28 oktober 2016 16:43

Peder: ”Den stora grejen är att lyssna in hästen”

De första ponnyåren, vändpunkterna i karriären och hur han kommunicerar med sina hästar var bara några saker som OS-silvermedaljören Peder Fredricson pratade om när han höll seminarium på Elmia på fredagen.

Peder: ”Den stora grejen är att lyssna in hästen”
Peder Fredricson fångade publiken när han berättade om sitt liv som ryttare i samband med Elmiatävlingarna. Roland Thunholm

Den svenska ridsportpubliken kan inte få nog av OS-silverhjälten Peder Fredricson. På fredagen höll han ett seminarium där han berättade anekdoter från sin ryttarkarriär i samband med tävlingarna på Elmia i Jönköping.

Publiken fick följa med till barndomsåren där Peder Fredricson och hans bror Jens red i unga år. 
– Det handlade mycket om att rida fort och rida i kapp. Och jag tror det var bra. Vi lärde oss mod, balans och instinkt. Det är såna saker som är svåra att lära sig som vuxen – då kan man sitta och fila på sina system och träna på sitsen och sådant, sa Peder Fredricson. 

Flytten till Flyinge
Han berättade särskilt om vad flytten till Flyinge där hans pappa Ingvar Fredricson blev chef när Peder var tio år. 
– Det var mäktigt att komma från ett litet bondstall till Flyinge. Det är klart att det har haft stor betydelse för mig få vara där med all den kunskapen som satt i väggarna. 
– Vi fick väl inte så mycket lektioner eller så på Flyinge, men man såg så mycket bra ridning hela tiden. Det är ett av mina råd till unga ryttare – försök att omge dig med duktiga ryttare. 

Hilly Trip blev Peder Fredricsons första stora häst. Stoet kom till Flyinge som 3-åring då hon var inte tillräckligt snabb för galoppbanan.
– Det var en fantastiskt intelligent häst. Hon har satt grunden till hur jag arbetar med hästar i dag. Flip´s Little Sparrow har ungefär samma temperament som Hilly Trip, det är nog därför jag tycker så mycket om henne, sa Peder Fredricson. 

Förvirrad och oorganiserad
Han återkom också flera gånger till att han i grunden är en ganska förvirrad och oorganiserad person. 
– Men jag har lärt mig att se mina svagheter som utmaningar och verkligen arbetat med dem. Jag är intresserad av personlig utveckling, att se mig själv lite utifrån och förstå hur jag reagerar i olika situationer och vilka mina starka och svaga sidor är. 

Peder pratade också om personer som har varit viktiga för honom under hans karriär och nämnde bland annat förre förbundskaptenen i fälttävlan, Jan Jönsson, och fälttävlanslegendaren Mark Todd. 
– Jag var hos Todd i England och arbetade och hans system har verkligen präglat hur jag rider och arbetar med hästar än i dag, sa Peder. 

OS i Rio var hans tredje som ryttare. Åhörarna fick speciellt höra hur hans första OS var. Det var i Barcelona när Peder Fredricson var 20 år. 
– Jag var alldeles för oerfaren tävlingsmässigt. Jag genomförde tävlingen med skräckblandad förstjusning.
Dressyrbanan var inne på en galoppbana och den tidigare galoppören Hilly Trip trodde att det var galopp som gällde hela tiden. 
– Jag red inte ett steg i skritt eller trav. Det var katastrof. Men jag låg inte sist utan näst sist. Jag har funderat på hur han som låg sist gjorde. 

Efter en bra terräng och slutade han dock på 14:e plats.
– Men en normal dressyr hade det blivit medalj. 

Viktiga vändpunkter
En viktig vändpunkt i Peders karriär var när H&M ringde upp och sa att de ville sponsra honom. Peder var långt ifrån etablerad i svenska hopplandslaget då.
– Men jag ville göra bra i från mig. Jag gjorde en omorganisation i stallet och fick Magic Bengtsson till mig. 

Bara ett drygt år efter det ingick Peder Fredricson och Magic Bengtsson i det svenska lag som tog silver på OS i Aten. 
– Nästa vändpunkt i karriären var när jag fick All In till stallet, sa Peder.
– Med en sådan häst är det verkligen värt att lägga i en extra växel. Det svåra är inte att arbeta hårt, det kan många göra. Det svåra är att ta bort andra saker som man tycker om att göra.

Peder Fredricson återkommer ofta till den relation han har med sina hästar, hur mycket att tycker om att rida dem och utveckla dem. På Elmia fördjupade han sig särskilt i hur viktig han tycker att kommunikationen med sina hästar är. 
– Det är inte bara det att hästen ska lyssna på mina skänklar, jag måste ju också uppfatta hur hästen tar mina signaler. 
– Den stora grejen är ju att lyssna in hästen. Hästarna talar om saker för oss hela tiden. Varje ridpass börjar jag med att verkligen känna in hästen – är den trött, hur skjuter den på och sådana saker. 

Läs om Peder Fredricsons hästägare Charlotte Söderström och Astrid Olin. 

Här finns Ridsports samlade rapportering från Elmia. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden