Sport
7 juli 2016 20:40

Rodrigo tillbaka på vinnarmark

OS-klara Rodrigo Pessoa är tillbaka i Falsterbo efter tio års uppehåll och vill gärna upprepa GP-segern från senaste besöket. För Ridsport berättar han om OS-pepp, ljuva minnen från svenska tävlingsbanor och hans once in a lifetime-häst.

Rodrigo tillbaka på vinnarmark
Rodrigo Pessa längtar till OS på hemmaplan, men först är det FHS som gäller med bland annat Winsom (val, f 2003, e Celano-Animo). Lotta Gyllensten

Brasilianska Rodrigo Pessoa har precis kollat in sina landsmän i deras första klass på den stora gräsbanan i Falsterbo. Den forna OS-vinnaren ropar glada hejarop till Doda de Miranda som travar av samtidigt som han berättar hur kul det är att vara tillbaka i Falsterbo.
– Det är ju tio år sedan sist och det är ännu bättre än jag minns det. Tävlingen i sig har blivit mycket bättre och publiken är ju fantastisk. Sverige är ett riktigt hästland med både kunnig och glad publik, säger Rodrigo och lutar sig mot staketet på framridningsbanan.

Han huserar till vardags i lyxorten Monte Carlo, men spenderar just nu långhelgen i Skåne där han verkar trivas prima. Det är inte så konstigt egentligen – här har  ju Rodrigo vunnit den prestigefyllda Grand Prix-klassen.
– Två gånger dessutom, 2006 med Oasis och 2002 med Lianos, säger Rodrigo snabbt utan att ens tänka efter.
Kommer det att bli en ny GP-seger på söndag då?
– Haha, vi får väl se. Självklart hoppas jag på bra individuella resultat, men det allra viktigaste är laget där två ryttare är under observation inför OS till den femte platsen.
Precis, OS på hemmaplan närmar sig. Hur känns det?
– OS är alltid viktigt, men Rio-OS är något alldeles extra för oss. Att tävla olympiska spel i sitt hemland är en unik möjlighet vi får en gång i livet och jag ser väldigt, väldigt mycket fram emot att rida där.
Har du bestämt vilken häst det blir?
–Nej, det står mellan mina två främsta just nu. Det är ju jag som ska rida men samtidigt ska chef d’equipe vara nöjd, så vi kommer att bestämma tillsammans. Jag är lyckligt lottad som hade hela fyra hästar i min OS-satsning i början av säsongen eftersom två har fallit bort på vägen.
Apropå det, hur är det med skadade Jordan II som du köpte av svenska Angelie von Essen?
– Jo tack, han galopperar igen. Skador kommer alltid olägligt, men det här var extremt dålig timing med tanke på OS. Jordan var ju mitt stora OS-hopp så det är ”a shame”. Nu hoppas jag istället på att han ska få börja hoppa så smått i början av augusti igen.

Oslagbara Baloubet du Rouet.

De flesta svenska ridsport-fans minns Rodrigo allra bäst som ryttare på Baloubet du Rouet (f 1989, e Galoubet A-Starter). Det sagolika ekipaget vann världscupfinalen tre år på raken och tog OS-guld tillsammans 2004. Sedan de där makalösa åren har Rodrigo haft flera hästar på högsta nivå, men ingen har varit i närheten av att nå upp till Baloubet du Rouets facit.

Rodrigo ler men får samtidigt något vemodigt i blicken när han ska svara på frågan om han har någon ny Baloubet på gång.
– Baloubet var så, så bra. En sådan häst får man nog bara en gång i livet. Det är nästan omöjligt att en och samma ryttare skulle få två Baloubets under sin livstid. Han är utan tvekan den bästa häst jag någonsin har suttit på.
Vad tycker du om hans avkommor?
– Det finns flera högkvalitativa som uppe i klasserna nu, flera riktigt bra på högsta nivå. Baloubet har gjort ett bra jobb i att reproducera sig.
Är du inte sugen på en Baloubet-avkomma?
– Tja, varför inte? Jag tittar alltid efter bra hästar även om de inte alls behöver ha med Baloubet att göra, så vem vet? Kanske en som är den rätta dyker upp i framtiden.

Med Citizenguard Cadjanine Z i Global Champions Tour. Foto: Stefano Grasso

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden