Sport
26 juni 2017 21:55

FHS möter kritik mot underlag med fakta

"Ta bort dressyrbanan för hoppning, och låt all hoppning gå på gräs." Det säger Royne Zetterman, som är kritisk mot underlaget på dressyrbanan i Falsterbo. Falsterbo Horse Shows svar på kritiken är mätningar av världens främsta expert på underlag.

FHS möter kritik mot underlag med fakta
Royne Zetterman vill se all Falsterbohoppning på gräs.

Enligt Royne Zetterman är det många ryttare som känner skillnad på sina hästar efter att de hoppat på dressyrbanan.
−Jag vet hästar som skadats och fått kotledsinflammationer, men många ryttare är rädda för Jana Wannius och vågar inte ta upp det, säger Royne som själv har försökt föra en dialog med Falsterbos vd Jana Wannius om underlaget.
Samtidigt väljer han att tävla i Falsterbo.
−Det är inte lätt som ryttare att bojkotta tävlingen, eftersom våra hästägare vill se sina hästar där, på årets stora sommarhändelse.

Svarar med fakta
Jana Wannius svar på kritiken är att leverera fakta. SLU-professorn och underlagsforskaren Lars Roepstorff har tillsammans med medhjälparen Jonas Martinsson gjort en mätning av alla tävlingsbanor på Falsterbo.

I sitt utlåtande skriver de: ”Samtliga banor håller väl den standard som man ser på jämförbara hoppbanor på internationell (5-stjärnig) nivå (stora gräsbanan) respektive nationell/2-stjärnig (sandbanan).”
−Nu har vi fått vår uppfattning styrkt av Lars Roepstorff, som anlitas som expert av FEI, och har arbetat med OS-banorna, säger Falsterbos vd Jana Wannius.

”Framför allt stora gräsbanan visar egenskaper som lovar god prestation men samtidigt är skonsam vad det gäller belastningar på hästarna” fortsätter utlåtandet.
Om dressyrbanan skriver det:” Med underhållsåtgärder fram till och under tävlingarna bedömer vi att egenskaperna på dressyrbanan kan optimeras ytterligare.”

”Kan bli bättre”
−Det betyder inte att det är dåligt, utan att underlaget kan bli ännu bättre. Vi arbetar ständigt med underlaget, och jag har bett Roepstorff komma ner under första helgen av Falsterbo Horse Show för att göra nya mätningar, säger Jana Wannius.

Han har också ställt samman resultaten från sjuårsklasserna, amatörtouren och allsvenskan som gick på dressyrbanan i fjol. Den statistiken visar att 73 procent av alla starterna slutade med noll eller fyra fel.
−Det är oerhört uppskattat av ryttarna att hoppa på dressyrbanan med dess inramning. I år har vi flyttat finalen för de fyra främsta lagen i allsvenskan till stora gräsbanan, men det är framför allt ett sätt att ytterligare öka intresset för finalen i lag-SM, säger Jana Wannius.
−Vi kan också konstatera att vi aldrig haft så många anmälda till sjuårskvalen som i år, så jag är helt lugn inför årets tävlingar, säger han. 


Jana Wannius på gräsbanan vid förra årets tävlingar. Foto: Lottapictures

Fakta: Så lyder utlåtandet om banorna

Utvärdering av tävlingsbanor för hoppning inför Falsterbo Horse Show:
”Samtliga banor håller väl den standard som man ser på jämförbara hoppbanor på internationell (5 stjärnig) nivå (stora gräsbanan) respektive nationell/2 stjärnig (sandbanan).
Framförallt stora gräsbanan visar egenskaper som lovar god prestation men samtidigt är skonsam vad det gäller belastningar på hästarna.
Mätningar med den mekaniska hoven ger ett aktuellt dagsstatus. Status kan ändras genom underhållsåtgärder och av väder.
Med underhållsåtgärder fram till och under tävlingarna bedömer vi att egenskaperna på dressyrbanan kan optimeras ytterligare.
Vi avser att visa objektiva data på banornas egenskaper i samband med tävlingarna som service åt ryttare och arrangör.”
För HTRB (Hästnäringens Test och Rådgivningscentrum för Banunderlag)
Lars Roepstorff
Jonas Martinsson

 

Färre hoppstarter på dressyrbanan
Antalet hoppklasser på dressyrbanan har blivit färre sedan den nya gräsbanan, Falsterbobanan, togs i bruk för tre år sedan. Femåringar och sexåringar gör nu alla sina starter på gräs, medan sjuåringar börjar på dressyrbanan.

Där går också uppvärmningsklassen och första omgången av finalen i Elitallsvenskan, och fjolårets lagledare lämnade in en skrivelse till förbundet där de kritiserade det hårda underlaget.
Den skrivelsen har hanterats av Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté.

Jonas Holmberg, nybliven ordförande i hoppkommittén, har inte personligen fått några klagomål om underlaget på dressyrbanan.
−Vi har ingen exakt vetenskap om underlag, men mycket tyckande. Falsterbo bedriver en konkurrensutsatt tävlingsverksamhet, och det ligger i deras intresse att erbjuda ett bra underlag. Från Ridsportförbundets sida kan vi inte ha åsikter om underlag om åsikterna inte vilar på saklig grund, säger Jonas Holmberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden