27 oktober 2016 09:15
Ridsportplus

Ridsporten är för snäll mot politikerna

Ridklubbarna behöver tuffa till sig i sina kontakter med kommunen. Det tyckte flera av deltagarna när Ridsportförbundets konferens om hästanläggningar avslutades med en paneldebatt.
"Kanske är det dags för en revolution", sa agronomen Michael Ventorp.

Ridsporten är för snäll  mot politikerna
Under anläggningskonferensen medverkade Markku Söderberg, Sofie Viksten, Märta North, Mats Molén, Anna Lundberg, Anita Jonsson, Michael Ventorp och Marcus Lundholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska Ridsportförbundets guide om hästanläggningar blev levande ord vid förbundets konferens på temat ”Funktionella hästanläggningar” som ägde rum på Elmia på onsdagen. Den avslutande paneldebatten handlade bland annat om hur kommunerna hanterar sporterna olika. Deltagarna i konferensen tog upp exempel på hur ridsporten missgynnas jämfört med andra idrotter.

    – Varför är ridsporten så ödmjuk? Ingen ifrågasätter byggen av idrottshallar och konstgräsplaner, medan ridklubbarna smyger och frågar försiktigt om man kanske kan få lite bidrag, sa en deltagare.


    Michael Ventorp, som var med och utformade den nya ridanläggningen i Klagshamn, Malmö, påminde om vad  kommunalrådet sa vid invigningen.

    – Hon sa menar vi allvar med jämställdhet mellan könen, så måste vi satsa på ridsporten. Jag tycker att ridsporten bör lägga mer krut på att påverka politikerna.


    Ett förslag som lades var att Ridsportförbundet skulle ta fram jämförelser på hur mycket kommunerna bidrar till olika arenasporter.

    I panelen satt flera av dem som arbetat med anläggningsguiden. Tidigare under dagen hade de också föreläst utifrån guidens olika avsnitt om hästars beteende, lagstiftningen som styr, de olika delarna i byggprocessen och hur stallar och ridanläggningar kan utformas på olika sätt.

    – Vi måste fundera på vad vi har för verksamhet och vad vill vi ha för verksamhet, för någonstans måste vi drifta de här anläggningarna. Vi behöver se på vårt underlag, sa Anita Jonsson, verksamhetschef på Skogslottens Ridskola i Norrköping, och med underlag syftade hon då på kunderna och elevunderlaget.

    En annan fråga som ställdes gällde vilka lagar och regler som ska gälla i framtiden. Djurskyddsföreskrifterna ska ses över, men processen kommer att ta tid, svarade Märta North från enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

    – Om det sker stora förändringar kommer de att följas åt av långa övergångsbestämmelser. Vi har inte kommit långt ännu, och när det finns ett färdigt förslag går det ut på remiss. Då kan alla som vill ta del av förslaget, sa Märta North.

    Sofie Viksten, doktor i hästvälfärd, poängterade vikten av att ta hjälp när en ny anläggning ska byggas.

    – Ridsportens tradition att man ska vara självlärd är ingen bra tradition. Våga fråga dem som vet, och ring Ridsportförbundet om ni är osäkra.

    – Bygg sedan inte efter minimimåtten, utan tänk större, tänk längre, för hästvälfärdens skull.

    CITAT


    ”Hästen behöver frisk luft och plats. Bygg luftigt, bygg ett skal och lägg sedan till mer efterhand. Samla kompetens i början av processen och lås inte fast dig för tidigt.”

    Mats Molén, arkitekt

    ”Kontakta kommunen och berätta om den goda verksamheten i stället för att ringa och gråta när det är kris.”

    Anita Jonsson, Skogslottens ridskola


    ”Jag vill få in hållbarhetsperspektivet mer i hästhållning. Måste vi transportera våra hästar långt eller kan vi ha mer närridet, eller webbaserade lektioner och tävlingar? Eller styra välja att åka till anläggningen i närheten?”

    Anna Lundberg, etolog och forskare på SLU

    ”Det är skillnad på att bygga en anläggning för hästar och en anläggning för annan idrott. Ta med djurskyddsbestämmelser, tänk på hästens naturliga behov, och tänk på smittskyddet. Det blir stora kostnader om smittan kommer in, och det går att förebygga.”

    Märta North, Jordbruksverket

    ”Var öppna i sinnet och fastna inte i traditioner. Pröva nya vägar, ta in olika människor med olika erfarenhet och synsätt.”

    Michael Ventorp agronom

    ”Jag vill lyfta säkerhetskulturen. Säger vi till om vi ser något som är fel? Sedan ser jag arbetsmiljö som en del av verksamhetsutvecklingen. Investeringar i arbetsmiljö är en investering i verksamheten.”

    Sara Westholm, HNS

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden