Sport
25 november 2016 11:25

Mathilde Hannell bästa unga ryttare i LFC

Fyra mycket värdiga finalister i den på pappret jämnaste finalen på flera år gjorde upp. Det blev en del nerver i omlopp, först ut, yngst och säkrast - Mathilde Hannell på Deela Mae vinner Lövsta Future Challenge.

Mathilde Hannell bästa unga ryttare i LFC
Hurra hurra så himla bra, sa Mathilde Hannell och Deela Maes ansiktsuttryck på ärevarvet. Mikael Persson/MiP Media

Årets upplaga med den vackra back-drop skärmen kvar men de ”farliga”storbildskärmarna flyttade till en våning ovanför bjöd på fyra ekipage. Huvuddomare Gustaf Svalling dömde tillsammans med de internationella Top Stars-domarna.


Kommentatorer live var Patrik Kittel och Carl Hester, en härlig finalkrydda.


Mathilde Hannell och hennes Deela Mae har i höst bytt Falkenbergsluften mot Stockholmspuls och Ågesta då Mathilde studerar på Handels. Förra året var de också med i finalen, i år har de varit klara för final länge efter en stark säsong. I Friends satte de en ritt präglad av säkerhet på nivån, som en i laget till U25-EM för Sverige med brons i bagaget är de rutinerade. En miss i ettorna smög sig in men en stark ritt. 
– Steget upp till Grand Prix för U25-ryttare är svårt, detta var en vacker och harmonisk test. Även om de hade ett misstag i ettorna så kom de igen väldigt fint. Misstag gör vi alla och Mathilde hade väldigt bra förberedelse på sin medellinje med piruetterna, kommenterade Carl Hester. 
Domare och publik var i stort sett eniga i sin bedömning av ritten. Officiellt resultat 68,14 procent, publik gav 68,446 procent.


”Sune” eller Sambucus som Amanda Eklunds stiliga häst heter intog Friends utan minsta tveksamhet. Amanda säkrade finalplatsen på Elmia genom en seger där med sin Sune. De kommer att ha en piaff och passage som heter duga. Det gick otroligt bra tills det blev ett rejält missförstånd i en piruett och Sune gick bakåt, inte bra alls och där sjönk poängen som en sten. Det kröp in spänning och det blev fel i ettorna också.
– Hästen är en fantastisk häst, jag har fått rida den på en clinic, Amanda har gjort ett gott jobb med honom, sa Patrik Kittel.
– En så begåvad häst, underbar skritt och tre fina gångarter. Han sätter sig lite för mycket i piruetterna och det blev fel idag men oj vilken framtidshäst. Han har fin närvaro och blir bra med mer styrka i kroppen, sa Carl Hester.
Officiellt resultat 64,837 procent, publiken gav en rarare procent på 66,552.


Hela Lövsta serien vanns av Alva Lander på hennes ”Herbie” aka Herbie Hancock Graftebjerg. De har följts åt genom junior och young rider åren upp i U25-klass. Herbies travprogram är fantastiskt men piaffen är inte riktigt på plats än. Idag kanske det var nerver med i spelet för Herbie och Alva hade inte sin bästa dag.
– Lite småfel idag, men vilken fantastisk ökad trav, sa Kittel.
– Jag såg Herbie göra ökad trav i Strömsholm på clinic och hade jag haft peruk hade den åkt av. Svagheten är piaffen och du kan se att han är väldigt het, han behöver coola ner sig. Det blir bra men kan ta en hel del tid för honom, sa Carl Hester.
Officiellt resultat 62,116 procent, och lite bussigare från publiken på 64,634 procent.


Sannox alias Sanna Nilsson och professorn Lennox tog sista finalplatsen in och ingen kunde varit gladare än Sanna på Elmia. Hon har förvaltat Cecilia Dorselius EM-häst från Rotterdam 2011 väl och de börjar bli ett riktigt par krönt av U25. Idag vandrade den första piaffen lite väl mycket för de granskande domarögonen. Byten i varje lyckades inte heller för Sannox idag men de hade många höjdpunkter i sin passage.
– Visst är det fint att se de äldre hästarna lära unga ryttare de rätta greppen. En mycket attraktiv bild totalt, han ser så fräsch ut och lär dig rida för lätta hjälper. 
Officiellt resultat 66,535 procent och 67,519 procent

Segrare blev Mathilde Hannell med Deela Mae.
– För mig är det en stor ära att få vinna Lövsta Future Challenge. När jag red ut härifrån förra året hade jag bara en enda tanke och det var att jag ville göra det igen. Nu har jag väntat ett helt år så det var fantastiskt. Jag satsar nästa år också, kommenterade Mathilde Hannell.

Lövsta Future Challenge Unga ryttare resultat
Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Foto: Mikael Persson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden