Blir det någon extra press på banan?
– Haha, nejdå. I min ridning känner jag ingen mer press för att jag är förbundskapten, säger Henrik och berättar att han ska försöka hitta en bra balans för att hinna med sina egna hästar även framöver.
– Jag kommer att fortsätta att tävla och tror att jag kan vara en bättre kapten om jag själv är aktiv. Däremot kommer jag inte att satsa framåt som innan. Förbundskapten är inte ett uppdrag man har vid sidan om – det är ju inget vanligt jobb det här. Förbundskapten är något man är till 100 procent hela tiden.

I senaste Ridsport kan du läsa en längre intervju med Henrik Ankarcrona.

SVT träffade Henrik Ankarcrona igår kväll:

 

MISSAT NÅGOT FRÅN ELMIA? HÄR FINNS ALLT SAMLAT

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden