Sport
16 juli 2017 17:54

Super-Peder tvåa i Falsterbos Grand Prix-rysare

Om och om ger Peder Fredricson publiken precis vad den vill ha. Steve Guerdat vann Falsterbo Grand Prix samtidigt som Peder på H&M All In visade en minst sagt lovande EM-formkurva och fixade andraplatsen – med bara en stigbygel.

Super-Peder tvåa i Falsterbos Grand Prix-rysare
Peder Fredricson, Steve Guerdat och Chloe Reid på pallen i Grand Prix. @RolandThunholm

Med fyra blågula ryttare till winning round i femstjärniga Falsterbo Grand Prix på 1,60 blev det en riktig svenskfest (och rysare!) som avslutade årets hästvecka.

Skrällen Fredrik Jönsson/Cold Play (med ett tidsfel från runda ett), Helena Persson/Bonzai H och Henrik von Eckermann/Cantinero gav sig in i matchen med felfria andra andrarundor, men med tider som inte höll för att nå toppen.

Var det någon som skulle slå schweiziska ledaren Steve Guerdat/Hannah var det storstjärnan Peder Fredricson/H&M All In. Jublet stiger till oanade höjder bara Peder visar sig, men när han och Allan  susade fram kunde man höra en knappnål falla. Visst fixade OS-hjältarna felfritt, men inte utan att bjuda på en ruggig rysare.

Snubblande nära
När det verkligen gällde i winning round hoppade All In så pass stort ut ur tvåkombinationen att Peder trycktes ur sadeln och tappade stigbyglarna, måhända med extra glid på grund av det regnvåta vädret. Vänster fot var snabbt på rätt plats igen, men höger stigbygel förblev hängandes. Viktiga tiondelar och den troligen stundande segern försvann, men som den mästarryttare Peder är höll han i det hela vägen in i mål – bara 46 hundradelar efter Steve Guerdat trots den tappade stigbygeln.

– Tja, vad ska man säga? Mitt mål var att vinna Grand Prix och jag var väldigt nära. Jag är supernöjd med min häst – och nöjd med mig själv också som fortsatte kämpa. Han är ju inte den ideala hästen att rida med en stigbygel, säger Peder och får det samlade pressuppbådet att skratta när han berättar att ”j*vlar” kort och gott var det första som for genom huvudet när stigbygeln rök.

Trivs i Falsterbo
Vinnaren Steve Guerdat strålar av lycka och hyllar såväl Falsterbo som sin häst, som tävlades under svensk flagg av Mariano Maggi till november förra året.
– Jag är bara så glad. Vi gjorde två superrundor i dag. Jag hade verkligen roligt där ute och är så, så nöjd, säger Steve Guerdat och avslöjar att SWB-stoet Bianca (som inte var med i Falsterbo) är hans förstaval inför EM.

Steve Guerdat säkrade segerchecken på runt 650 000 kronor med Hannah (BWP, sto, f 2007, e Dulf van den Bisschop-Kashmir van Schuttershof). Peder Fredricson på andra plats belönades med runt 400 000.

Chloe Reid, 20, från USA blev trea med Codarco. Hon är mestadels baserad i Florida men tränar hos Marcus Beerbaum och Meredith Michaels Beerbaum i Tyskland. Näst bästa svensk på fjärde plats blev ett annat stort EM-hopp: Henrik von Eckermann med Cantinero.

Resultat


En lycklig vinnare hyllades med nationalsången.


Steve Guerdat tog täten…


…med Peder just efter sig i ärevarvet.

Foto ovan: Mikael Persson/MiP Media
Foto nedan: Roland Thunholm


Peder och H&M All In gav en hint om vad vi kan vänta oss på EM om drygt en månad – världsklass!


Henrik von Eckermanns förra topphäst Cantinero är tillbaka på högsta nivå efter att ha fått vila ut sin skada. I dag blev de fyra.


EM-kandidaten Helena Persson och Bonzai H var först ut att sätta helt felfritt för Sverige. En femteplats bådar gott för den slutliga EM-uttagningen.


Sjuan Fredrik Jönsson blev inkallad med en dags varsel till de internationella hoppklasserna. Som andra ryttare ut drämde han till med en GP-runda som var felfri på hinder och på det en felfri winning round.


Förra året vann Rolf-Göran Bengtsson GP:n med Clarimo. Nu debuterade han Spring Dark och hade inga större förhoppningar om framskjuten placering. 26:e plats på två nedslag blev det.


Stephanie Holmén debuterade 1,60. Med H&M Flip’s Little Sparrow blev det 12 fel som avslut på en helt felfri tävling med fina placeringar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden