Sport
4 juli 2016 12:25

Carolines häst nära döden – nu möts avkommorna på FHS

UVM-klara Sally Moon gick en lovande framtid till mötes med Caroline Johansson när olyckan i hagen satte stopp. Det var nära att bli slutet på berättelsen, men Sally Moon klarade hon sig och nu möts hennes två avkommor som är helsystrar i Falsterbos 5-årshoppning.

Carolines häst nära döden – nu möts avkommorna på FHS
Caroline Johansson gläds åt att hennes uppfödningar möts i Falsterbo. LottaGyllensten

Att två helsystrar möts i samma championat i Falsterbo är ovanligt i sig, men historien får ännu en dimension när uppfödaren, banbyggaren och tränaren Caroline Johansson berättar om deras mamma Sally Moon (SWB, f 2003, e Quite Easy-Lucky Light, uppf Caroline Johansson och Fredrik Offesson).

– Hon gick från klarhet till klarhet och hade hoppat 5-årschampionatet här i Falsterbo när olyckan var framme. Sally Moon hade en så fin framtid och nu rasade allt. Hon skar av sig den yttre böjsenan på betet när hon vilade efter Falsterbo och om det inte hade varit för veterinären Florian Lackner som kämpade med att lappa ihop henne i fyra månaders tid hade det aldrig gått. Först trodde han att Sally skulle tas bort redan under första operationen, men han gav inte upp, säger Caroline och berättar att hon själv höll hoppet uppe tack vare att Sally Moon trots allt verkade må hyfsat under sina månader av boxvila.

Det blev inget unghäst-VM som de var uttagna till och aldrig mer någon ridning, men Sally Moon fick en ny uppgift som mor till lovande förmågor. Idag möts två av dem i 5-årschampionatets första semifinal och det är helsystrarna efter Baltimore. Caroline rider själv sin 6-åriga Winning Moon (uppf/äg Caroline Johansson) som har haft föl och därför hoppar som 5-åring. Medtävlaren Belle Amie Moon (uppf Caroline Johansson och Carin Thorén Hansson, äg Lise-Lotte Erlandsson) rids av Alexander Zetterman.

– Man måste ju sälja någon gång och därför såldes Belle Amie som föl. Det är väldigt roligt att hon rids av Alexander som kan ge henne rätt förutsättningar. Med Winning Moon är det förstås felfritt jag siktar på, men det viktigaste är att ge henne en bra upplevelse.


Belle Amie Moon som föl med mor Sally Moon.

Historien, som trots allt blev så mycket bättre än vad Caroline hade kunnat tro, tar sin början med det dräktiga stoet Lucky Ally (SWB, f 1999, e Lucky Light-Cortez, uppf Elizabeth Lindblad). Caroline kunde inte ens provrida henne ordentligt, men fick en så bra känsla att hon bokstavligt talat bankade på säljarens dörr när affären höll på att gå i stöpet. Efter att Sally Moon hade fötts red Caroline Lucky Ally upp till 1,40 och därpå tog Sally Moon vid på tävlingsbanorna.

Nu har Sally Moon utöver sina två 5-årshoppare, som alltså är Carolines första uppfödningar förutom Sally, två till lovande avkommor som precis som systrarna har vunnit sina fölvisningar. Sally Moon är betäckt igen med Philippaerts-hingsten Cabrio vd Heffnick (HOLST, f 2002, e Cassini I-Calato) och det ska bli fler små hopphästar framöver. Caroline har många gånger tänkt att det kanske ändå var någon mening med att Sally Moon inte fick hoppa vidare på de stora banorna och istället bli avelssto.

– Efter att Sally hade gått felfritt i Falsterbo var Rolf-Göran Bengtsson framme, men då sa jag direkt att hon inte var till salu. Om Sally inte hade skadat sig hade vi åkt till U-VM och risken är såklart stor att hon hade sålts. Det kanske var ödet helt enkelt att hon skulle bli kvar hos mig, säger Caroline.

Caroline och Winning Moon efter sista Falsterbokvalet. Carolines mamma Andrine hjälper tillsammans med Carolines pappa Kennet till med uppfödningen.

Följ semifinalernas resultat via Equipe

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden